Besparen via energiemonitoring: de voordelen van Luminus EnergyControl Monitor

De energiemarkt zit in volle transitie. Hernieuwbare energie blijft aan populariteit winnen en de technologische ontwikkelingen, waaronder de digitale meter, zitten in een stroomversnelling. Bij Luminus houden we de vinger aan de pols. Om je op een slimme, bewuste manier met energie te leren omgaan, is er voor onze klanten met digitale meter Luminus EnergyControl Monitor. Hiermee krijg je een continu inzicht in je volledige energiehuishouding en geniet je meer controle over je verbruik. Maak kennis met de vele voordelen en activeer na het lezen meteen je app!

Wat is energiemonitoring?

Onder het monitoren van energie verstaan we ‘in de gaten houden’, ‘nauwlettend volgen’ of ‘bijhouden’. Decennialang gebruikten we hiervoor de gekende elektriciteits- en gasverbruiksmeter, maar dankzij recente technologieën, zoals de digitale meter, kun je ook actief met je persoonlijke verbruiksdata aan de slag. Energiemonitoring is dus een slimme manier om je energiehuishouden te beheren en onder controle te houden.

 • Energiemonitoring slim aanpakken? Luminus EnergyControl Monitor levert je een volledig en overzichtelijk inzicht in je verbruik en de werking van je apparaten. Lees hieronder meer over de voordelen.
Luminus monitor key

Alle voordelen van energiemonitoring op een rijtje

1. Je geniet inzicht in je (dagelijks) verbruik

Energiemonitoring geeft je realtime en gedetailleerde inzichten in je energieverbruik en -kosten. Al die informatie geeft je inzicht in je gebruiksgewoonten, zodat je ze kan veranderen om je uitgaven een kopje kleiner te maken. Je leert namelijk waar je grootverbruikers zitten, hoeveel energie je tijdens de koude maanden meer verbruikt en wat je exacte maandelijkse energiekost.

Nog een grotere winst? Door de invoering van het capaciteitstarief (= de nieuwe manier voor het berekenen van je distributienetkosten) begin dit jaar is het belangrijk om stroompieken te vermijden. Die drijven je nettarieven op. Wie zijn energieverbruik monitort, kent de hoogste kwartierpiek en kan zijn gedrag hierop afstemmen om hoge netkosten te vermijden.

2. Je hebt meer controle en verliest minder energie

Dankzij de inzichten spring je niet alleen efficiënter om met je energieverbruik, je hebt er ook meer controle over. Hierdoor gaat er minder energie verloren. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren en aanpakken van sluimerverbruik. En wek je thuis zelf energie op met zonnepanelen? Dan krijg je meer inzicht in je stroomproductie en kun je je huishouden er zelfs op afstemmen.

3. Je detecteert onregelmatigheden

Je kunt energiemonitoring nog het best vergelijken met een zwarte doos voor je huis én je dagelijks leven. Luminus EnergyControl Monitor geeft je zelfs een melding wanneer je je ingestelde verbruikspiek overschrijdt. Je komt er bovendien ook sneller achter welke huishoudtoestellen niet doen wat ze moeten doen, hoe efficiënt ze energie verbruiken en of ze misschien aan vervanging toe zijn. Handig, toch?

Doorgaans levert een energiemonitoringsysteem zoals Luminus EnergyControl Monitor een besparing tussen 5% en 15%. Geavanceerde of geconnecteerde realtime systemen, verhogen die belofte tot wel 25%.

Hoe werkt Luminus EnergyControl Monitor?

Goed nieuws! Alle Luminus-klanten met een digitale meter in Vlaanderen kunnen kiezen voor EnergyControl Monitor. Hoe gaat dat in zijn werk? Een klein apparaatje wordt aangesloten op je digitale meter en communiceert alle verbruiksinformatie van je woning naar je app.

In 5 stappen kun je aan de slag:

 • Stap 1: Registreer je online en bestel de dongle.
 • Stap 2: Activeer de P1-poort van je digitale meter.
  De P1-poort van je digitale meter van Fluvius is standaard nog niet geactiveerd, maar dat is noodzakelijk om je digitale meterdata te kunnen ‘lezen’. Lees hier hoe je de P1-poort activeert.
 • Stap 3: Download de app van EnergyControl Monitor en maak je account aan.
  De dongle stuurt je digitale meterdata naar de bijbehorende app. Die download je heel eenvoudig in de App store of Google Play store. Gebruik voor je account het e-mailadres waarmee je je voor de applicatie hebt geregistreerd.
 • Stap 4: Configureer EnergyControl Monitor.
  Plaats je dongle in de P1-poort van je digitale meter en volg de instructies in de app om deze met je wifinetwerk te verbinden. Het is belangrijk dat je een stabiel wifinetwerk hebt.
 • Stap 5: Ga aan de slag om actief je energiekosten te verlagen.
  De handleiding die je bij de activatie ontvangt toont je welke mogelijkheden je allemaal hebt om in real time je energieverbruik te monitoren en gericht actie te ondernemen om je kosten te verlagen.

Ook interessant voor jou