Wat zijn injectietarieven in Vlaanderen en Brussel?

Als nieuwe zonnepaneleneigenaar kom je in Vlaanderen sinds 1 januari 2021 en in Brussel vanaf 6 december 2021 niet meer in aanmerking voor het vroegere prosumententarief en val je automatisch onder het nieuwe ‘nettarief werkelijke afname’. Dit geldt ook voor eigenaars van zonnepaneleninstallaties die minstens 15 jaar oud zijn.

Er wordt je dan aangeraden een energiecontract met injectievergoeding af te sluiten, om een financiële vergoeding te krijgen voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert. Klinkt interessant, nietwaar? Wat dit juist inhoudt en welke vergoeding je kan krijgen, lees je hieronder.

Dateren je zonnepanelen van vóór 2021? Dan betaal je vandaag normaliter het prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit jaarlijkse forfaitaire bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van je omvormer. Zodra je een digitale meter hebt, kan ook jij voor het nettarief werkelijke afname kiezen. Ben je benieuwd of dit in jouw situatie al dan niet voordeliger is? Lees hier in detail onze toelichting en tips.

Wat is een energiecontract met injectievergoeding?

Een goed gekozen energiecontract vergoedt je als zonnepaneleneigenaar voor de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt. Je plaatst met andere woorden die overtollige stroom op het net en ‘verkoopt’ hem aan je energieleverancier. We noemen dit contracten met een vergoeding voor geïnjecteerde energie.

Dankzij je digitale meter kan men je werkelijke verbruik en je productieoverschotten nauwkeurig opvolgen. Wanneer er dus een overschot is, krijg je van je leverancier hiervoor een vergoeding die wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening. Ook als zelfstandige kun je hiervan genieten.

Goed nieuws: Luminus voegt een injectievergoeding toe aan al haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. Het wordt trouwens automatisch verrekend op je jaarlijkse afrekening. Handig!

Welke vergoeding krijg ik voor mijn overtollige energie?

De injectie die wordt vergoed is niet gelijk aan de prijs die je voor elektriciteit van het net betaalt. 1 geïnjecteerde kWh brengt dus minder op dan wat het je kost om 1 kWh af te nemen. Daar is een logische verklaring voor: de prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen.

Bij Luminus ligt de geschatte vergoeding voor je overtollige stroom tussen 2 en 3,6 eurocent per kWh. Dit is een variabele eenheidsprijs die de marktprijzen volgt.

Wanneer krijg ik deze vergoeding op mijn factuur?

De berekening gebeurt automatisch op je jaarlijkse afrekening. Luminus trekt het bedrag dat je ontvangt voor de geïnjecteerde elektriciteit af van het bedrag dat je moet betalen voor de verbruikte elektriciteit.

Ben je een inwoner van Wallonië? Daar zijn deze injectietarieven voorlopig nog niet van toepassing voor zonnepaneleneigenaars. In Wallonië wordt sinds oktober 2020 een prosumententarief aangerekend dat 100% wordt terugbetaald tot eind 2021.

Ook interessant voor jou