Nog steeds kiezen heel wat mensen voor zonnepanelen. Dat wijst erop dat het ook zonder groenestroomcertificaten rendabel kan zijn om zonnepanelen te installeren. Maar nu er geen cadeautjes meer worden uitgereikt, moet je wel de juiste keuzes maken om jouw investering in hernieuwbare energie optimaal te laten renderen. Onze prijsberekeningstool kan je daarbij helpen.
Bij zonnepanelen komt het erop aan voldoende energie op te wekken uit je installatie, zonder dat de factuur te hoog oploopt. Hou daarvoor rekening met:
Ben je zelfstandige of ondernemer en wil je meer weten over het plaatsen van zonnepanelen in 2021?
> Lees er hier alles over
De materiaalkeuze
Het is je waarschijnlijk al opgevallen: sommige zonnepanelen hebben een blauwe schijn, andere zijn zwarter van kleur. Deze laatste panelen zijn monokristallijn, wat betekent dat de siliciumkristallen die ze bevatten, netjes in dezelfde richting geplaatst zijn. Dat komt iets duurder uit, maar geeft ook een groter vermogen.
Bij de blauwe, polykristallijne panelen gebeurt dat niet, waardoor ze goedkoper zijn en de terugverdientijd korter is. De zwarte, monokristallijne panelen zijn dan weer compacter voor eenzelfde vermogen. Dat maakt ze geschikt voor wie een kleiner dak heeft.
>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis
De hellingsgraad en oriëntatie van je dak
Dankzij de technologische vooruitgang capteren zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht. Zo blijven ze ook bij bewolking renderen, of als ze niet volgens de optimale hellingsgraad of oriëntatie geplaatst zijn.
Voor een maximale productie zijn de panelen het best naar het zuiden gericht en hebben ze een hellingsgraad van 30°. Als de hellingsgraad van het dak of de oriëntatie van de panelen minder gunstig zijn, daalt ook het rendement.
De zonnekaart
De zonnekaart Vlaanderen gaat na hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Daarvoor werden nauwkeurige hoogtemetingen geanalyseerd om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van meer dan 2,5 miljoen Vlaamse daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI werd duidelijk welke dakdelen veel zonlicht krijgen en welke vaker in de schaduw liggen.
Voor gebouwen met een goede score berekent de site automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen.

Het rendement van je zonnepanelen
Vlaanderen heeft de steun voor zonne-energie van particulieren op een laag pitje gezet omdat subsidies niet meer nodig zijn om de installatie rendabel te maken. Sinds 1 juli 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen het prosumententarief. Dit zijn de distributiekosten om de overtollige energie op het net te zetten.
De terugverdientijd van je investering wordt geschat op acht tot tien jaar. Dat is geen vijf jaar meer, zoals in de hoogdagen, maar maakt van zonnepanelen nog steeds een interessante investering op lange termijn. De meeste verkopers garanderen dat het rendement na 20 of 25 jaar nog minstens 80 procent bedraagt.
In Brussel ontvang je nog altijd groenestroomcertificaten. Hierdoor is de investering in een fotovoltaïsche installatie na 4 à 5 jaar terugverdiend.
In Wallonië werd de Qualiwatt-premie op 30 juni 2018 afgeschaft. Vanaf 1 juli 2019 betaal je ook in Wallonië een netvergoeding of prosumententarief. Dit geldt enkel voor nieuwe installaties, waardoor de terugverdientijd op gelijk niveau zal liggen met Vlaanderen.
Lees ook ons artikel : Hoe verhoogt je het rendement en de levensduur van jouw zonnepanelen?
Waarop moet ik letten bij de keuze van een installateur?
De prijzen van zonnepanelen en van de installatie ervan lopen flink uiteen. Het loont dus om je op voorhand goed te informeren en na te denken over wat je exact van jouw zonne-installatie verwacht. Daarbij is het belangrijk dat je je niet alleen op de prijs concentreert. Wij raden aan om ook volgende zaken onder de loep te nemen:
- Hoeveel ervaring heeft de installateur met het installeren van zonnepanelen?
- Beschikt de installateur over een rescert-certificaat?
- Kan de installateur zelf het hele proces van offerte tot dienst na verkoop verzorgen?
- Welke garanties worden aangeboden: productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie, opbrengstgarantie…?
- Welke omvormer en zonnepanelen worden aangeboden en wat is hun opbrengst?
- Houdt de offerte rekening met jouw concrete situatie (dakhelling, oriëntatie, schaduw…)?
- Hoe is het gesteld met de dienst na verkoop?
- Biedt het plaatsingsbedrijf zekerheid op korte en lange termijn? Wat als het bedrijf er niet meer is?