Zonnepanelen en een elektrische wagen: een winning combo

Zowel zonnepanelen als elektrisch rijden zijn duurzame alternatieven voor traditioneel energie- en brandstofverbruik. Ook samen vormen ze een winning combo. Voor het milieu en voor je portemonnee. 

Wat was er eerst bij je thuis: zonnepanelen of een elektrische wagen?

Zonnepanelen 

Als je beslist om zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen, bereken je meestal eerst hoeveel capaciteit je nodig hebt. Heb je nog geen elektrische wagen? Houd dan rekening met een mogelijke toekomstige aankoop ervan. Overweeg of je méér zonnepanelen laat plaatsen voor het nodige oplaadvermogen. Zo vermijd je twee keer plaatsingskosten.

Hoeveel extra vermogen je nodig hebt? Voor een gemiddelde chauffeur die 15.000 tot 20.000 km per jaar aflegt, komt dat op ongeveer 1.875 tot 2.500 kWh extra vermogen per jaar.

Elektrische wagen

Misschien gaat het bij jou in de andere richting en komt er weldra een elektrische wagen, maar heb je nog geen zonnepanelen op je dak. Overweeg een gelijktijdige overschakeling om hoge energiekosten te vermijden vanwege je elektrische wagen. 

Thuis opladen en energie opslaan

De meeste bestuurders van een elektrische wagen plaatsen thuis een laadpaal, die wordt aangedreven door de energie uit zonnepanelen. Zo gaat je zonne-energie rechtstreeks naar je auto. Dat is super voordelig voor je portemonnee én de planeet.

Als je meestal overdag op de baan of op je werk bent, mis je de piekzonuren om je auto op de laden en kun je niet genieten van je gratis opgewekte energie. Een thuisbatterij kan daarvoor een oplossing bieden. Je slaat er de overtollige energie van overdag in op, om ’s avonds of ’s nachts je autobatterij mee op te laden. Tip: werk je momenteel thuis? De kans is groot dat je dat in de toekomst voor een groot deel zal blijven doen. Dan hoeft die thuisbatterij misschien niet eens! Denk er wel aan je auto dan op te laden tijdens de dagen dat je van thuis uit werkt.

De voordelen van zonnepanelen in combinatie met een elektrische wagen

Met zonnepanelen op je dak of je carport:

  • wek je zelf de nodige energie op om je elektrische wagen op te laden. 
  • ben je niet afhankelijk van de stijgende stroom- en benzineprijzen.
  • rijdt je auto op 100% groene en zelf opgewekte elektriciteit.
  • daalt je CO2-uitstoot, samen met je brandstofkosten.

Bereken het benodigde vermogen en de prijs van je zonnepanelen in enkele minuten

Naar de berekening

Ook interessant voor jou