Je energiefactuur onder de loep

De energiefactuur is niet het meest eenvoudige document in je persoonlijke boekhouding. Taksen en heffingen die jaarlijks wijzigen, maken het er niet eenvoudiger op. Net daarom nemen we je elektriciteitsfactuur graag even onder de loep.

Waaruit bestaat de energieprijs?

De prijs die je maandelijks via je voorschotfactuur betaalt, gaat maar voor een klein stuk naar Luminus. Een groot deel van het totaalbedrag gaat naar de netbeheerder voor de distributie en het transport van elektriciteit. Dat zijn de kosten om de energie te vervoeren, nieuwe energienetten aan te leggen én ze vervolgens te onderhouden. Wij storten deze vergoedingen rechtstreeks door naar de netbeheerder.

Daarnaast bestaat je factuurbedrag voor een deel uit taksen en heffingen. Dat zijn kosten die de overheid oplegt. Ze zijn bij elke leverancier identiek. Ten slotte betaal je ook nog 21% btw. Je kunt dus stellen dat zo’n 70% van je factuurbedrag niet door je energieleverancier bepaald wordt.

Waaruit bestaat de energieprijs?

Op je jaarlijkse afrekening krijg je een duidelijk beeld van de verschillende onderdelen. Zo zie je meteen hoeveel je betaalt en aan wie.

Ben je zelfstandige? Krijg hier meer inzicht in je maandelijkse factuur.

TIP!
Wil je ook je steentje bijdragen voor het milieu en de papierberg helpen verkleinen? Kies dan voor digitale facturen. We bewaren ze drie jaar lang in je digitaal archief! In je klantenzone My Luminus, bij de rubriek ‘facturen’, kan je dit eenvoudig aanpassen.

Waarom betaal ik maandelijkse voorschotten?

Vraag je je soms af hoe het bedrag op je voorschotfactuur bepaald wordt? Daarvoor maakt Luminus een inschatting van je verbruik op jaarbasis. Je verbruikt in de wintermaanden immers meer energie dan in de zomer.

Voor nieuwe klanten maakt Luminus een inschatting op basis van de woon- en gezinssituatie. Elke maand ontvang je een voorschotfactuur van 1/12 van dat ingeschatte verbruik. Zodra je netbeheerder (Eandis of Infrax) je meterstanden genoteerd heeft, kent Luminus je werkelijk verbruik.  Dat vergelijken we met de betaalde voorschotten om je jaarlijkse afrekening te bepalen. Indien nodig wordt het voorschot voor de volgende 12 maanden aangepast.

Grafiek energiefactuur

Hoe voorkom ik verrassingen op mijn jaarlijkse afrekening?

Niks zo vervelend als een hoge eindafrekening. Wil je onprettige verrassingen voorkomen? Als Luminus-klant kan je jouw verbruik zelf in de gaten houden via My Luminus. Daar zie je meteen of jouw voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verbruik. Als je via deze beveiligde klantenzone regelmatig je meterstanden invoert, kan Luminus je voorschotfacturen sneller aanpassen. Het resultaat? Meer evenwicht met je werkelijk verbruik en eindafrekeningen die je gemoed niet verpesten.

Wil jij ook minder verrassingen en meer inzicht? Log dan in op je persoonlijke klantenzone My Luminus en vul regelmatig je meterstanden in onder de rubriek ‘Mijn Verbruik’.

Ook interessant voor jou