Met het wegvallen van de terugdraaiende teller betalen nieuwe zonnepaneleneigenaars sinds 2023 ook geen prosumententarief meer in Vlaanderen en Brussel – en sinds 2024 ook niet meer in Wallonië. Die regel geldt trouwens ook voor Vlaamse eigenaars van zonnepaneleninstallaties die minstens 15 jaar oud zijn. Om een financiële vergoeding te krijgen voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert, kies je best een energiecontract met injectievergoeding. Ook wel terugleveringscontract genoemd. Wat dat precies betekent, lees je hier.
De nettarieven in België
Dateren je zonnepanelen van vóór 2021? Dan genoot je tot voor kort van een terugdraaiende teller en het prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit jaarlijkse forfaitaire bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van je omvormer. Zodra je een digitale meter hebt, betaal je in de plaats daarvan een nettarief gebaseerd op je werkelijke afname in Vlaanderen en Brussel.
Als je zonnepanelen geïnstalleerd werden voor 2024, blijf je in Wallonië tot 2030 genieten van de terugdraaiende teller en het prosumententarief, ongeacht wanneer je digitale meter geïnstalleerd wordt. Als je een digitale meter hebt en nog onder het principe van de terugdraaiende teller valt, zal je digitale meter virtueel terugdraaien, en zal de energieleverancier je injectie dus aftrekken van de elektriciteit die je afneemt van het net. Je betaalt dan wel netkosten op basis van je bruto-afname, in plaats van het prosumententarief. Gelukkig blijft die netkost begrensd tot hetzelfde bedrag dat je met het prosumententarief zou betalen.
Wat is een energiecontract met injectievergoeding?
Een goed gekozen energiecontract vergoedt je als zonnepaneleneigenaar voor de stroom die je opwekt, maar niet meteen verbruikt. Je plaatst met andere woorden die overtollige stroom op het net en ‘verkoopt’ hem aan je energieleverancier. We noemen dit terugleveringscontracten, waarbij je jaarlijks wordt vergoed voor je geïnjecteerde energie.
Maar dat kan alleen met een digitale meter: zo kan je energieleverancier je werkelijke verbruik en je productieoverschotten nauwkeurig opvolgen. Wanneer er dus een overschot is, krijg je van je leverancier hiervoor een injectievergoeding die wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening. Ook als zelfstandige kan je profiteren van injectietarieven.
Goed nieuws: Luminus maakte van al haar elektriciteitscontracten terugleveringscontracten. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel, dat vanzelf verrekend wordt op je jaarlijkse afrekening. Handig!
Welke injectievergoeding krijg ik voor mijn overtollige energie?
De injectie die wordt vergoed is niet gelijk aan de prijs die je voor elektriciteit van het net betaalt. 1 geïnjecteerde kWh brengt dus minder op dan wat het je kost om 1 kWh af te nemen. Daar is een logische verklaring voor: de prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen.
Bij Luminus ligt de geschatte injectievergoeding voor je overtollige stroom rond 2 à 4 eurocent per kWh (juni 2024). Dit is een variabele eenheidsprijs die de marktprijzen volgt. Tijdens de nacht en in het weekend is het elektriciteitsverbruik lager en ligt de injectievergoeding eerder rond de 1 à 2 eurocent per kWh. Je kan de vergoeding terugvinden op de prijslijst van je elektriciteitstarief.
Moet ik in sommige gevallen betalen voor injectie op het net?
Hoewel de situatie in Nederland anders is, hoef je in België nog niet te vrezen voor kosten om je zelfopgewekte energie op het net te injecteren. Met een vast en variabel energiecontract kan dat vandaag niet. Heb je een dynamisch energietarief, dan kunnen de energieprijzen op heel zonnige dagen weleens onder nul zakken. Op dat moment ontvang je een negatief bedrag voor je geïnjecteerde energie en betaal je theoretisch voor die injectie. Gouden raad: inzetten op een hoog zelfverbruik loont altijd! Dit is niet alleen voordelig voor je eigen portemonnee, maar vooral ook voor het evenwicht van het distributienet. Waarom dat laatste belangrijk is, lees je hier.
Wanneer krijg ik mijn injectievergoeding op mijn factuur?
De berekening gebeurt automatisch op je jaarlijkse afrekening. Luminus trekt het bedrag dat je ontvangt voor de geïnjecteerde elektriciteit af van het bedrag dat je moet betalen voor de verbruikte elektriciteit.
Je wordt in principe vergoed voor je injectie vanaf het moment van de keuring van je installatie, of vanaf de dag van de plaatsing van de digitale meter, indien je nog geen digitale meter had bij de keuring.
Ben je een inwoner van Wallonië? Goed nieuws! Sinds 1 januari 2024 is het injectietarief ook daar van toepassing op nieuwe installaties. Zo geniet jij ook ten volle van je zonnepanelen.
Injectievergoedingen zijn goed, autoconsumptie nog beter
Uiteraard is het goed dat je vergoed kan worden voor de elektriciteit die je opnieuw op het net plaatst, maar het is nog voordeliger om de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken zoveel mogelijk op het moment zelf te verbruiken. Maar daarvoor is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van je energieverbruik. EnergyControl Monitor van Luminus informeert je daar uitgebreid over. Zo zie je in real time je injectie in kWh, en kan je per dag (of per week, maand of jaar) zien hoeveel stroom je op het net hebt gezet en hoeveel injectievergoeding je hiervoor krijgt. Die inzichten helpen onder meer ook om te ontdekken wanneer je zonnepanelen voldoende energie opwekken en het dus ideaal is om
bv. de wasmachine of vaatwasser te laten draaien.