Hoe moet ik mijn digitale meter aflezen?

Heb je (binnenkort) een digitale meter in je woning? Dan ben je vast benieuwd hoe je de meterstanden van die digitale elektriciteitsmeter en gasmeter kan aflezen en wat het toestel je precies oplevert.

De meterstand van je digitale meter aflezen

Om je meterstanden te bekijken, druk je simpelweg op de geelgroene knop zodat het display oplicht. Nu kan je de eerste meterstand van je digitale meter aflezen. Je zal zien: de info omtrent je elektriciteit krijgt bepaalde codes, bestaande uit 3 cijfers. Je drukt telkens opnieuw op de geelgroene knop om naar de volgende code met bijhorende meterstand te gaan:

 • 1.8.1: de totale afname van elektriciteit in kWh bij dagtarief
 • 1.8.2: de totale afname van elektriciteit in kWh bij nachttarief (telt altijd, ook bij enkelvoudig uurtarief)
 • 1.7.0: zoveel elektriciteit in kWh ben je op dit exacte moment aan het verbruiken
 • 1.6.0: de maximale afnamepiek in kWh van de huidige, nog lopende maand

Heb je zonnepanelen?

Dan krijg je ook de volgende codes met een waarde in kWh erbij te zien:

 • 2.8.1: de totale injectie van energie bij dagtarief
 • 2.8.2: de totale injectie van energie in kWh bij nachttarief (telt altijd, ook bij enkelvoudig uurtarief)
 • 2.7.0: zoveel energie ben je op dit exacte ogenblik aan het injecteren.

Meer weten over je digitale meter? Op de website van Fluvius kan je de uitgebreide handleidingen voor de verschillende modellen downloaden.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

De digitale meter – die in 2030 in élke woning in België te vinden zal zijn – kan zelf gegevens versturen en ontvangen. Hét grote voordeel is dus dat je geen meterstanden meer moet doorgeven of laten controleren door een je netbeheerder. Dat gebeurt voortaan allemaal automatisch.

Lees hier over alle voordelen van een digitale meter.

Automatische meterstanden is niet het enige positieve aan dit toestel. Je krijgt ook meer inzicht in je energieverbruik. Als je zonnepanelen hebt, kan je op je digitale meter precies aflezen hoeveel energie je afneemt en injecteert. Beschik je over een terugleveringscontract? Dan krijg je dankzij je digitale meter ook een injectievergoeding voor de elektriciteit die je opwekt maar niet zelf verbruikt en dus terug op het elektriciteitsnet plaatst.

Nóg een niet te onderschatten voordeel is dat je dankzij je digitale meter slimme inzichten kunt krijgen in je verbruik. Via een dienst zoals EnergyControl Monitor kun je zelf aan zulke energiemonitoring doen. Hoe het werkt? Je plugt een klein apparaat in de P1-poort van je digitale meter en al de energiegegevens worden automatisch verzonden naar een handige app op je smartphone. Vanaf dan geniet je niet alleen real time inzicht in hoeveel je verbruikt, maar ook in hoeveel je dat kost. Massa’s energie-inzichten op zak dus!

Wat levert energiemonitoring je op?

 • Je ziet in een oogwenk wanneer en op welke plekken in huis de meeste energie verbruikt wordt.
 • Je ontdekt de pieken en dalen in je energieverbruik. Handig met het capaciteitstarief!
 • Je volgt de productie en injectie van je zonne-energie op, als je zonnepanelen hebt.
 • De gegevens worden gekoppeld aan je energietarief, waardoor je de inzichten ook in euro ziet.
 • Dankzij al die info weet jij exact hoe je je energieverbruik kan optimaliseren of je gedrag kunt aanpassen, zodat je energiefactuur daalt.