Privé

Digitale meters: een stand van zaken

In Vlaanderen worden vanaf 2019 de eerste digitale meters voor elektriciteit en gas geplaatst. In Brussel loopt momenteel een proefproject en ook in Wallonië gaan er steeds meer stemmen op om oude meters te vervangen door zogenaamde ‘slimme meters’.

Er is al veel gezegd en geschreven over digitale meters. De netwerkbeheerders wijzen op de vele voordelen van zulke energiemeters en worden daarin gesteund door beleidsmakers. Consumentenverenigingen zoals Test-Aankoop vrezen dan weer dat de kosten gedragen zullen worden door de burgers. En ondertussen lijkt de man in de straat niet wakker te liggen van zijn energiemeter. Hoog tijd voor een stand van zaken!

Wat is een digitale meter?

De meeste mensen hebben thuis een elektromechanische meter met een draaiteller. De slimme meter is een digitale energiemeter met een elektronische display. Net als de klassieke Ferrarismeters meten ze het elektriciteits- en aardgasverbruik. De slimme meter dankt zijn naam aan de ingebouwde communicatietechnologie waardoor hij informatie kan versturen en ontvangen. Hierdoor krijg je meer inzicht in jouw energieverbruik en zie je snel waar je kan besparen.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

De nieuwe generatie digitale energiemeters biedt heel wat voordelen:

  • Automatische meteropname: De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Er hoeft dus niemand meer langs te komen voor een meteropname.
  • Geen aparte budgetmeters nodig: De slimme meter geeft feedback over het werkelijke verbruik. Hierdoor kunnen energieleveranciers werken met een systeem van voorafbetaling waarbij het plaatsen van een budgetmeter overbodig is.
  • Kostenefficiënt elektriciteitsverbruik dankzij betere monitoring: Met een slimme meter kan je jouw stroomverbruik via allerlei apps opvolgen. Systemen waarbij je vaatwasser of wasmachine pas aanslaat wanneer de stroom het goedkoopst is, worden bovendien mogelijk.
  • Eenvoudige overschakeling tussen enkel- en tweevoudig tarief.
  • Afsluiten en (her)aansluiten wordt goedkoper: Het afsluiten of aansluiten van een slimme meter kan vanop afstand gebeuren. Hierdoor vallen de hoge kosten voor het af- en aansluiten grotendeels weg.

Wat zijn de nadelen van een digitale meter?

  • De bezuinigingen zijn voor sommigen eerder beperkt: Het klopt dat een slimme meter helpt om je verbruik op te volgen en je zo stimuleert om bewuster met energie om te gaan. Maar als je al energiebewust leeft, biedt de meter op dat vlak geen meerwaarde. Bovendien verbruikt de digitale meter, in tegenstelling tot een mechanisch exemplaar, zelf ook energie.
  • Meer storingen en kortere levensduur: In vergelijking met een mechanische meter is een digitale meter gevoeliger aan storingen en gaat hij minder lang mee.
  • Minder gedoe, maar ook minder privacy: een slimme meter maakt gebruik van een internetverbinding om je gegevens rechtstreeks door te sturen naar de energieleverancier. Als klant ben je uiteraard eigenaar van deze gegevens. De overheid zal bepalen wie welke data mag gebruiken.
  • Zonnepanelen minder rendabel door digitale meter?: Een slimme meter draait niet terug, maar houdt zowel het verbruik en de productie van elektriciteit bij. Technisch gezien is het dus perfect mogelijk om het verbruik te compenseren met de productie. Hoe en of deze compensatie ook gevalideerd zal worden, moet nog wettelijk geregeld worden. 

Uitrol digitale meters in Vlaanderen

Vanaf 2019 worden de digitale meters geleidelijk aan geïnstalleerd in heel Vlaanderen. Bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Behoor je niet tot een van deze doelgroepen, maar wil je toch al een digitale meter, dan kan je deze vanaf 2019 aanvragen.

Wens je meer info over de uitrol van digitale meters in Vlaanderen? Neem dan eens een kijkje op de nieuwe website van de VREG.

Wie betaalt de kosten van de digitale meter?

Op 9 mei voerde De Vlaamse energieregulator VREG een kosten-batenanalyse uit over de uitrol van digitale meters in Vlaanderen. Die analyse spreekt van een juiste beleidskeuze en een maatschappelijk winstgevend effect dat kan oplopen tot 393 miljoen. Toch zal de plaatsing van digitale meters ook een kleine kost hebben voor de gezinnen.

Een gemiddeld gezin zou volgens de VREG maximaal 1,30 euro per maand meer betalen, met name via hogere tarieven van de netbeheerders. Volgens Tommelein kan deze extra kost echter gemakkelijk teruggewonnen worden door de energiebesparing die gepaard gaat met een actief gebruik van de digitale meter.

Digitale meters in Brussel en Wallonië

In onze hoofdstad loopt momenteel een pilootproject met 5.000 digitale meters. De Brusselse regering is momenteel nog bezig met het opstellen van de juridische kaders om de uitrol van elektronische meters en hun functionaliteiten in de komende jaren mogelijk te maken. Brussels minister van Energie Céline Frémault wil de plaatsing van slimme meters vanaf 2018 versnellen, vooral bij de vervanging van oude defecte meters of de plaatsing van nieuwe meters.

Ook Waals minister van Energie Christophe Lacroix bevestigt dat digitale meters de enige logische keuze voor de toekomst zijn in termen van voortuitgang en efficiëntie. Binnen de Waalse regering is er echter nog geen officiële beslissing genomen over een mogelijke uitrol van elektronische meters op grote schaal.

Lees ook ons artikel: Smart Home: wat is het en hoe helpt het je met energie besparen?


Ga naar www.luminus.be