Je elektrische auto opladen met zonnepanelen: een winning combo

Denk je erover na om een elektrische wagen aan te schaffen? Dan weet je vast ook dat zo’n auto wat extra stroom vraagt om te laden. Zonnepanelen zijn een rendabele oplossing om die elektriciteit te voorzien: je maakt optimaal gebruik van je zonnestroom en je energierekening hoeft niet te lijden onder de aanschaf van je elektrische auto. En naast die efficiëntie kies je zo ook de groenste optie.

Hoeveel zonnepanelen voor je elektrische auto?

Wat was er eerst: je elektrische wagen of je zonnepanelen? Die vraag bepaalt hoe je best te werk gaat om de ideale aansluiting te creëren van zonnepanelen voor je elektrische auto.

Zonnepanelen vóór je elektrische auto

Als je beslist om zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen, bereken je meestal eerst hoeveel capaciteit je nodig hebt om je jaarlijks energieverbruik voldoende te compenseren. Heb je nog geen elektrische wagen, maar kan daar in de (nabije) toekomst verandering in komen? Overweeg dan of je nu al meer zonnepanelen zou plaatsen voor het nodige oplaadvermogen. Zo vermijd je twee keer plaatsingskosten en ben je voorbereid op de toekomst.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor je elektrische auto? Voor een gemiddelde chauffeur die 15.000 tot 20.000 km per jaar aflegt, komt dat op ongeveer 1.875 tot 2.500 kWh extra vermogen per jaar – als je het laadverbruik van je elektrische wagen volledig wil kunnen compenseren.

Welk vermogen heb je nodig en welke prijs staat daar tegenover? Bereken het via onze gratis online zonnepanelensimulatie.

Zonnepanelen na je elektrische auto

Je hebt (weldra) een elektrische wagen, maar nog geen zonnepanelen op je dak? Als je je wagen hoofdzakelijk zal opladen via een thuislaadpaal, dan zorgt dit voor een stevige verhoging van je energierekening. In dit geval zijn zonnepanelen de beste manier om snel zelf gratis energie te produceren, zodat je hoge energiekosten vermijdt. Wacht niet langer, aangezien je in 2023 nog een beroep kunt doen op de overheidspremie én van een verlaagd btw-tarief van 6% geniet. Meer daarover lees je hier.

Thuis opladen en energie opslaan

De meeste bestuurders van een elektrische wagen plaatsen thuis een laadpaal. Om je elektrische auto op te laden met je zonnepanelen hoef je eigenlijk niets speciaal te doen. Bij de installatie van je laadpaal wordt die automatisch aan het elektriciteitsnet van je woning gekoppeld, waar je zonnepanelen ook deel van uitmaken. Opladen met zonnestroom gaat dus vanzelf. Kies je voor opladen via het stopcontact, met een laadkabel? Ook dan gaat je zonne-energie rechtstreeks naar je auto, want de panelen zijn al verbonden met je elektrische thuisnetwerk.

Ben je overdag veel thuis? Ideaal, want je kan rechtstreeks je elektrische auto opladen met je zonnepanelen, wanneer die het meeste energie opwekken. Als je meestal overdag op de baan of op je werk bent, mis je de piekzonuren en kun je niet genieten van je gratis opgewekte energie. Een thuisbatterij kan daarvoor een oplossing bieden. Je slaat er de overtollige energie van overdag in op, om ’s avonds of ’s nachts je autobatterij mee op te laden.

De voordelen van je elektrische auto op laden met zonnepanelen

Met zonnepanelen voor je elektrische auto op je dak of carport:

  • wek je zelf gratis de nodige energie op om je elektrische wagen op te laden.
  • ben je niet afhankelijk van de stijgende stroom- en benzineprijzen.
  • rijdt je auto op 100% groene en zelf opgewekte elektriciteit.
  • dalen je CO2-uitstoot en je brandstofkosten.