Injectievergoeding voor geïnjecteerde stroom op het net

In 2021 veranderde er heel wat in de wereld van zonnepaneleneigenaars. Een van die wijzigingen is de mogelijkheid om voor geïnjecteerde energie vergoed te worden, ook als zelfstandige of vennootschap. Wat dat betekent? We zetten het op een rij.

Wat is een injectietarief?

Een injectietarief is een vergoeding voor je overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. Met andere woorden: produceer je als eigenaar van zonnepanelen op een bepaald moment meer elektriciteit dan je verbruikt, dan kan je die overtollige energie op het net injecteren en word je hiervoor vergoed. Je ‘verkoopt’ als het ware je overtollige elektriciteit aan je energieleverancier.

Om deze vergoeding te ontvangen moet je wél kiezen voor een elektriciteitscontract met een injectievergoedingook wel terugleveringscontract genoemd – en onder het nettarief van werkelijke afname vallen.

Voor wie geldt het injectietarief?

KORT | Het injectietarief geldt voor: elke zonnepaneleninstallatie, gecombineerd met een digitale meter, geplaatst in Vlaanderen, die niet (meer) valt onder het systeem van de terugdraaiende teller, en over een energiecontract beschikt met een vergoeding voor geïnjecteerde energie. Goed nieuws voor Luminus-klanten: al onze  elektriciteitscontracten beschikken sinds 2021 automatisch over zo’n terugleveringscontract. Hierdoor geniet je automatisch van een injectievergoeding wanneer je er beroep op kunt doen. Zo helpen we je zorgeloos verder.. Nog geen Luminus-klant? Ontdek onze Comfy tarieven en onderneem altijd op groene energie in combinatie met zonnepanelen. 

Het injectietarief is (voorlopig) alleen in Vlaanderen van kracht, en dus niet in Brussel of Wallonië.

Je moet, uiteraard, zonnepanelen hebben, én een digitale meter. Alleen zo’n meter meet hoeveel elektriciteit je afneemt van en injecteert op het net.

Als zelfstandige of vennootschap met zonnepanelen op je bedrijfspand, thuiskantoor of werkplek, kom je in Vlaanderen dus ook in aanmerking voor het injectietarief. Let wel even op, want de regeling hangt af van de leeftijd van je zonnepanelen:

Je bent in het bezit van zonnepanelen?

Mijn zonnepaneleninstallatie is ouder dan 15 jaar

Jij was een van de vroege vogels op de zonnepanelenmarkt en wordt vanaf 2021 automatisch ‘overgeplaatst’ naar het nettarief werkelijke afname inclusief injectievergoeding voor de overtollige energie die je aan het net geeft.

Mijn zonnepaneleninstallatie is jonger dan 15 jaar

Als eigenaar van zonnepanelen die je plaatste tussen 2006 en 2020, kon je kiezen tussen twee tariefsystemen.

  • Het systeem van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief.
  • Het nettarief werkelijke afname.

Die eerste optie is sinds januari 2021 niet meer van kracht:

  • Tot januari 2021 werd gezegd dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Ook zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Je zou dan het prosumententarief betalen, een jaarlijkse forfaitair bedrag gebaseerd op hun maximale omvormervermogen. In januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof die regeling. Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter vallen nu automatisch onder het systeem van nettarief werkelijke afname, net als wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. De Vlaamse regering belooft wel een compensatie die een rendement van 5% garandeert. De eenmalige premie hangt af van het jaar van installatie.

Val je onder het nettarief werkelijke afname dan:

  • Betaal je niet langer een prosumententarief meer maar distributiekosten op je bruto-werkelijke afname.
  • Heb je recht op een injectievergoeding voor de energie die je op het net injecteert bij overproductie.

Je overweegt om zonnepanelen te plaatsen?

Als je op dit moment nog geen zonnepanelen hebt geïnstalleerd maar dit overweegt, heb je geen keuze wat de tariefformule betreft. Jouw installatie maakt sowieso gebruik van het tarief van werkelijke afname. In combinatie met een energiecontract inclusief injectievergoeding zal je vergoed worden voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert.

Is het injectietarief voordelig?

Of een energiecontract met injectietarief je veel voordeel brengt, hangt af van een aantal factoren.

  • Ten eerste is het aandeel van je zelfconsumptie of onmiddellijk verbruikte energie van belang.
  • Ten tweede moet je rekening houden met het prijsverschil tussen de vergoeding voor je geïnjecteerde energie, en de kost van de energie die je afneemt van het net. Je kan alleen zonne-energie in het net injecteren die je niet hebt verbruikt voor je (zakelijke) activiteiten. Omdat je als bedrijf waarschijnlijk meestal overdag energie verbruikt – op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken – heb je waarschijnlijk weinig energie over om aan het net te ‘verkopen’ en is je zelfconsumptie als gevolg hoger. Verbruik je meer dan 50% van je opgewekte elektriciteit meteen, dan is de terugverdientijd van je zonnepanelen ongeveer gelijk aan installaties geplaatst onder het systeem van de terugdraaiende teller!

Lees hier meer over de berekening van je injectietarief

De vergoeding voor de injectie van je energie wordt geschat op € 0,03/kWh. Dat is lager dan de aankoopprijs voor energie van het netwerk (ongeveer € 0,27/kWh). Dé sleutel naar een zo laag mogelijke energierekening, is dus het op elkaar afstemmen van de tijdstippen van je energieproductie en je energie-afname. Als ondernemer heb je daar dus een voordeel op particulieren, die vooral ’s ochtends en ’s avonds energie nodig hebben, en voor wie onmiddellijk verbruik iets moeilijker is.

Wegwijs raken op de energiemarkt? Check ons grote energie-ABC

Hoe wordt mijn injectie vergoed?

Je digitale meter registreert automatisch je afname en injectie. Als zelfstandige of vennootschap heb je een verkoopfactuur nodig voor de vergoeding van de geïnjecteerde energie.

Bij Luminus maken we het je graag zo gemakkelijk mogelijk en ontvang je automatisch bij elk elektriciteitscontract een injectievergoeding. In dat geval verrekenen we de vergoeding via het principe van self-billing. Wij stellen in jouw naam een jaarlijkse verkoopfactuur op, vergoeden je voor de geïnjecteerde energie, en bezorgen je alles samen met je jaarlijkse eindafrekening. Simpel en vlot geregeld voor je boekhouding. 

Je hebt zonnepanelen en valt onder het nettarief werkelijke afname? Ontdek onze groene injectietarieven.

Naar de website

Ook interessant voor jou