Wat zijn injectietarieven in Vlaanderen en Brussel?

Als nieuwe zonnepaneleneigenaar (sinds 2023) betaal je in Vlaanderen en Brussel geen prosumententarief meer. Die regel geldt ook voor eigenaars van zonnepaneleninstallaties die minstens 15 jaar oud zijn. Om een financiële vergoeding te krijgen voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert, kies je best een energiecontract met injectievergoeding. Ook wel terugleveringscontract genoemd. Wat dat precies betekent, lees je hier.

Dateren je zonnepanelen van vóór 2021? Dan betaalde je tot voor kort normaliter het prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit jaarlijkse forfaitaire bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van je omvormer. Zodra je een digitale meter hebt, betaal je in de plaats een nettarief gebaseerd op je werkelijke afname.

Wat is een energiecontract met injectievergoeding?

Een goed gekozen energiecontract vergoedt je als zonnepaneleneigenaar voor de stroom die je opwekt, maar niet meteen verbruikt. Je plaatst met andere woorden die overtollige stroom op het net en ‘verkoopt’ hem aan je energieleverancier. We noemen dit terugleveringscontracten, waarbij je jaarlijks wordt vergoed voor je geïnjecteerde energie.

Dankzij je digitale meter kan men je werkelijke verbruik en je productieoverschotten nauwkeurig opvolgen. Wanneer er dus een overschot is, krijg je van je leverancier hiervoor een vergoeding die wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening. Ook als zelfstandige kun je hiervan genieten.

Goed nieuws: Luminus maakte van al haar elektriciteitscontracten terugleveringscontracten. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel, dat vanzelf verrekend wordt op je jaarlijkse afrekening. Handig!

Welke vergoeding krijg ik voor mijn overtollige energie?

De injectie die wordt vergoed is niet gelijk aan de prijs die je voor elektriciteit van het net betaalt. 1 geïnjecteerde kWh brengt dus minder op dan wat het je kost om 1 kWh af te nemen. Daar is een logische verklaring voor: de prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen.

Bij Luminus ligt de geschatte vergoeding voor je overtollige stroom tussen 10 en 20 eurocent per kWh. Dit is een variabele eenheidsprijs die de marktprijzen volgt.

Wanneer krijg ik deze vergoeding op mijn factuur?

De berekening gebeurt automatisch op je jaarlijkse afrekening. Luminus trekt het bedrag dat je ontvangt voor de geïnjecteerde elektriciteit af van het bedrag dat je moet betalen voor de verbruikte elektriciteit.

Ben je een inwoner van Wallonië? Daar zijn deze injectietarieven voorlopig nog niet van toepassing voor zonnepaneleneigenaars. In Wallonië wordt sinds oktober 2020 een prosumententarief aangerekend.

Ook interessant voor jou