Bij het plaatsen van zonnepanelen is de geschiktheid van je dak cruciaal. Je dak moet niet alleen voldoende stevig zijn, zodat het je zonnepaneleninstallatie de komende 25 jaar kan dragen, maar je moet ook rekening houden met factoren die het rendement van je installatie beïnvloeden. Anno 2023 bestaat er een gepaste oplossing voor elk dak, maar je bespreekt de mogelijkheden best met een specialist.
Wanneer is het rendement van je zonnepanelen optimaal?
België lijkt soms een somber land, maar we krijgen meer dan voldoende zonuren om zonnepanelen de moeite waard te maken. In 2022 waren dat er al meer dan 1.900. Bovendien functioneren zonnepanelen beter wanneer het niet te warm is: boven de 25 °C daalt hun efficiëntie met 0,4% per graad. Klimaatgewijs leveren de zonnepanelen in België dus een prima rendement.
Wil je helemaal zeker zijn van een optimale opbrengst? Richt je zonnepanelen dan naar het zuiden, in een hellingsgraad tussen 30 en 40 graden. Voor daken die anders georiënteerd of gevormd zijn, bestaan er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen.
Welke factoren bepalen het rendement van je zonnepanelen?
Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel zon je panelen kunnen opvangen op jouw dak. Voor een optimaal rendement is het dus belangrijk om ze allemaal even na te kijken en aanpassingen te maken indien nodig.
1. De dakoppervlakte
Hoe groter je dakoppervlakte, hoe meer zonnepanelen je erop kan plaatsen, zou je denken, maar dat klopt niet helemaal. Regenpijpen, dakkapellen, schoorstenen e.d. kunnen de bruikbare oppervlakte voor zonnepanelen verkleinen. Bovendien hoef je niet je hele dak vol te leggen.
Het is vooral belangrijk dat je kiest voor een installatie die is afgestemd op jouw gemiddelde energiebehoefte. Een gezin van 3 à 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld rond de 3.000 kWh. In dat geval is een zonnepaneleninstallatie van zo’n 12 panelen op een oppervlakte van 22 m² voldoende. Maar je huidige verbruik is niet de enige parameter waar je rekening mee kan houden voor een futureproof zonnepaneleninstallatie. Laat je naar de ideale oplossing gidsen door onze vakmensen.
Tip: Is de bruikbare dakoppervlakte niet groot genoeg voor de aanbevolen installatie voor jouw energiebehoefte? Kies dan voor high-capacity zonnepanelen. Die zijn iets duurder in aankoop, maar omdat hun vermogen hoger ligt dan 400 Wp is hun rendement ook gunstiger en heb je er minder nodig.
2. De dakoriëntatie
Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de zonnestralen zo recht mogelijk in de zonnecellen van je panelen terechtkomen. Met een plat dak is het gelukkig niet zo moeilijk om die gunstige opstelling te bereiken. Op een hellend dak heb je een paar opties, van meest naar minder rendabel:
- Naar het zuiden gericht
- Naar het zuidoosten of zuidwesten gericht
- Naar het oosten of het westen gericht
Keer je zonnepanelen niet naar het noorden, want daar komt de zon nooit en levert ze dus ook geen elektriciteit op. Zijn de plaatsingsmogelijkheden van je panelen niet ideaal? Bespreek dan met een expert of die dat kan compenseren met een slimme hellingsgraad.
3. De dakhelling
De juiste hellingsgraad voor je zonnepanelen hangt samen met de oriëntatie van de installatie.
- Een zuidgerichte installatie heeft een ideale hellingshoek van 35°.
- Een zuidoost- of zuidwestgerichte installatie heeft een ideale hellingshoek van 25°.
- Een oost- of westgerichte installatie heeft een ideale hellingshoek van 13°.
Wist je dat de juiste hellingsgraad het rendement van je zonnepaneleninstallatie met meer dan 10% kan verhogen? En maar weinig daken hebben vanzelf de juiste hellingshoek. Gelukkig kan de installateur die erg makkelijk corrigeren tijdens de montage.
4. De schaduwinval
Om veel zonne-energie op te wekken, is het allerbelangrijkste dat er veel zon op de zonnepanelen valt. Te weinig zon heeft trouwens niets te maken met bewolking, maar wel met slagschaduw van schoorstenen, omliggende bomen en gebouwen. Dat is nefast voor het rendement van je installatie. Bovendien worden zonnepanelen meestal in serie geschakeld, wat betekent dat het zwakste paneel de hele installatie beïnvloedt. Om je een idee te geven: schaduw op 1 van 28 panelen kan je totale energieproductie met wel 75% verminderen.
De beste manier om het nadelige effect van slagschaduw te vermijden, is door de mogelijkheden voor de plaatsing uitvoerig te bespreken met een specialist. Kies daarnaast ook best voor een parallel geschakelde installatie, zodat de verminderde opbrengst door schaduw beperkt blijft.
Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen?
Veel van deze factoren kan je niet in één oogopslag nakijken. De details kom je te weten met de hulp van een deskundige. Wil je toch graag al een beeld krijgen van de geschiktheid van je dak? Tik dan je adres in bij de zonnekaart van de Vlaamse overheid. Die brengt al deze factoren in rekening en vertelt je of zonnepanelen op jouw dak een rendabele investering zijn.
Let op: de zonnekaart houdt geen rekening met eventuele dakvensters, zonnepanelen of -boilers die al op je dak liggen en de draagkracht van je dak.
Zonnepanelen zijn een prachtige investering, maar elk dak is anders. Daarom leveren we bij Luminus advies op maat. Zoweet jij zeker dat je zonnepaneleninstallatie precies is afgestemd op jouw dak en jouw energiebehoefte. Onze experten staan klaar om je vrijblijvend te adviseren. Ook voor zelfstandigen en ondernemers staan onze experten klaar. Ligt je jaarlijkse elektriciteitsverbruik hoger dan 10.000 kWh? Vraag dan hier een offerte op maat aan.