Privé

Hoe kies je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Nog steeds kiezen heel wat mensen voor zonnepanelen. Dat wijst erop dat het ook zonder groenestroomscertificaten rendabel kan zijn om zonnepanelen te installeren. Maar nu er geen cadeautjes meer worden uitgereikt, moet je wel de juiste keuzes maken om jouw investering in hernieuwbare energie optimaal te laten renderen. De zonnekaart Vlaanderen kan je daarbij helpen.

Lees ook ons artikel : Hoe verhoogt je het rendement en de levensduur van jouw zonnepanelen?

Bij zonnepanelen komt het erop aan voldoende energie op te wekken uit uw installatie, zonder dat de factuur te hoog oploopt. Hou daarvoor rekening met:

De materiaalkeuze

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: sommige zonnepanelen hebben een blauwe schijn, andere zijn zwarter van kleur. Deze laatste panelen zijn monokristallijn, wat betekent dat de siliciumkristallen die ze bevatten, netjes in dezelfde richting geplaatst zijn. Dat komt iets duurder uit, maar geeft ook een groter vermogen.

Bij de blauwe, polykristallijne panelen gebeurt dat niet, waardoor ze goedkoper zijn en de terugverdientijd korter is. Monokristallijne panelen zijn dan weer compacter voor eenzelfde vermogen. Dat maakt ze geschikt voor wie een kleiner dak heeft.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

De hellingsgraad en oriëntatie van jouw dak

Dankzij de technologische vooruitgang capteren zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht. Zo blijven ze ook bij bewolking renderen, of als ze niet volgens de optimale hellingsgraad of oriëntatie geplaatst zijn.

Voor een maximale productie zijn de panelen het best naar het zuiden gericht en hebben ze een hellingsgraad van 30°. Als de hellingsgraad van het dak of de oriëntatie van de panelen minder gunstig zijn, daalt ook het rendement.

De zonnekaart

De zonnekaart Vlaanderen gaat na hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Daarvoor werden nauwkeurige hoogtemetingen geanalyseerd om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van meer dan 2,5 miljoen Vlaamse daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI werd duidelijk welke dakdelen veel zonlicht krijgen en welke vaker in de schaduw liggen.

Voor gebouwen met een goede score berekent de site automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen.

Het rendement

Vlaanderen heeft de steun voor zonne-energie van particulieren op een laag pitje gezet omdat subsidies niet meer nodig zijn om de installatie rendabel te maken. Sinds 1 juli 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding om de energie die ze zelf niet gebruiken terug op het net te zetten.

Afhankelijk van jouw installatie en jouw netbeheerder kan die “prosumentenvergoeding” oplopen tot 60 procent van uw opbrengsten! Met de juiste panelen en een optimale oriëntatie kom je jaarlijks gemiddeld rond de twee procent rendement. Je moet dus erg secuur te werk gaan. Voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen rekent de Vlaamse overheid alvast op meer geïnstalleerde zonnepanelen.

De terugverdientijd wordt geschat op tien tot twaalf jaar. Dat is geen vijf jaar meer, zoals in de hoogdagen, maar valt, gezien de levensduur van de zonnepanelen, nog best mee. De meeste verkopers garanderen dat het rendement na 20 of 25 jaar nog minstens 80 procent bedraagt.

In Brussel ontvang je nog altijd groenestroomcertificaten. Hierdoor is de investering in een fotovoltaïsche installatie na 4 à 5 jaar terugverdiend.

In Wallonië werd de Qualiwatt-premie op 30 juni 2018 afgeschaft. Vanaf 1 januari 2020 betaal je ook in Wallonië een netvergoeding of prosumententarief. Dan zal de terugverdientijd op gelijk niveau liggen met Vlaanderen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be