Wist je dat we allemaal een cruciale rol spelen om de energietransitie te doen slagen? De huidige klimaatsituatie dwingt ons om in te zetten op hernieuwbare energie én onze energie efficiënter te gaan verbruiken. Net daarom is het heel voordelig om de groene stroom die wordt geproduceerd ook meteen te gebruiken. Daarmee help je niet alleen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren, het draagt ook bij aan een evenwichtiger elektriciteitsnet.
Meer dan een kwart van het elektriciteitsverbruik is vorig jaar opgewekt door groene energie
We kunnen niet omheen het feit dat er de voorbije jaren steeds meer zonnepaneleninstallaties zijn bijgekomen. Die transitie naar groene energie is super positief, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Op zonnige dagen produceren ze een overvloed aan elektriciteit die niet altijd meteen wordt afgenomen en dus terug op het net wordt geïnjecteerd. Precies dit kan een overbelasting op het net veroorzaken. In sommige gevallen kunnen de zonnepanelen hierdoor tijdelijk ontkoppelen – en dus geen elektriciteit meer opwekken – om de installatie te beschermen. Daarom is het zo belangrijk om ‘beter’ te verbruiken: ideaal gezien op het moment dat de productie van groene stroom het hoogst ligt. Via de Stroomvoorspeller kun je dit dag per dag bekijken.
Energie verbruiken op het juiste moment draagt bij tot een efficiëntere bevoorrading
Voor de Belgische gezinnen is het belangrijk om vooral stroom te gebruiken op momenten waarop er veel groene energie geproduceerd wordt, of je nu zonnepanelen hebt of niet. Dat helpt om een efficiëntere energiebevoorrading te ondersteunen. Het is onze gedeelde missie hieraan bij te dragen. Een eerste tip? Gebruik je grote, energieverslindende toestellen vooral als er veel groene energie geproduceerd wordt, bijvoorbeeld op zonnige dagen in de namiddag.
Volgens cijfers van Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, zal de vraag naar stroom stijgen van 80 TWh in 2024 tot 120 TWh in 2032. Dat is een toename met 50% in slechts een aantal jaar. Een greep uit de verklaringen voor die opwaartse trend: meer elektrische wagens, verwarmingssystemen zoals warmtepompen en het toenemend gebruik van elektronische apparaten. Dat alles vergt extra elektriciteit die grotendeels door hernieuwbare energiebronnen zal worden opgewekt. Ook op het niveau van Belgische huishoudens, meestal dankzij zonnepanelen.
Om stroom op het interessantste moment te gebruiken heb je precieze informatie nodig. Dankzij de digitale meter krijg je meer inzicht in je verbruik en kan je het aanpassen. Zo verlaag je mee de verbruikspieken die de stabiliteit van het net doen wankelen. En door je verbruikspieken te verlagen, gaat meteen ook je energiefactuur naar beneden. Bovendien ontvangen de netbeheerders deze data ook. Zij kunnen dus sneller maatregelen nemen om overbelasting (en de uitvallende omvormers van PV-installaties die daarmee gepaard gaan) tegen te gaan.
Met een hoog zelfverbruik draag je actief bij aan de energietransitie
Heb je zonnepanelen, dan is zelfverbruik niet enkel een win-win voor jou. Het heeft ook een positieve impact op het evenwicht van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen vaak te veel stroom die rechtstreeks in het net wordt geïnjecteerd. Dat kan leiden tot een overbelasting van het net.
Door de stroom meteen te verbruiken; of op te slaan in een thuisbatterij, kan je zo’n piek in de energieproductie afvlakken.
En hoewel je uiteraard een elektriciteitscontract met injectievergoeding kan afsluiten om te worden vergoed voor de stroom die je op het net injecteert, ligt de prijs daarvan steeds onder het tarief dat betaalt om stroom van het net te nemen. Inzetten op een hoog zelfverbruik loont dus altijd! Dit is niet alleen voordelig voor je eigen portemonnee, maar vooral ook voor het evenwicht van het distributienet.
Feit of fabel: klopt het dat je soms moet betalen om stroom op het net te injecteren?
Hoewel de situatie in Nederland anders is, hoef je in België nog niet te vrezen voor kosten om je zelfopgewekte energie op het net te injecteren. Hoewel het injectietarief mee fluctueert met de geldende energiemarktprijzen, is die prijs bij een vast en variabel energiecontract nooit negatief bij Luminus. Hier lees je meer over injectietarieven.
Heb je een dynamisch energietarief, dan kunnen de energieprijzen op heel zonnige dagen weleens onder nul zakken. Op dat moment ontvang je een negatief bedrag voor je geïnjecteerde energie en betaal je theoretisch voor die injectie.
Je elektrische wagen op het juiste moment opladen
De stijgende vraag naar elektriciteit waar we het in het begin van dit artikel over hadden, wordt natuurlijk mee aangedreven door de uitbreiding van elektrische mobiliteit. Er zijn steeds meer elektrische wagens ingeschreven in België en die trend zal enkel toenemen.
Rij je elektrisch? Dan is een betrouwbare stroomvoorziening van groot belang. Je elektrische wagen opladen op het moment dat zonnepanelen energie produceren, is niet alleen financieel voordelig, het draagt ook bij aan de stabiliteit van het net én aan de ontwikkeling van een groenere mobiliteit.
Heb je naast je elektrische wagen nog andere apparaten die veel elektriciteit verbruiken, dan kan een dynamisch tarief je helpen om slimmer en goedkoper te verbruiken. Hoe dat werkt? Het tarief volgt de vraag en het aanbod op de Belgische energiebeurs (ook wel spotmarkten genoemd) en verandert elk uur van de dag. Plan je je verbruik op de momenten waarop de prijzen laag zijn, dan kun je flink besparen. Met de Luminus Smart Charging app maximaliseer je dat voordeel, aangezien hij je elektrische auto automatisch op de goedkoopste momenten oplaadt.”
5 tips om je zelfverbruik te verhogen en je energiekosten te verlagen
Bij Luminus weten we maar al te goed met welke uitdagingen de energietransitie gepaard gaat. Ons doel is om efficiënter verbruik aan te moedigen.
- Heb je geen zonnepanelen? Verbruik nog steeds tijdens zonnige momenten en gebruik timers als hulpmiddel. Een voorbeeld: stel je wasmachine met uitstelfunctie zo in dat ze draait wanneer het aanbod aan stroom het grootst is, bijvoorbeeld in de vroege namiddag.
- Met een digitale meter is het slim om je verbruik te spreiden, om je netkosten (= een onderdeel van je energiefactuur) te drukken. Wanneer meerdere grote toestellen tegelijk draaien, verhoogt dit namelijk je piekverbruik – ook wel capaciteitstarief genoemd.
- De beste manier om efficiënt te verbruiken met je zonnepanelen? Dat is de stroom die ze produceren metéén gebruiken. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe sneller je investering in zonnepanelen zich terugbetaalt. Ontdek 5 tips om hiermee aan de slag te gaan.
- Met een thuisbatterij benut je je zonne-energie echt optimaal en kan je op piekmomenten je elektriciteit opslaan. Dat helpt je niet enkel op kosten te besparen, maar helpt ook om overbelasting te voorkomen. Een batterij is dus de perfecte bondgenoot om je zelfverbruik te verhogen.
- Klanten van Luminus met een digitale meter kunnen gebruikmaken van de dienst EnergyControl Monitor. Met een klein apparaatje dat je in de P1-poort van je digitale meter klikt en de bijbehorende app krijg je een duidelijk beeld van je verbruik en kosten. Heb je zonnepanelen, dan kun je je zelfverbruik van gemiddeld 30% naar 50% verhogen. De app geeft je trouwens een signaal als je een zelf bepaald injectieniveau bereikt, zodat je meteen actie kan ondernemen om efficiënter stroom te verbruiken.
- Rijd je (binnenkort) met een elektrische wagen? Je batterij opladen zorgt dan natuurlijk voor een hoger stroomverbruik. Zonnepanelen zijn dé voordeligste oplossing om die extra stroom te produceren.
- Een dynamisch tarief? Dat is de toekomst. Energie verbruiken wanneer dat het voordeligst is: check! Als je veel elektriciteit verbruikt en het grootste deel van je verbruik kan bundelen op tijdstippen van de dag waarop energie het goedkoopst is, dan is deze formule geknipt voor jou. Door het energieverbruik van je elektrische wagen flexibel te plannen met de Luminus Smart Charging-app kan je bovendien stevig besparen.
Luminus blijft ook massaal investeren in hernieuwbare energie
Als bedrijf zijn we ons ook sterk bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom investeren we op grote schaal in oplossingen voor groene stroomproductie. Luminus is nummer één in windenergie op land en elektriciteit uit waterkracht. Daarnaast financieren we onderzoek naar nieuwe brandstoffen zoals groene waterstof of biogas.
We hebben ook plannen om een batterijpark te bouwen bij onze waterkrachtcentrale van Lixhe. Dit project met batterijen van 150 MW mikt op een opslagcapaciteit van 300 of 600 MWh. Dat is gelijk aan 2 of 4 uur energievoorziening. Als ideale aanvulling op hernieuwbare energie zullen batterijen een belangrijke rol spelen in de energiemix van de toekomst. Op dagen met veel zon of wind kan overtollige energie worden opgeslagen en later terug op het stroomnet worden gezet. Samen zorgen we voor de toekomst van onze planeet.