Zonnepanelen zijn een rendabele investering, ook anno 2023. Door de veranderende regelgeving begrijpen we waarom sommige mensen beginnen te twijfelen aan de voordelen ervan. Ze zitten met vragen over welke zonnepanelen ze best kiezen, wat het te verwachten rendement is en of er nog premies bestaan.
In ons uitgebreide e-book over zonnepanelen vind je een antwoord op al je vragen
Hieronder verzamelden we voor jou de 14 meest gestelde vragen:
- Hoe werken zonnepanelen en welk type kies ik best?
- Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?
- Wat bepaalt de kostprijs van zonnepanelen?
- Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
- Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
- Wat moet ik doen bij een storing aan mijn zonnepanelen?
- Hoe werkt een thuisbatterij en hoe rendabel is ze?
- Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2023?
- Hoe verloopt de uitrol van digitale meters?
- Wat is het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?
- Wat zijn injectietarieven?
- Wat betekent de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen?
- Kom ik in aanmerking voor de Vlaamse zonnepanelensubsidie?
- Is het voordelig om als onderneming of zelfstandige zonnepanelen te plaatsen?
1. Hoe werken zonnepanelen en welk type kies ik best?
Er bestaan heel wat verschillende soorten zonnepanelen: poly- en monokristallijne, serieel en parallel geschakelde, met een hoger of een lager piekvermogen, …
Alle soorten zonnepanelen bevatten fotovoltaïsche cellen in twee lagen. De energie van de zon maakt elektronen los, wat zorgt voor een elektrische gelijkstroom tussen de lagen. Een omvormer zet die gelijkstroom om in de bruikbare wisselstroom.
Uit welke soort jij het beste rendement haalt, hangt volledig af uit je behoeften en je dak.
>> Hier lees je welke soorten zonnepanelen er bestaan en welk type bij jou past
2. Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen koopt, moet je eerst en vooral controleren of je dak wel geschikt is, hoeveel zonnepanelen je wil plaatsen en wie je kiest om ze te installeren. Samenwerken met een erkende en ervaren installateur is van het grootste belang.
>> Hier lees je waarop je moet letten en hoe je een bekwame vakman vindt
3. Wat bepaalt de kostprijs van zonnepanelen?
De tijd dat zonnepanelen een grote hap uit je bouw- of renovatiebudget namen, ligt al even achter ons. Voor een standaardinstallatie van 14 panelen met een totale capaciteit van 3.850 Wp heb je vandaag een budget van ongeveer 6.000 euro nodig. Btw, omvormer en montage inbegrepen. Kun je van de subsidie genieten, dan ben je tot wel € 750 beter af.
4. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Schaduwinval, hellingsgraad, oriëntatie, dakoppervlakte en draagvermogen zijn 5 cruciale elementen om te onderzoeken of je dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen.
>> Hier lees je of jouw dak een optimaal rendement voor zonnepanelen garandeert
>> Hier lees je of het dak van je onderneming geschikt is voor zonnepanelen
5. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
Als je een zonnepaneleninstallatie hebt, moet je die ook correct onderhouden. Doe je dat niet, dan verlies je mogelijk wat opbrengst. Door de gladde structuur en de hoge hitteontwikkeling zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend, maar een tweejaarlijkse poetsbeurt kan je 3 tot 5% meer geld en energie opleveren!
>> Hier lees je hoe je met een jaarlijks onderhoud je zonnepanelen in topconditie houdt
6. Wat moet ik doen bij een storing aan mijn zonnepanelen?
Defecte zonnepanelen komen zelden voor, maar wanneer je productie vermindert of stopt, heeft dat meestal een duidelijke oorzaak, zoals hot spots, stroompannes of installatiefouten.
>> Hier lees je alles over de oorzaken van eventuele storingen en hun oplossingen
7. Hoe werkt een thuisbatterij en hoe rendabel is ze?
Zelfconsumptie, het meteen verbruiken van je opgewekte energie, is belangrijk om je zonnepanelen te laten opbrengen. Zeker nu je als zonnepaneleneigenaar met een digitale meter onder het nettarief werkelijke afname valt. Een hoge zelfconsumptie drukt namelijk je jaarlijkse netkosten aanzienlijk. Een thuisbatterij kan je hierin helpen.
>> Lees hier hoe thuisbatterijen werken
8. Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2023?
Doordat de regelgeving de laatste jaren meermaals is veranderd, twijfelen sommige mensen aan de rentabiliteit van zonnepanelen. Maar wees gerust, een zonnepaneleninstallatie blijft ook anno 2023 een slimme investering, mede dankzij premies vanuit de overheid en terugleveringscontracten die je vergoeden voor de opgewekte energie die je terug op het net zet.
>> Lees hier in detail hoe rendabel zonnepanelen zijn in 2023
>> Lees hier meer over het installeren van zonnepanelen in 2023 als zelfstandige of kleine onderneming
9. Hoe verloopt de uitrol van digitale meters?
In Vlaanderen is de uitrol van digitale meters in 2019 gestart en ook Wallonië en Brussel beginnen aan de omschakeling. Maar wanneer ben jij aan de beurt en welk effect heeft een terugdraaiende teller op je prosumententarief en op het rendement van je zonnepanelen?
>> Hier lees je de huidige stand van zaken over de uitrol van de digitale meter
10. Wat is het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?
Wie nog een analoge teller heeft voor zijn meterstanden, betaalt een prosumententarief, een forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Met een digitale meter val je onder voor de netkosten onder een tweeledig systeem: een deel van je netkosten betaal je volgens het nettarief werkelijke afname, waarbij je betaalt voor je werkelijke gebruik van dat net. Het tweede deel van de netkosten wordt berekend volgens het capaciteitstarief, dat rekening houdt met hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt.
>> Lees hier hoe het capaciteitstarief precies in zijn werk gaat
11. Wat zijn injectietarieven?
Wie een digitale meter heeft en dus het nettarief werkelijke afname betaalt, kan sinds 2021 worden vergoed voor de overtollige energie uit zijn of haar zonnepanelen. Je hebt daarvoor wel een energiecontract nodig dat die injectievergoeding toestaat, een terugleveringscontract genoemd.
Ben je Luminus-klant? Dan is er goed nieuws: Luminus voegt namelijk een injectievergoeding toe aan al haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. Het wordt automatisch verrekend op je jaarlijkse afrekening.
>> Hier lees je alles over injectietarieven in Vlaanderen
12. Wat betekent de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen?
In januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller, ook voor wie er nog 15 jaar recht op had na de installatie van zonnepanelen (vóór 2021). Door die afschaffing betaal je geen vast jaarlijkse prosumententarief meer, maar een netvergoeding gebaseerd op je werkelijke afname. De energieregulatoren willen op die manier zelfconsumptie stimuleren. Dit is bijzonder interessant gezien je met een hoge zelfconsumptie je netkosten aanzienlijk laat dalen.
>> Lees hier wat er voor jou verandert sinds de beslissing over de terugdraaiende teller
13. Kom ik in aanmerking voor de Vlaamse zonnepanelensubsidie?
De Vlaamse regering introduceerde in 2021 een investeringspremie voor kleine zonnepaneleninstallaties. Een van de vereisten is dat je bouwaanvraag dateert van vóór 2014.
>> Lees hier de andere voorwaarden voor de subsidie, en de mogelijke premiebedragen
14. Is het voordelig om als zelfstandige of ondernemer zonnepanelen te plaatsen?
Als ondernemer of zelfstandige is het zo mogelijk nóg voordeliger om in zonnepanelen te investeren omdat je geniet van extra fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek, alsook de mogelijkheid om de investering af te schrijven. Overigens is het vaak eenvoudiger om een hogere graad van zelfconsumptie te realiseren, zodat je het wegvallen van de terugdraaiende teller niet hoeft te voelen.
>> Lees hier waarom ondernemen op zonnepanelen een slimme investering is