Luminus introduceert gratis energiemonitoring: wat is het en wat zijn de voordelen?

De energiemarkt zit in volle transitie. Hernieuwbare energie blijft aan populariteit winnen en de technologische ontwikkelingen, waaronder de digitale meter, zitten in een stroomversnelling. Bij Luminus houden we de vinger aan de pols. Om je op een slimme, bewuste manier met energie te leren omgaan, introduceren we voor onze klanten met digitale meter een gratis energiemonitoring-applicatie. Hiermee krijg je een continu inzicht in je volledige energiehuishouding en geniet je meer controle over je verbruik. Maak kennis met de vele voordelen en activeer na het lezen meteen je app!

Wat is energiemonitoring?

Onder het monitoren van energie verstaan we ‘in de gaten houden’, ‘nauwlettend volgen’ of ‘bijhouden’. Decennialang gebruikten we hiervoor de gekende elektriciteit- en gasverbruiksmeter. Dankzij recente technologieën zoals de digitale meter kun je met je persoonlijke verbruiksdata aan de slag. Meer over de uitrol van de digitale meter in België, lees je hier. Energiemonitoring is dus een slimme manier om je energiehuishouden te beheren en vervolgens onder controle te houden.

Alle voordelen van energiemonitoring op een rijtje

1.     Je geniet inzicht in je (dagelijks) verbruik

Energiemonitoring geeft je gedetailleerde inzichten in je energieverbruik en -kosten. Zelfs tot op kwartier-niveau! Deze gepersonaliseerde inzichten zullen je stap voor stap tot gedragsveranderingen leiden, waardoor je je uitgaven een kopje kleiner maakt. Zo leer je waar je grootverbruikers zitten, hoeveel energie je tijdens de koude maanden meer verbruikt, wat je exacte maandelijkse energiekost is en zo veel meer.

2.     Je hebt meer controle en verliest minder energie

Dankzij de inzichten spring je niet alleen efficiënter om met je energieverbruik, je hebt er ook de controle over. Hierdoor gaat er minder energie verloren. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren, en vervolgens aanpakken, van sluimerverbruik. En wek je bij je thuis zelf energie op met zonnepanelen? Ook dan leer je efficiënter omgaan met je stroomproductie en kun je je huishouden hier zelfs op afstemmen. Doorgaans mag je van een energiemonitoringsysteem een besparing tussen 5% en 15% verwachten. Geavanceerde of geconnecteerde real-time systemen beloven tot wel 25%.

3. Je detecteert onregelmatigheden

Je kunt energiemonitoring nog het best vergelijken met een zwarte doos voor je huis én je dagelijks leven. Heel wat systemen geven je zelfs automatische meldingen wanneer ze onregelmatigheden detecteren. Zo kom je er bijvoorbeeld sneller achter welke huishoudtoestellen niet doen wat ze moeten doen, hoe efficiënt ze energie verbruiken en of ze misschien aan vervanging toe zijn. Comfortabel, toch?

Luminus lanceert gratis applicatie voor haar klanten

Goed nieuws! Op 21 februari 2022 lanceren we een gratis energiemonitoring-applicatie voor alle Luminus-klanten met een digitale meter in Vlaanderen. Welke stappen je moet ondernemen om van deze gratis inzichten te genieten?

Activeer de Luminus Monitor app in 3 stappen: 

Stap 1: Registreer je voor de app via My Luminus

Na registratie krijg je een e-mail ter bevestiging.

Stap 2: Download de gratis Luminus Monitor app & maak je account aan

Via de App Store of Google Play

Stap 3 : Geef toestemming aan Fluvius om je verbruiksgegevens met Luminus te delen

De Luminus Monitor app gebruikt de verbruiksgegevens die je digitale meter registreert. Daarom is het nodig dat je ons via Fluvius toegang geeft tot je verbruiksgegevens. Uiteraard kan je die toegang op eender welk moment zelf terug stopzetten.

Ook interessant voor jou