Dit zijn de 6 voordelen van een digitale meter

Veel mensen hebben thuis nog een analoge energiemeter, maar sinds juli 2019 worden die stapsgewijs vervangen door een digitaal exemplaar. Tegen 2030 heeft elke Belg er een bij zijn thuis. Hier lees je meer over de uitrol ervan. Met een digitale meter lees je niet alleen je meterstanden af op een elektronisch display, je geniet ook van slimme inzichten, aangezien het toestel zelfstandig verbruiksdata kan verzenden en ontvangen. En er is nog meer. We zetten alle voordelen graag op een rij.

1. Geniet van automatische meteropnames

Meterstanden opnemen, doorsturen of thuisblijven om de standen te laten opnemen door de netbeheerder… Heel wat mensen zien er telkens weer tegenop om zich hiermee bezig te houden. Dankzij een digitale meter hoeft dit niet meer: alle meterstanden worden automatisch opgenomen én doorgestuurd. Handig!

2. Krijg inzicht in je energieverbruik

De digitale meter is een slimme meter die je heel wat informatie geeft. Naast je elektriciteits- en aardgasverbruik kun je bijvoorbeeld ook de opname en injectie van je zonnepanelen meten. Dit zijn de vier meterstanden die je op het toestel kunt aflezen:

  • Verbruik tijdens dagtarief
  • Verbruik tijdens nachttarief
  • Geïnjecteerde stroom aan dagtarief (voor eigenaars van zonnepanelen)
  • Geïnjecteerde stroom aan nachttarief (voor eigenaars van zonnepanelen)

Tip: staat er een pijltje boven P-? Dan stuur je elektriciteit terug het net op. Als P+ aangeduid is, verbruik je elektriciteit van het net.

3. Ontvang injectievergoedingen

Heb je zonnepanelen en beschikt je elektriciteitstarief over een injectievergoeding (= ook wel teruglevercontract genoemd)? Dan word je vergoed voor elke zelf opgewekte kWh die je terug op het net stuurt. Met een analoge meter gaat dit jammer genoeg niet, aangezien je injectie met dit oude toestel niet meetbaar is.

Goed om weten: Als Luminus-klant met digitale meter en zonnepanelen geniet je hier automatisch van. Je vergoeding voor injectie wordt automatisch verrekend op je jaarlijkse afrekening. Wist je dat we de enige energieleverancier zijn bij wie elk stroomcontract een terugleveringscontract is?

4. Verander snel je energietarief

Wil je overschakelen van dag- en nachttarief naar één tarief? Of andersom? Dankzij de digitale meter is dit een fluitje van een cent. Daar waar er met een analoge meter techniekers moeten worden ingeschakeld, gebeurt dit bij je digitaal exemplaar gewoon vanop afstand.

5. Digitale know-it-all

Verder maakt de digitale meter ook energiemonitoring mogelijk. Met zo’n applicatie of systeem weet je perfect hoe het gesteld is met je energieverbruik, waar je grootverbruikers schuilen en je of het tijd wordt om te investeren in modernere apparaten met een lager verbruik. Bepaalde monitoringsystemen of -applicaties kunnen zelfs onregelmatigheden detecteren. Zo hoef je je onderweg nooit meer af te vragen of je de kookplaat nu écht wel hebt uitgeschakeld en de diepvriezer niet per ongeluk hebt opengelaten.

6. Bespaar efficiënt door Luminus EnergyControl Monitor te installeren

Als Luminus-klant met een digitale meter kun je beroep doen op EnergyControl Monitor. Hoe? Het is een energiemonitoring dienst waarmee je een klein apparaatje (= dongle) op je digitale meter inplugt en deze alle energiegegevens van je woning naar een app op je smartphone communiceert. Je verbruik volg je in real time, je geniet slimme inzichten én je zal snel merken waar de grootste energiebesparing in jouw huishouden schuilt. Ook de productie en injectie van je zonnepanelen kun je à la minute opvolgen. Bovendien zijn de inzichten gekoppeld aan jouw energietarief. Leer meer over energiemonitoring.

Overtuigd, maar nog geen digitale meter bij je thuis?

Je netbeheerder contacteert je zelf voor de gratis plaatsing van een slimme, digitale meter. Via hun planningschecker ontdek je wanneer jij bij hen op de agenda staat. Kun je niet wachten om de voordelen te ervaren en wil je eerder de overstap maken? Neem dan zelf contact op met je netbeheerder voor een afspraak.