Zo draag je als Luminus-klant bij tot de uitbouw van hernieuwbare energie in België

Zelf investeren in de productie van hernieuwbare energie of je energiebehoefte verlagen is een duurzame keuze om op de energiefactuur van je thuis of je zaak te besparen. Het draagt ook bij tot een lagere CO2-uitstoot en dus een schonere wereld. Kiezen voor een groen stroomcontract versterkt dit alleen maar. Maar wat als je energieleverancier ook nog eens bijdraagt aan de verdere uitbouw van hernieuwbare energie in België? Bij Luminus zijn we ambitieus en gaan we, samen met jou, vooruit!

Luminus en zijn klanten gaan een stapje verder

Een doordacht energiebeleid en de wil om te herinvesteren in extra initiatieven voor lokale hernieuwbare energie is noodzakelijk. Sinds 2012 publiceert Luminus jaarlijks een gedetailleerd duurzaamheidsrapport waarin niet alleen ons energiebeleid en onze eigen CO2-voetafdruk, maar ook onze ethische, milieu-, sociale, commerciële en financiële resultaten worden toegelicht.

Wist je dat we de enige Belgische energieleverancier zijn die al meer dan 10 jaren, geheel vrijblijvend een duurzaamheidsrapport uitbrengt? Onze collega’s zijn er niet alleen trots op, we vinden het vanzelfsprekend!

De voorbije tien jaar investeerde Luminus meer dan een miljard euro in hernieuwbare energie en energie-efficiënte diensten. Intussen staat de teller al op 279 windturbines en zijn we nummer 1 in windenergie op land in België. Goed voor 725 MW groene elektriciteit voor 400.000 Belgische gezinnen. Tegen 2027 willen we daar 1.000 MW elektriciteit van maken. Dat betekent dat we nog heel wat extra windturbines zullen plaatsen. Daarnaast staan er aan de Maas al zes waterkrachtcentrales van Luminus en eentje aan de Samber. Die zorgen samen voor nog eens 70 MW aan groene energie.    

Evolutie geïnstalleerde capaciteit windturbines van Luminus in België

Onze groenestroomexpertise maakt van Luminus ook de uitgelezen partner voor duurzame overheidsprojecten. In de vorm van energieprestatiecontracten (EPC’s) met lokale besturen pakt Luminus Solutions de energieprestaties aan van openbare ruimtes en overheidsgebouwen, met een lager verbruik en uitstoot tot gevolg. Benieuwd hoe we dat doen? Lees meer over onze samenwerking met de stad Sint-Niklaas.

Zelf je steentje bijdragen?

Naast de investeringen die we zelf doen maken we het sinds 2017 ook voor klanten mogelijk om via coöperatieve vennootschappen mee te investeren in groene energie met een rendement tot wel 4%. Via Lumiwind kan iedereen (particulieren of bedrijven) al vanaf 25 euro investeren in windenergie. Vandaag tellen we al 2.845 coöperanten die in totaal al meer dan 11 miljoen euro opbrachten. Daar kan je zelf nog een schepje bovenop doen, want onze huidige investeringsronde loopt nog tot augustus 2024. Als investeerder draag je rechtstreeks bij aan een groene toekomst én krijg je een mooi dividend. Van een win-winsituatie gesproken.

In samenwerking met het Jane Goodall Institute Belgium plantten we tussen 2020 en 2023 bijna 4 miljoen bomen in België en Afrika. Eenmaal de bomen volwassen zijn, zorgt dit voor een totale CO2-besparing van meer dan 80.000 ton CO₂. Dat is het equivalent van 556 heen-en-terugvluchten tussen Brussel en Barcelona met een Boeing van 350 zitplaatsen. Enorm, dus!

Een duurzaam energiebeleid loont

De inspanningen van de afgelopen jaren van Luminus en zijn klanten werden eerder beloond met maar liefst drie prijzen. Die erkenning delen we ook graag met jou. Zo gingen we aan de haal met de prijs ‘Best Impact Sustainability Report’ voor onze transparantie, evolutie en positieve impact op de samenleving. Verder zijn we ook heel fier op de prijs ‘Best Pioneering SDG 2030 Agenda’. Deze award ontvingen we voor de specifieke doelstellingen en verbintenissen die we formuleerden ter ondersteuning van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ten slotte werden we ook nog in de watten gelegd met de prijs voor ‘Best Stakeholders Inclusiveness and Engagement’. De jury was vol lof over onze manier van communiceren naar alle stakeholders.

En jij – ga jij samen vooruit met ons?

Koos jij voor je thuis en/of zaak al voor een groen energietarief? Kiezen voor een energieleverancier met een duurzaam energiebeleid is kiezen voor de toekomst. Joúw toekomst. Want we helpen je graag met een zuinig energieverbruik en gidsen je via onze expertise en gratis tools naar een energiezuinigere woning.