Hoe moet ik mijn digitale gasmeter aflezen?

Zo’n nieuwe digitale meter in huis, dat is even wennen. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar maak je geen zorgen: je digitale gasmeter aflezen en hanteren is best eenvoudig. We helpen je op weg!

De meterstand van je digitale gasmeter aflezen

Wil je weten wat je meterstand is? Op je digitale gasmeter verschijnt de meterstand op het schermpje door simpelweg op een knop te drukken. Welke knop precies? Dat hangt af van het merk van je digitale gasmeter.

  • Flonidan
  • Sagemcom
  • LandisGyr

Zoek je een uitgebreide handleiding voor jouw type digitale gasmeter? Op de website van Fluvius kan je de handleidingen voor de verschillende modellen downloaden.

Hoe werkt een digitale meter?

De digitale meter beschikt in tegenstelling tot de traditionele, analoge meter over ingebouwde communicatietechnologie.De gas- en elektriciteitsmeter communiceren draadloos en versleuteld met elkaar via een Europese beveiligingsmethode. Daardoor kan de meter de nodige gegevens omtrent je verbruik automatisch verzenden en ontvangen. Het is dus niet meer nodig om je meterstand door te geven aan Fluvius. Dat doet het toestel vanzelf.

De voordelen van een digitale meter

Een eerste voordeel gaven we je al mee: alles gaat automatisch, je hoeft geen meterstanden meer door te geven en er hoeft ook geen meteropnemer meer bij je langs te komen. Maar daarnaast heeft zo’n digitale meter nóg voordelen. Denk maar aan:

  • Meer inzicht in je gasverbruik
  • Energiemonitoring is mogelijk

Je kan nog meer inzichten uit je digitale gasmeter halen door deze te koppelen aan bepaalde apps en apparaten. Als Luminus-klant kun je kiezen voor EnergyControl Monitor: een klein apparaatje dat je inplugt op de P1-poort van je digitale elektriciteitsmeter. Die stuurt informatie rond je energieverbruik (zowel elektriciteit als gas) door naar een bijbehorende applicatie. Zo kan je in real time alle data bekijken. Zo herken je makkelijk de grootste energieverslinders en de pieken in verbruik en weet dus waar je kan besparen.

In deze blog kom je meer te weten over hoe je digitale elektriciteitsmeter werkt, hoe je die makkelijk afleest én kunt gebruiken om real time inzicht te krijgen in je verbruik.