Zonnepanelen op je dak? Zo verhoog je je zelfconsumptie

Zonnepanelen zijn een rendabele en duurzame investering waarmee je in je eigen energiebehoefte voorziet. Je kan die rendabiliteit opkrikken door de energie uit je zonnepanelen ook meteen te verbruiken. Zeker nu het prosumententarief en de terugdraaiende teller verdwijnen, is zelfconsumptie dé manier om je netkosten te drukken.

Wat is zelfconsumptie?

Zelfconsumptie, direct verbruik of gelijktijdig verbruik slaat op de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk verbruikt op het moment dat je zonnepanelen die energie opwekken. Hoe meer inspanningen je daarvoor doet, hoe hoger het percentage gelijktijdigheid tussen opwekken en verbruiken.

Door onmiddellijk je energie te consumeren wanneer de zon schijnt, maak je minder vaak gebruik van het bestaande elektriciteitsnet en moet je daar dus ook minder bijdragen voor betalen.

Waarom is zelfconsumptie zo belangrijk voor eigenaars van zonnepanelen?

Laat je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeren, dan val je onder het systeem van het nettarief werkelijke afname. Je betaalt dan enkel voor de stroom die je van het net afhaalt wanneer je zonnepanelen geen of niet voldoende stroom opwekken. Dat systeem geldt ook voor iedereen die voor 2021 een installatie heeft geplaatst en een digitale meter heeft, al kunnen zij wel nog een compensatie krijgen voor het wegvallen van het beloofde principe van de terugdraaiende teller. Hier lees je meer over die afschaffing.

Het nieuwe systeem is bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer te mikken op een zo hoog mogelijke zelfconsumptie door toestellen overdag te laten draaien of door middel van een thuisbatterij.

Bovendien kun je dankzij zogenaamde terugleveringscontracten een vergoeding krijgen voor elke kWh die je op het net injecteert. Bij Luminus is elk stroomcontract een terugleveringscontract, waardoor je automatisch geniet van injectievergoedingen.

Zonnepanelen zelfstandigen

5 manieren om je zelfconsumptie te verhogen

Je zonnepanelen brengen het meeste op tussen 11 en 15u, wanneer de zon op zijn hoogst staat. Dat is jammer genoeg nét wanneer de meeste mensen buitenshuis aan het werk zijn en moeilijk die energie kunnen verbruiken. Toch zijn er manieren waarmee je dit omzeilt.

1. Laat je huishoudapparaten overdag draaien

Dit is een ingreep die om een kleine mentaliteitswijziging vraagt. We zijn gewoon dat het ‘nachttarief’ goedkoper is en lieten in het verleden onze vaatwassers en wasmachines graag ’s nachts draaien. Heb je zonnepanelen, dan is het veel voordeliger om die huishoudelijke apparaten overdag te laten werken.

Tegenwoordig heeft bijna elk toestel een uitstel- of programmeerfunctie, waarmee je vlotjes de starttijd van je wasmachine bijvoorbeeld instelt om 13u.

2. Verbind je slimme apparaten met je digitale meter

Nóg gemakkelijker wordt het wanneer je zelf niks meer moet instellen. Slimme toestellen beginnen immers vanzelf te werken op het moment dat jouw digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen een piekmoment beleven.

Laat alles samenkomen in een home management system en je hebt te allen tijde controle over je energieverbruik.

3. Verwarm je water overdag

Een elektrische of slimme boiler of warmtepomp kan je zo instellen dat die overdag water opwarmt met de energie uit je zonnepanelen. Dat warme water wordt dan opgeslagen in een reservoir zodat jij ’s avonds kan genieten van een warme douche, zonder dat je daar elektriciteit voor hoeft te verbruiken.

4. Laad je elektrische wagen overdag op

Zonnepanelen zijn de beste vrienden van elektrische auto’s en omgekeerd. Als je af en toe of met glijdende werkuren of thuis werkt, dan laad je overdag je elektrische wagen toch op met zonne-energie? Slim en voordelig!

In de niet zo verre toekomst zullen we onze elektrische wagens nog slimmer kunnen inzetten. Meer daarover lees je in dit artikel rond de toekomst van het energielandschap.

5. Gebruik een thuisbatterij voor je te veel opgewekte energie

Een thuisbatterij slaat overdag de energie op die je niet onmiddellijk hebt kunnen verbruiken op de bovenstaande manieren. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem automatisch eerst de opgeslagen stroom van de batterij, alvorens op het elektriciteitsnet over te gaan.

Batterijen zijn een extra investering, maar ze hebben een groot effect op je zelfconsumptie. Ze laten je toe om 50 tot wel 80% van je opgewekte energie zelf te verbruiken, tegenover een gemiddelde van 30%!

Bereken hoeveel je nog kan besparen in je woning en hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet

Doe de test

Ook interessant voor jou