Injectievergoeding voor geïnjecteerde stroom op het net

Sinds 2021 heeft iedere zonnepaneleneigenaar de mogelijkheid om voor geïnjecteerde energie vergoed te worden, ook als zelfstandige of vennootschap. Wat dat betekent? We zetten het op een rij.

Wat is een injectietarief?

Een injectietarief is een vergoeding voor je overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. Met andere woorden: produceer je als eigenaar van zonnepanelen op een bepaald moment meer elektriciteit dan je verbruikt, dan kan je die overtollige energie op het net injecteren en word je hiervoor vergoed. Je ‘verkoopt’ als het ware je overtollige elektriciteit aan je energieleverancier.

Om deze vergoeding te ontvangen moet je wél kiezen voor een elektriciteitscontract met een injectievergoedingook wel terugleveringscontract genoemd – en onder het nettarief van werkelijke afname vallen.

Voor wie geldt het injectietarief?

KORT | Het injectietarief geldt voor:
– elke zonnepaneleninstallatie,
– gecombineerd met een digitale meter,
– geplaatst in Vlaanderen of Brussel,
– die niet (meer) valt onder het systeem van de terugdraaiende teller
– en over een energiecontract beschikt met een vergoeding voor geïnjecteerde energie.

Goed nieuws voor Luminus-klanten: al onze elektriciteitscontracten beschikken sinds 2021 over zo’n terugleveringscontract. Hierdoor geniet je automatisch van een injectievergoeding wanneer je er beroep op kunt doen. Zo helpen we je zorgeloos verder. Nog geen Luminus-klant? Ontdek onze tarieven.

Het injectietarief is (voorlopig) alleen in Vlaanderen en Brussel van kracht, en dus niet in Wallonië.

Om ervan te genieten moet je, uiteraard, zonnepanelen en een digitale meter hebben. Alleen zo’n meter meet hoeveel elektriciteit je afneemt van en injecteert op het net.

Als zelfstandige of vennootschap met zonnepanelen op je bedrijfspand, thuiskantoor of werkplek, kom je in Vlaanderen dus ook in aanmerking voor het injectietarief. Let wel even op, want de regeling hangt af van de leeftijd van je zonnepanelen:

Je bent in het bezit van zonnepanelen?

Of je nu een van de vroege vogels was op de zonnepanelenmarkt, of je installatie is jonger dan 15 jaar, ondertussen vallen we allemaal onder hetzelfde systeem: het nettarief werkelijke afname, inclusief injectievergoeding voor de overtollige energie die je aan het net geeft.

Aanvankelijk werd nochtans gezegd dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller, ook zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Je zou dan het prosumententarief betalen, een jaarlijkse forfaitair bedrag gebaseerd op het maximale omvormervermogen van je installatie. In januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof die regeling: zonnepaneleneigenaars met een installatie van voor 2021 en/of een digitale meter konden niet langer kiezen voor dit systeem, maar werden automatisch overgezet naar het nettarief werkelijke afname. De Vlaamse regering levert deze zonnepaneleneigenaars wel een compensatie die een rendement van 5% garandeert. Het bedrag van deze eenmalige premie hangt af van het jaar van installatie.

  • Enkel zonnepaneleneigenaars met een installatie van voor 2021, die nog geen geen digitale meter hebben, vallen nog onder het prosumententarief. Dat wordt sinds 1 juli 2022 ook op een andere manier berekend. Lees er meer over op de website van de Vlaamse overheid.

Kortom, als je onder het nettarief werkelijke afname valt, dan:

  • Betaal je niet langer een prosumententarief meer maar distributiekosten op je bruto-werkelijke afname.
  • Heb je recht op een injectievergoeding voor de energie die je op het net injecteert bij overproductie.

Je overweegt om zonnepanelen te plaatsen?

Als je nog overweegt om zonnepanelen te plaatsen, heb je geen keuze wat de tariefformule betreft. Jouw installatie maakt sowieso gebruik van het tarief van werkelijke afname. In combinatie met een energiecontract met injectievergoeding zal je vergoed worden voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert.

Is het injectietarief voordelig?

Of een energiecontract met injectietarief je veel voordeel brengt, hangt af van een aantal factoren.

  • Ten eerste is het aandeel van je zelfconsumptie of onmiddellijk verbruikte energie van belang.
  • Ten tweede moet je rekening houden met het prijsverschil tussen de vergoeding voor je geïnjecteerde energie en de kost van de energie die je afneemt van het net. Je kan alleen zonne-energie injecteren die je niet hebt verbruikt voor je (zakelijke) activiteiten. Omdat je als bedrijf waarschijnlijk meestal overdag energie verbruikt – op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken – heb je waarschijnlijk weinig energie over om aan het net te ‘verkopen’ en is je zelfconsumptie als gevolg hoger. Verbruik je meer dan 50% van je opgewekte elektriciteit meteen, dan is de terugverdientijd van je zonnepanelen ongeveer gelijk aan installaties geplaatst onder het systeem van de terugdraaiende teller!

Lees hier meer over de berekening van je injectietarief

De vergoeding voor de injectie van je energie wordt geschat op maximaal € 0,031/kWh. Dat is lager dan de aankoopprijs voor energie van het netwerk (ongeveer € 0,60/kWh – prijzen gelding in september 2022). Dé sleutel naar een zo laag mogelijke energierekening, is dus om de tijdstippen van je energieproductie en je energie-afname op elkaar af te stemmen. Als ondernemer heb je daar dus een voordeel op particulieren, die vooral ’s ochtends en ’s avonds energie nodig hebben, en voor wie onmiddellijk verbruik iets moeilijker is.

Wegwijs raken op de energiemarkt? Check ons grote energie-ABC

Hoe wordt mijn injectie vergoed?

Je digitale meter registreert automatisch je stroomafname en injectie. Als zelfstandige of vennootschap heb je een verkoopfactuur nodig voor de vergoeding van de geïnjecteerde energie.

Bij Luminus maken we het je graag zo gemakkelijk mogelijk en ontvang je automatisch bij elk elektriciteitscontract een injectievergoeding. In dat geval verrekenen we de vergoeding via het principe van self-billing. Wij stellen in jouw naam een jaarlijkse verkoopfactuur op, vergoeden je voor de geïnjecteerde energie, en bezorgen je alles samen met je jaarlijkse eindafrekening. Simpel en vlot geregeld voor je boekhouding. 

Ook interessant voor jou