Hoe kies je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Ook nu er sinds 1 januari 2024 geen overheidspremie meer wordt uitgereikt, blijft de Belg investeren in zonnepanelen. Simpelweg omdat je nog steeds voordeel haalt uit het opwekken van je eigen energie. Het is natuurlijk wel belangrijk de juiste keuzes te maken voor een optimaal rendement. Waar je best rekening mee houdt? Dat lees je hier.

Via deze gratis tool bereken je de prijs en het rendement van een zonnepaneleninstallatie op maat.

Hoe beïnvloedt de plaatsing het rendement van je zonnepanelen?

Een goede plaatsing is cruciaal voor een optimaal rendement. Hoewel zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht capteren, bestaat er wel een ideale positionering voor een maximale energieproductie: richt je zonnepanelen naar het zuiden met een hellingsgraad van 30°. Is dat niet mogelijk? Geen zorgen, er bestaan ondertussen allerlei hulpmiddelen om zonnepanelen goed af te richten wanneer je dak daar niet vanzelf de geschikte vorm of oriëntatie voor heeft. Download het gratis e-book voor meer informatie.

Vermijd daarnaast schaduw op je panelen van schoorstenen of bomen. Dat kan de opbrengst van je zonnepanelen drastisch verlagen, vooral als ze serieel geschakeld zijn. Is schaduwinval op je panelen niet te vermijden? Kies dan voor een parallel geschakeld systeem met power optimizers of micro-omvormers. Dat kost je iets meer dan een standaardinstallatie met één centrale omvormer, maar beperkt het opbrengstverlies aanzienlijk.

Hoe werken micro-omvormers?

Als je kiest voor zo’n installatie met micro-omvormers wordt elk paneel voorzien van een aparte sturing, die zijn paneel op zijn ideaal vermogenspunt laat werken. Een iets goedkopere oplossing om grote verliezen door schaduw te vermijden, zijn power optimizers.

Hoe weet je welke soorten zonnepanelen je moet kiezen?

Er zijn twee algemene types zonnepanelen: zonnepanelen met dunnefilmtechnologie op basis van amorf silicium en zonnepanelen van kristallijn silicium (waar nog verschillende soorten in bestaan). Afhankelijk van het type silicium zetten de zonnecellen een groter of een kleiner aandeel van het zonlicht om in elektriciteit. Elk type zonnepanelen heeft zijn voor- en nadelen.

Dunnefilmpanelen (van amorf silicium)

Zonnepanelen op basis van dunnefilmtechnologie zijn flexibel en gemakkelijk te plaatsen op roofingdaken. Het rendement van dunnefilmpanelen ligt wel een stuk lager en de levensduur is ook iets korter, waardoor dit meestal niet de beste keuze is. Dunnefilmpanelen presteren over het algemeen wel beter bij weinig lichtomstandigheden, zoals bewolkte dagen, in vergelijking met panelen van kristallijn silicium.

Zonnepanelen van kristallijn silicium

Kristallijn silicium is vandaag de meest gebruikte technologie. De opbrengst van dit type zonnepanelen ligt in normale omstandigheden een stuk hoger dan bij dunnefilmpanelen. Hierdoor kan er op een kleinere oppervlakte meer energie opgewekt worden. Kristallijn silicium is dan ook de beste keuze voor het gros van de woningen, waarbij de ruimte beperkt is. Je moet nog wel kiezen welke kristallijnsiliciumpanelen je precies laat installeren.

Polykristallijne zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen zijn goedkoper en wekken meer stroom op bij diffuus licht door indirect zonlicht of zijdelingse instraling. Ze zijn vooral geschikt als je dak eerder oost- of westwaarts gericht is, maar door hun lagere rendement worden ze niet vaak meer verkocht.

Monokristallijne zonnepanelen

De siliciumkristallen van zwarte zonnepanelen zijn netjes in dezelfde richting geplaatst. Dat komt iets duurder uit, maar deze techniek wekt meer stroom op bij direct zonlicht en heeft algemeen een iets hoger vermogen. Door het gunstige rendement zijn deze panelen vandaag de norm, zeker voor verbruikers met een kleine bruikbare dakoppervlakte of een hoog verbruik.

Binnen deze zonnepanelen heb je nog de keuze tussen glas-folie- of glas-glaspanelen. Glas-glaspanelen beschermen de zonnecellen aan de voor- en achterzijde met een glazen plaat, terwijl glas-foliezonnepanelen achteraan gebruik maken van tedlar-folie.

  • Glas-foliezonnepanelen zijn goedkoper en wegen minder, maar leveren een minder sterke bescherming aan de onderkant. Door de weersomstandigheden kunnen daar op termijn “micro cracks” ontstaan, met wat vermogensverlies tot gevolg.
  • Glas-glaszonnepanelen zijn iets steviger en resistenter tegen het weer – tenminsta als je voor een hoogkwalitatief merk kiest. Omdat het een opkomende technologie is, is er nog weinig keuzevrijheid, dus let goed op welke kwaliteit je precies in huis haalt om zeker te zijn van een duurzame constructie. 

Bij onze partner-installateurs vind je zowel monokristallijne panelen in glas-folie als glas-glas. Vraag je offerte op maat.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen te plaatsen, hangt af van je beschikbare dakoppervlakte, je verwachte verbruik en je budget. Bovendien zijn er verschillende afmetingen mogelijk, wat ook een verschillende opbrengst van de zonnepanelen betekent. Het is zinloos om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig om jouw gemiddeld jaarlijks stroomverbruik te compenseren.

Voor een gemiddeld goed rendement kan je voor een jaarverbruik van 3.000 à 4.000 kWh 10 tot 20 zonnepanelen plaatsen. Maar de gedetailleerde berekening laat je best over aan een bekwame zonnepaneleninstallateur. Zelf al een realistische schatting maken? Dat kan met onze gratis calculator.

Waarom zonnepanelen plaatsen met een professionele installateur?

Hoewel ervaren klussers hun zonnepanelen in theorie zelf zouden kunnen plaatsen, worden ze toch best geïnstalleerd door een ervaren, professionele zonnepaneleninstallateur. Het is een complex, technisch proces dat moet voldoen aan de juiste veiligheidsvoorschriften. Bovendien krijg je alleen een mooi rendement als je de panelen volledig juist plaatst. Een deskundige installateur bekijkt jouw woonsituatie en maakt een offerte en rendementsinschatting op maat. Het volledige stappenplan check je hier.

Zonnepanelen mogen niet verkocht worden zonder te voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Het is vanzelfsprekend dat we bij Luminus alleen werken met kwaliteitsproducten waardoor je helemaal gerust bent.

Lees meer over de tevredenheid van onze klanten.

Er zijn dus best wel wat aandachtspunten als je een optimaal rendement van je zonnepanelen wil verzekeren. Luminus staat je als groene energie-expert graag bij met vrijblijvend advies op maat. Zo ben je zeker dat je ten volle geniet van alle voordelen die je zonnepanelen te bieden hebben. Zelf de berekening maken voor jouw woonsituatie? Ook daar hebben we een gratis tool voor.

BewarenBewaren

BewarenBewaren