Jouw overzicht van alle renovatiepremies in België, per gewest

Verbouwen en renoveren wordt aanzienlijk gemakkelijker wanneer je de kosten kunt verlagen met gerichte premies. Ontdek in dit uitgebreide overzicht van alle renovatie- en energiepremies per gewest welke subsidies je in België kunt krijgen voor energetisch duurzaam renoveren, ook bekend als benoveren.

Ontdek welke premies beschikbaar zijn in jouw regio

Federale btw-verlagingen

Als je woning 10 jaar of ouder is en je het gebouw wil renoveren, kan je misschien rekenen op een lager btw-tarief. Vergeet niet om een erkende aannemer in te schakelen om te profiteren van het voordelige btw-tarief van 6%. Anders wordt het standaardtarief van 21% toegepast. Dit voordeel geldt voor alle inwoners van België.

Sinds 2024 geldt datzelfde voordelige btw-tarief ook voor personen die op hetzelfde perceel een woning afbreken en opnieuw opbouwen. Als je in een van deze 32 steden woont, kom je daarvoor in aanmerking.

 • Vlaams Gewest

Antwerpen, Gent, Oostende, Mechelen, Sint-Niklaas, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk en Hasselt.

 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek.

 • Waals Gewest

Charleroi, Bergen, La Louvière, Seraing, Luik, Moeskroen, Doornik, Verviers en Namen.

Gemeentelijke premies

Veel Belgische gemeentes zetten graag extra in op duurzame initiatieven en reiken daarom hun eigen renovatie- en energiepremies uit. Afhankelijk van waar je woont, geniet je misschien van nog een extraatje. Ga dus zeker eens langs bij jouw gemeente- of stadhuis om zeker te zijn dat je geen enkele subsidie misloopt.

Renovatiepremies in Vlaanderen

Hieronder zie je een overzicht van alle beschikbare premies voor energie en duurzame renovatie in Vlaanderen. Wil je gerichter zoeken? Neem dan een kijkje op premiezoeker.be.

1. Mijn VerbouwPremie

De bekendste en meest omvattende renovatiepremie in Vlaanderen is ongetwijfeld Mijn VerbouwPremie, die enkele jaren geleden de renovatie- en energiepremies van Fluvius onder één noemer bundelde. Het bedrag dat je ontvangt hangt af van de werken waarvoor je de premie aanvraagt:

 • Isolatie of renovatie van vloeren, buitenmuren of plafond
 • Binnenrenovatie die de binnenmuren, plafonds of trap aanpakt
 • Vernieuwing van het glas of schrijnwerk van ramen en deuren
 • Renovatie van elektriciteit en sanitair
 • Plaatsing van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler

Deze premie vraag je eenvoudig aan via het online loket. Daarvoor heb je tijd tot 2 jaar na de laatste factuur.

2. EPC-labelpremie

Koop je een woning met een zwak EPC-label en plan je de komende 5 jaar enkele grondige energetische renovaties? Dan helpt de EPC-labelpremie van Fluvius die werken te financieren. Je kan tot € 5.000 ontvangen voor de volgende resultaten:

 • Je investeringen brengen het EPC-label van een E of F naar een C.
 • Je investeringen brengen het EPC-label van een D, E of F naar een B.

Vanaf 2025 vind je deze energiepremie niet meer bij Fluvius, maar ook onder Mijn VerbouwPremie.

Totaalrenovatiebonus of BENO-pass

Deze energiepremie is de voorganger van de EPC-labelpremie die werd stopgezet in 2021. Deze subsidie kan je vandaag niet meer opstarten. Verbouwers die vóór 30 juni 2022 dit financieel voordeel hebben aangevraagd, kunnen hun project nog steeds afronden.

3. De rentesubsidie

Naast de EPC-labelpremie, kan je voor een dergelijke energetische renovatie ook een renovatiekrediet aangaan (naast je hypothecaire lening). Eigendommen met een authentieke akte voor 2025 krijgen daarvoor van de Vlaamse overheid een rentesubsidie. Afhankelijk van hoeveel niveaus je het EPC-label kan optrekken en het bedrag van je renovatiekrediet kan die subsidie oplopen tot meer dan € 20.000. Dat is de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen.

4. Vrijstelling van onroerende voorheffing bij IER

Een ingrijpende energetische renovatie (IER) is een renovatie waarbij tenminste 75% van de buitenschil van een woning wordt (na)geïsoleerd en de verwarmings- of koelingsinstallatie wordt vervangen. Als je met die werken een E-peil van maximaal E60 weet te behalen, geniet je 5 jaar lang van een vrijstelling van onroerende voorheffing.

5. Korting op de registratiekosten bij IER

Koop je een woning voor eigen gebruik? Is het de enige bewoning in je bezit? En plan je daar een ingrijpende energetische renovatie voor (voorwaarden in voorgaande alinea)? Als je op al die vragen ‘ja’ hebt geantwoord, kan je genieten van een verlaging van je registratiekosten van 1%. Notariële aktes van voor 2022 genoten nog van 5%, maar elke korting is natuurlijk mooi meegenomen.

Deze premie geldt trouwens ook in geval van sloop en heropbouw.

Korting op schenkbelasting bij IER

Er is nog een gelijkaardig belastingvoordeel als je de woning niet zelf kocht, maar als ze je geschonken werd. Als je daar de komende 5 jaar een IER plant, kom je in aanmerking voor een verlaagd tarief op de schenkbelasting. Hoeveel korting je precies ontvangt hangt af van je band met de schenker en de waarde van de schenking.

Dat geldt trouwens ook voor de schenking van een beschermd monument, na investering in de renovatie van dat gebouw. Lees er hier alles over.

6. Tijdelijke dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers

Als je een handige Harry bent, is het een goed idee om je dak- of zoldervloerisolatie zelf uit te voeren. Zo kan je een steunbedrag van € 6 tot € 12 per vierkante meter isolatiemateriaal ontvangen van Fluvius. Zorg wel dat je er snel bij bent, want deze doe-het-zelf-renovatiepremie wordt stopgezet op 1 juli 2024.

Nog niet zeker van je isolatieplannen? Lees hier meer over de voordelen van isolatie.

7. Huur- en isolatiepremie

Ook isolatieprojecten in huurwoningen kunnen rekenen op financiële ondersteuning, die trouwens heel wat hoger ligt dan andere isolatiepremies. Daarom zijn er ook wel enkele strenge voorwaarden aan verbonden, zowel voor de huurder als de verhuurder. Kijk snel na of jouw dakisolatie-, spouwmuurisolatie- of beglazingsproject in aanmerking komt.

8. Burenpremie

Wie liever niet alleen renoveert kan daar nog een extra voordeel uithalen. Als jij nog 9 andere woningeigenaars uit dezelfde buurt of hetzelfde appartementsgebouw kan overtuigen om de stap te zetten, dan krijgen jullie er een gratis BENOvatiecoach bij. Die treedt op als projectbegeleider om de werken zo vlot, kwaliteitsvol en goedkoop mogelijk te laten verlopen. Als deel van deze burenpremie hebben jij en je mederenoveerders ook recht op de subsidies van Mijn VerbouwPremie – wat een stuk vlotter gaat met de ondersteuning van een BENOvatiecoach bij de aanvraag.

9. Premie sturing elektrische warmte

Digitale meters maken het een stuk gemakkelijker om je verbruik in de gaten te houden. Met een sturingsapparaat kan je die data inzetten om je elektriciteits- en warmteverbruik optimaal aan te passen aan de daluren en je eigen energieproductie. Overtuigd? Dan is er nog meer goed nieuws, want voor de aankoop en installatie van zo’n sturingsapparaat ontvang je een premie van Fluvius tot € 400, als de datum van de eindfactuur voor 2025 ligt.

10. Sloop- en heropbouwpremie

Als je een gebouw wil afbreken en op hetzelfde perceel een nieuwe woning wil bouwen, kan je € 10.000 ontvangen in het kader van de sloop- en heropbouwpremie. Daar hangen wel enkele voorwaarden aan vast, waaronder de eis dat het project niet in aanmerking komt voor het federale btw-tarief van 6%. Lees hier de details.

11. De Vlaamse aanpassingspremie

Naarmate we ouder worden, kan het teleurstellend zijn dat onze woning niet meegroeit met onze leeftijd. De aanpassingspremie ondersteunt renovatiewerken die gebouwen afstemmen op onze noden. Van de installatie van een aangepast toilet of een traplift tot werken om hellende vlakken en niveauverschillen weg te werken, allemaal kunnen ze rekenen op een premie van 50% van het van het factuurbedrag of maximaal € 1.250. Zo wordt veilig en comfortabel ouder worden financieel toegankelijker.

12. Gratis verzekering gewaarborgd wonen

Ging je een hypothecaire lening aan om een woning te bouwen, kopen of renoveren? Dan is het een goed idee om na te kijken of je in aanmerking komt voor de verzekering gewaarborgd wonen. Die helpt je jouw lening verder af te betalen, mocht je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt worden. Daardoor ben je wel 10 jaar lang beschermd – en dat helemaal gratis!

Zie je al die renovatie- en energiepremies wel zitten maar heb je onvoldoende middelen om je woning te renoveren? Dan kan je eventueel Mijn VerbouwLening aanvragen voor een bedrag van € 1.250 tot € 60.000. Je vindt de details op de website van de Vlaamse overheid.

Renovatiepremies in Brussel

1. De RENOLUTION-premies

In 2022 werden de oude Energiepremie, de Premie voor renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels samengevoegd. Onder hun nieuwe noemer RENOLUTION vind je vandaag een waaier aan renovatie- en energiepremies, van binnenafwerking, sanitair, hernieuwbare energie en zelfs werfvoorbereiding en studies. De subsidie is toegankelijk voor verschillende soorten gebouwen en personen, waardoor het bereik ervan breed is.

Hier vind je de volledige lijst van Renolutionpremies. Wil je gerichter zoeken? Gebruik dan de zoekformule bovenaan de homepage.

2. ECORENO-krediet

Koop, huur of bezit je een woning in Brussel en plan je daarvoor een renovatieproject? Dan kan je daar een ECORENO-krediet voor krijgen, in de vorm van een hypothecaire lening of een consumentenkrediet (dat hangt af van je dossier). Deze lening ondersteunt niet alleen klassieke renovatiewerken, maar ook duurzame energetische renovaties en verbouwingen die de toegankelijkheid en veiligheid van het pand verhogen. Dit alles tegen een rente van 1,5% à 2,5%.

3. De vervangpremie van gas.be

Tot 2022 keerden de netbeheerders deze subsidie uit aan alle gewesten, maar vandaag profiteert enkel Brussel nog van deze energiepremie. Sibelga ondersteunt hiermee de vervanging van oude gastoestellen:

 • Je ontvangt € 500 voor de vervanging van een oude cv-ketel op aardgas (of meer bij een vermogen van +70 kWh).
 • Je ontvangt € 200 voor de vervanging van een gasgeiser.
 • Je ontvangt € 150 voor de vervanging van een oude aardgasconvectorverwarming.

Lees hier de details over de vervangpremie.

4. Groenestroomcertificaten

Voor elke kWh groene energie die je zelf produceert met je zonnepanelen (of een ander systeem) reikt Brugel certificaten uit, bij wijze van beloning voor je groene inzet. Die kan je doorverkopen aan een energieleverancier van jouw keuze. Je haalt dus meer uit hernieuwbare energie dan gratis verbruik, waardoor ook de terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie aanzienlijk verkleint.

5. Subsidies voor erfgoedrenovatie

Om het Brusselse erfgoed te bewaren bestaan er subsidies, zowel voor officieel beschermde gebouwen als kleine, niet-beschermde gebouwen. Deze renovatiepremies komen niet alleen tussen in de financiering van de onderhouds- en renovatiewerken, maar ook in de eventuele vooronderzoeken.

6. Korting op de registratiekosten (bij energiewerken)

Wie een woning aankoopt in het Brussels Gewest van maximaal € 600.000 geniet van een abattement voor de aankoop: een korting op je registratiekosten die een stevig belastingvoordeel oplevert. Sinds april 2023 is er nog een bijkomend abattement als je renovatiewerken uitvoert om de energieprestaties van het gebouw te verbeteren. Kan je de woning ten minste 2 energielabels doen opklimmen op 5 jaar tijd, dan ontvang je een abattement van € 25.000 euro per gestegen energieklasse.

Renovatiepremies in Wallonië

Ook het Waalse Gewest biedt verschillende premies en andere financiële steunmaatregelen die (energetisch) renoveren gemakkelijker maken. Het bedrag dat je in een premie ontvangt hangt doorgaans af van de aard van de werken die je wil uitvoeren en je inkomenscategorie.

1. De woningpremies

Les Primes Habitation

De gekendste renovatie- en energiepremies zijn de woningpremies: uitgebreide steunmaatregelen voor een breed scala aan renovatiewerken, zoals isolatie, ventilatie, sanitaire werken, elektriciteitswerken, vochtproblemen oplossen, daken vervangen en nog veel meer. Er zijn twee grote voorwaarden:

 • Je gas- en elektrische installatie moeten conform zijn voor je de premies aanvraagt.
 • Je laat een huisaudit laat uitvoeren door een erkende auditeur, om de algemene energiekwaliteit en de verbeterpunten van je woning in kaart te brengen.

Daarna kan je een woningpremie krijgen voor alle renovaties die in het eindrapport worden aangeraden én de audit zelf.

2. Tijdelijke premie voor verwarming en sanitair warm water

Primes temporaires – Appareil de chauffage et d’eau chaude sanitaire

Zorg dat je er op tijd bij bent, want wie nog van deze premie wil genieten, heeft een duidelijke deadline. Dateert de eindfactuur van de plaatsing of vervanging van je nieuwe verwarmingstoestel of toestel voor sanitair warm water van voor 2026? Dan zit je goed. Als je deze subsidie in meerdere keren aanvraagt, heb je nog iets meer marge: de datum van de laatste facturen mag ten laatste 2 jaar na de laatste eindfactuur liggen.

3. Premie voor dakbedekking en kleine werken

Is je dak vernieuwen de grootste renovatie die je binnenkort aangaat? Voor die werken, kleinere renovaties en energie-efficiënte ingrepen kan je een mooie premie krijgen, zonder audit. Zolang je facturen maar gedateerd zijn na 1 mei 2022.

4. Domoticapremie

Prime installation équipements domotique

Wie recent domotica liet installeren, kijkt best snel na of die in aanmerking komt voor de domoticapremie. Als de facturatie van deze werken plaatsvond voor 31 december 2023 en het maximaal 4 maanden geleden is dat je de meet- en regelapparatuur liet installeren in je woning, kan je de subsidie nog aanvragen.

5. Btw-verlaging voor dakisolatie

Dakisolatie blijft een verstandige investering om je energiekosten te verlagen, maar wie er vroeg bij is, profiteert van een extra fiscaal voordeel. Als jij in 2022 voor dakisolatie betaalde van een erkende aannemer, kan je nog steeds de Waalse belastingvermindering aanvragen. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

6. Steun voor woningverbetering

Ligt jouw woning in een gebied dat onder het ‘Plan Habitat Permanent’ valt (of in een ander door de regering bepaald gebied)? Voor verbeteringen kan je dan een beroep doen op deze renovatiepremie voor woningverbetering tot wel € 2.000. Let op: Deze premie is bedoeld voor personen met een lager inkomen, met 2022 als referentiejaar. Lees de voorwaarden dus goed na om te ontdekken of je in aanmerking komt.

7. Individuele zuiveringspremie

Voor echte ecoliefhebbers kan een eigen afvalwaterzuiveringssysteem (SEI in het Frans) grote voordelen opleveren, en die worden alleen maar groter met de individuele zuiveringspremie. Er hangen enkele strikte regels aan vast, maar het steunbedrag voor installatie, renovatie, onderhoud of afvoer van zo’n systeem kan wel stevig oplopen. Dat is dus de moeite waard om uit te pluizen.

8. Steun voor erfgoedverbetering

Ben jij eigenaar van een officieel erkend monument? Dan weet jij als geen ander dat deze gebouwen veel werkzaamheden vragen. Om het Waalse erfgoed in goede staat te houden, reikt de regering premies uit die je in die onderhouds- en restauratiewerken ondersteunen.

9. Steun voor toeristische accomodatie

Je kunt in aanmerking komen voor een subsidie als je toeristische accommodatie uitbaat, zoals gîtes, een bed  breakfast of boerengastenkamers. Er zijn 2 soorten subsidies:

 • De ontwikkelingssubsidie voor algemene renovatiewerken, die 20% van de kosten vergoedt.
 • De subsidie voor brandveiligheidswerken, die 50% van de kosten vergoed.

Ontdek de mogelijkheden op de website van toerisme in Wallonië.

10. Energie-investeringssteun MEBAR

De MEBAR-subsidie maakt energie-efficiënte investeringen mogelijk voor gezinnen met een laag inkomen, van ramen vervangen tot isolatiewerken of de installatie van een verwarmingsketel. De subsidie kan oplopen tot € 2.000. Neem contact op met het OCMW van je gemeente en zij doen de rest.

11. Aanpassingspremies voor gehandicapten

Je woning toegankelijker maken als je rolstoelgebruiker bent, brengt vaak enkele renovaties met zich mee. Het Agence pour une vie de qualité (AVIQ) voorziet financiële ondersteuning om die ingrepen mogelijk te maken. Lees er meer over op de AVIQ-website.

12. Renovatieleningen aan verlaagd of nultarief

Energie- en renovatiewerken vragen steeds een investering. Heb je daar onvoldoende middelen voor, maar kan of wil je liever niet wachten? Dan biedt het Waalse gewest verschillende voordelige leningen om je renovatie makkelijker te dragen, waaronder Renoprêt, Renopack en Renopack SWCS. Deze drie renteloze formules zijn bedoeld voor woningen van meer dan 15 jaar oud waar werken gepland zijn om het gebouw aan te passen, veiliger te maken of het energieverbruik te verminderen. Welke organisatie je lening regelt, hangt af van het aantal kinderen dat je ten laste hebt: voor 0 tot 2 kinderen stap je naar Société wallonne du crédit social (SWCS), voor 3 kinderen is er het Fonds du Logement.

 • Renoprêt
 • Rénopack
 • Rénopack SWCS

Daarnaast zijn er nog enkele andere renovatieleningen voor specifieke doelgroepen.

Waar in België je ook wil renoveren, elk gewest heeft zijn eigen systeem van steunmaatregelen om je te ondersteunen. Met dit overzicht van renovatie- en energiepremies weet jij hoe je de verbouwingen zo voordelig mogelijk houdt.