Installatieproces van zonnepanelen: hoe gaat een erkend vakman te werk?

Lijkt een zonnepaneleninstallatie je een uitstekende investering? Dan is dat alvast je eerste stap naar duurzame en goedkope energie. Maar om er zeker van te zijn dat je zonnepanelen optimaal werken, vertrouw je best op de expertise van een erkende installateur. Met de hulp van een vakman kan je rekenen op een feilloze installatie en ideale afstelling op je dak en de zon.

Marcel Ridderbeekx heeft 5 jaar ervaring als monteur van zonnepanelen voor Insaver, een dochteronderneming van Luminus. Hij geeft je meer uitleg over de installatie van zonnepanelen aan de hand van 7 stappen.

Stap 1: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is je dak niet meer in de beste staat en onvoldoende geïsoleerd? Dan is het aangeraden om voor de installatie van je zonnepanelen een dakwerker in te schakelen. Zo kom je op termijn niet in de problemen. De draagkracht en isolatie is één ding, maar ook de schaduwval, hellingsgraad en oriëntatie kunnen een invloed hebben. Ontdek in dit artikel hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen.

Stap 2: Vraag de zonnepanelen-adviseur om langs te komen

Nadat je een vrijblijvende aanvraag voor zonnepanelen hebt ingediend, neemt de installateur contact met je op voor een afspraak bij je thuis. Tijdens dit huisbezoek verzamelt de energie-adviseur van Insaver Luminus alle nodige informatie om een voorstel op maat op te stellen:

  • Gegevens over je woning, zoals het bouwjaar, het daktype (plat, hellend), de dakafwerking, de oriëntatie, de bekabeling, het metertype, etc.
  • Gegevens over je elektriciteitssituatie, zoals je gemiddelde verbruik, je stroomleverancier, je netbeheerder, etc.

De energie-adviseur bespreekt tijdens zijn bezoek de verschillende mogelijkheden voor de installatie, welke zonnepanelen geschikt zijn voor je dak, hij geeft je uitleg over mogelijke premies en staat open voor al je vragen.

Wil je dit gesprek goed voorbereiden? Vul je gegevens alvast in via onze gratis berekeningstool. Zo sta jij alvast klaar met een accurate schatting van wat jouw ideale zonnepaneleninstallatie kan kosten, hoeveel die zou opbrengen en voor welke premie je in aanmerking komt.

Ben je zelfstandige? Dan zijn zonnepanelen ook een slimme investering.
> Speciaal voor jou maakten we een aangepast stappenplan

Stap 3: Ontvang een voorstel voor zonnepanelen op maat

Op basis van het huisbezoek ontvang je een plan op jouw maat. Op basis van dit rapport beslis jij of je doorgaat met de installatie en of er nog aanpassingen nodig zijn.

Je vindt er o.a.:

  • Het inspectieverslag met de klantgegevens en de gegevens van de woning
  • De technische details met daarin het legplan en het voorgestelde model van zonnepanelen en omvormer
  • Een gedetailleerde berekening van de kostprijs voor de installatie
  • De technische fiches en de garantievoorwaarden

Zonnepanelen zijn een zeer rendabele investering, veel beter dan het spaarboekje op de bank. Na gemiddeld 7 jaar heb je de aankoopprijs vandaag terugverdiend en daarna profiteer je voortdurend van gratis energie!”

– Marcel Ridderbeekx, zonnepaneleninstallateur bij Insaver

Stap 4: Laat je zonnepanelen plaatsen

Ga je akkoord met het voorstel, dan wordt het dossier eerst administratief en technisch nagekeken. Eenmaal alles in orde is, spreek je met de installateur een montagedatum af. In de meeste gevallen is het plaatsen van de installatie, de bekabeling en het aanpassen van de meterkast op een dag geregeld. De installatie bestaat uit twee delen.

1. Plaatsing zonnepanelen

Bij een schuin dak plaatsen de installateurs haken onder de dakpannen met daarop rails gemonteerd. Hierop worden de panelen geplaatst. Op platte daken worden de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad in metalen profielen geplaatst. De profielen worden vastgezet met ballasttegels. Zo verzekert de installateur een gunstige hellingsgraad om de zonnestralen goed op te vangen.

2. Plaatsing omvormer(s)

De omvormer wordt (meestal) in de technische ruimte of garage aan de muur opgehangen. Daarna legt de installateur bekabeling aan tussen de meterkast, de omvormer en de panelen. Als er geen vrije stroomkring beschikbaar is, wat noodzakelijk is voor een zonnepaneleninstallatie, wordt een extra kring bijgeplaatst.

zonnepanelen plaatsen

Hoe herken je een erkend vakman?
In principe kan je je zonnepanelen zelf installeren – tenminste, als je een ervaren klusser bent – maar in het algemeen is het altijd slimmer om een erkende zonnepaneleninstallateur in te schakelen. Je kunt:

– polsen naar de jaren ervaring van de persoon of onderneming in kwestie.
– referenties van recente installaties opvragen.
– controleren of men in bezit is van een RESCERT-certificaat.
– vragen naar de dienst-na-verkoop en de garanties.

Bij Insaver (Luminus) ben je zeker dat je te maken hebt met ervaren installateurs die steeds kwalitatieve installaties afleveren. Dankzij de perfecte plaatsing en een betrouwbare na-service ben je zeker van een optimaal rendement

Stap 5: Laat je zonnepanelen keuren

Insaver Luminus bezorgt je de nodige documenten en vraagt daarna een keuring voor je aan. De keuringsinstantie contacteert je en maakt een afspraak. De keuring bestaat uit 3 delen:

  • Administratief luik: De keurder kijkt het eendraadschema, het opstellingsschema en de technische kenmerken van de installatie na.
  • Visuele controle: De keurder controleert onder andere de bescherming tegen overstroom en rechtstreekse aanraking en de verbindingen naar de metalen draagstructuur van de panelen.
  • Testen en metingen: De keurder controleert meet de verspreidings- en isolatieweerstand.

Wanneer je zonnepaneleninstallatie volledig in orde is, ontvang je een keuringsattest als bewijs.

Stap 6: Je zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder

Met het keuringsattest op zak kan je nu jouw installatie officieel aanmelden bij je netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen). Insaver Luminus zal je ook nu begeleiden om de aanmelding vlekkeloos te doen verlopen.

Stap 7: Beheer de energieproductie van je zonnepanelen

Vanaf nu kan je genieten van de voordelen van je eigen zonnepanelen. Heb je voor een Huawei- of Solis-omvormer gekozen, dan wordt de installatie online geregistreerd zodat je dagelijks inzicht hebt in je energieproductie.