Waarom is het zo belangrijk om elektriciteit te verbruiken op het moment dat er veel groene stroom is?

Wist je dat we allemaal een cruciale rol spelen om de energietransitie te doen slagen? De huidige klimaatsituatie dwingt ons om in te zetten op hernieuwbare energie én onze energie efficiënter te gaan verbruiken. Net daarom is het heel voordelig om de groene stroom die wordt geproduceerd ook meteen te gebruiken. Daarmee help je niet alleen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren, het draagt ook bij aan een evenwichtiger elektriciteitsnet. 

Meer dan een kwart van het elektriciteitsverbruik is vorig jaar opgewekt door groene energie

We kunnen niet omheen het feit dat er de voorbije jaren steeds meer zonnepaneleninstallaties zijn bijgekomen. Die transitie naar groene energie is super positief, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Op zonnige dagen produceren ze een overvloed aan elektriciteit die niet altijd meteen wordt afgenomen en dus terug op het net wordt geïnjecteerd. Precies dit kan een overbelasting op het net veroorzaken. In sommige gevallen kunnen de zonnepanelen hierdoor tijdelijk ontkoppelen – en dus geen elektriciteit meer opwekken – om de installatie te beschermen. Daarom is het zo belangrijk om ‘beter’ te verbruiken: ideaal gezien op het moment dat de productie van groene stroom het hoogst ligt. 

Het is onze gedeelde missie om bij te dragen aan een slimmer en verantwoorder energieverbruik. Een eerste tip? Gebruik je grote, energieverslindende toestellen vooral als er veel groene energie geproduceerd wordt, bijvoorbeeld op zonnige dagen in de namiddag.

Energie verbruiken op het juiste moment draagt bij tot een efficiëntere bevoorrading

Voor de Belgische gezinnen is het belangrijk om vooral stroom te gebruiken op momenten waarop er veel groene energie geproduceerd wordt, of je nu zonnepanelen hebt of niet. Dat helpt om een efficiëntere energiebevoorrading te ondersteunen. 

Volgens cijfers van Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, zal de vraag naar stroom stijgen van 80 TWh in 2024 tot 120 TWh in 2032. Dat is een toename met 50% in slechts een aantal jaar. Een greep uit de verklaringen voor die opwaartse trend: meer elektrische wagens, verwarmingssystemen zoals warmtepompen en het toenemend gebruik van elektronische apparaten. Dat alles vergt extra elektriciteit die grotendeels door hernieuwbare energiebronnen zal worden opgewekt. Ook op het niveau van Belgische huishoudens, meestal dankzij zonnepanelen.

Om stroom op het interessantste moment te gebruiken heb je precieze informatie nodig. Dankzij de digitale meter krijg je meer inzicht in je verbruik en kan je het aanpassen. Zo verlaag je mee de verbruikspieken die de stabiliteit van het net doen wankelen. En door je verbruikspieken te verlagen, gaat meteen ook je energiefactuur naar beneden. Bovendien ontvangen de netbeheerders deze data ook. Zij kunnen dus sneller maatregelen nemen om overbelasting (en de uitvallende omvormers van PV-installaties die daarmee gepaard gaan) tegen te gaan.

Met een hoog zelfverbruik draag je actief bij aan de energietransitie 

Zelfverbruik is niet enkel een win-win voor jou, maar heeft ook een positieve impact op het evenwicht van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen vaak te veel stroom die rechtstreeks in het net wordt geïnjecteerd. Dat kan leiden tot een overbelasting van het net.

Door de stroom meteen te verbruiken of op te slaan in een thuisbatterij in plaats van onmiddellijk terug aan het net te leveren, kan je zo’n piek in de energieproductie afvlakken.

En hoewel je uiteraard een elektriciteitscontract met injectievergoeding kan afsluiten om je teveel aan opgewekte stroom te verkopen en terug op het net te injecteren, ligt de doorverkoopprijs steeds onder het tarief dat je op een ander moment betaalt voor stroom. Lees meer over injectietarieven.

Je elektrische wagen op het juiste moment opladen

De stijgende vraag naar stroom waar we het in het begin van dit artikel over hadden, wordt natuurlijk mee aangedreven door de uitbreiding van elektrische mobiliteit. Er worden steeds meer elektrische wagens ingeschreven in België en die trend zal in de toekomst enkel toenemen.

Rij je elektrisch? Dan is het onontbeerlijk om te kunnen rekenen op een betrouwbare stroomvoorziening. Je elektrische wagen opladen op het moment dat zonnepanelen energie produceren, is niet alleen financieel voordelig, het draagt ook bij aan de stabiliteit van het net én aan de ontwikkeling van een groenere mobiliteit.

Als je een elektrische wagen hebt of andere apparaten die veel energie verbruiken, kan een dynamisch tarief je helpen om efficiënter en goedkoper te verbruiken. Hoe dat werkt? De prijs van de elektriciteit die je verbruikt en die je opnieuw op het net injecteert, is afgestemd op de groothandelsmarkt en verandert elk uur. Met de Luminus Smart Charging app kan je op een flexibele manier het laden van je elektrische wagen plannen en zo flink wat geld besparen. 

5 tips om je zelfverbruik te verhogen en je energiekosten te verlagen

Bij Luminus weten we maar al te goed met welke uitdagingen de energietransitie gepaard gaat. Ons doel is om efficiënter verbruik aan te moedigen. 

  • De beste manier om geld te besparen met je zonnepanelen? Dat is meteen de stroom gebruiken die ze produceren, bijvoorbeeld tijdens een zonnige namiddag. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe sneller je investering in zonnepanelen zich terugbetaalt. Ontdek onze 5 tips om hiermee aan de slag te gaan.
  • Met een thuisbatterij benut je je zonne-energie echt optimaal en kan je op piekmomenten je elektriciteit opslaan. Dat helpt je niet enkel op kosten te besparen, maar helpt ook om overbelasting te voorkomen. Een batterij is dus de perfecte bondgenoot om je zelfverbruik te verhogen.
  • Klanten van Luminus met een digitale meter kunnen gebruikmaken van de dienst EnergyControl Monitor. Met een dongle, een klein apparaatje dat je in de P1-poort van je digitale meter klikt, en de Luminus Monitor-app krijg je een duidelijk beeld van je werkelijke energiekosten. Zo kan je tot 70% van je geproduceerde energie verbruiken, tegenover een gemiddelde van 30% zelfverbruik.
  • Rijd je (binnenkort) met een elektrische wagen? Je batterij opladen zorgt dan natuurlijk voor een hoger stroomverbruik. Zonnepanelen zijn dé voordeligste oplossing om die extra stroom te produceren.
  • Een dynamisch tarief? Dat is de toekomst. Energie verbruiken wanneer dat het voordeligst is: check! Als je veel elektriciteit verbruikt en het grootste deel van je verbruik kan bundelen op tijdstippen van de dag waarop energie het goedkoopst is, dan is deze formule geknipt voor jou. Door het energieverbruik van je elektrische wagen flexibel te plannen met de Luminus Smart Charging-app kan je bovendien stevig besparen.

Luminus blijft ook massaal investeren in hernieuwbare energie

Als bedrijf zijn we ons ook sterk bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom investeren we op grote schaal in oplossingen voor groene stroomproductie. Luminus is nummer één in windenergie op land en elektriciteit uit waterkracht. Daarnaast financieren we onderzoek naar nieuwe brandstoffen zoals groene waterstof of biogas. 

We hebben ook plannen om een batterijpark te bouwen bij onze waterkrachtcentrale van Lixhe. Dit project met batterijen van 150 MW mikt op een opslagcapaciteit van 300 of 600 MWh. Dat is gelijk aan 2 of 4 uur energievoorziening. Als ideale aanvulling op hernieuwbare energie zullen batterijen een belangrijke rol spelen in de energiemix van de toekomst. Op dagen met veel zon of wind kan overtollige energie worden opgeslagen en later terug op het stroomnet worden gezet. Samen zorgen we voor de toekomst van onze planeet.