Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2022?

Is het vandaag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land. Ontdek de gemiddelde kostprijs, terugverdientijd… Of bereken hier meteen – en bovendien helemaal vrijblijvend – je prijs op maat.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer Belgen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel mensen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Zijn zonnepanelen in 2022 nog interessant?

Waarom in 2022 voor zonnepanelen kiezen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest en de prijs blijft dalen.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • De kwaliteit wordt steeds beter waardoor zonnepanelen langer meegaan. Ze hebben een levensduur van ongeveer 25 à 30 jaar.
 • Binnen gemiddeld 8 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven.
 • Je komt mogelijk in aanmerking voor een investeringspremie tot wel € 1500 van de Vlaamse overheid waardoor de terugverdientijd korter wordt.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.
 • Sinds 1 april 2022 genieten niet alleen woningen die ouder zijn dan tien jaar van 6% btw in plaats van 21% btw, tot 31 december 2023 geldt die regel ook voor jongere woningen. De regering hoopt zo de energietransitie te versnellen.
 • Door de afschaffing van het prosumententarief betaal je enkel nog voor je werkelijke afname en krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net plaatst.

Check ook onze kosten-batenanalyse over de kostprijs van zonnepanelen

Subsidies voor zonnepanelen in 2022

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

VLAANDEREN – steun voor zonnepanelen in 2022

 • De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller.
 • Je vraagt je premie hier aan, op de website van Fluvius. Om voor die premie in aanmerking te komen, moet je:
 • een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014.
 • een kleine installatie plaatsen, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • geen bestaande zonnepaneleninstallatie uitbreiden, maar een volledig nieuwe installeren
 • geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • je zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen.

Lees meer details in ons artikel: alles wat je moet weten over de zonnepanelensubsidie van 2021

WALLONIË – steun voor zonnepanelen in 2022

 • In oktober 2020 trad in Wallonië het prosumententarief in werking. Je geniet in het Waalse gewest nog van het voordeeltarief van de terugdraaiende teller, maar je betaalt dus wél een compensatie voor het gebruik van het netwerk: het prosumententarief.
 • Voor 2020 en 2021 kreeg je dat prosumententarief voor 100% terugbetaald door je netbeheerder. In 2022 en 2023 betaal je 45,73% van het totaalbedrag, en vanaf 2024 is de hele som voor je eigen rekening.
 • Bereken je prosumententarief met deze tool van de CWaPE.

BRUSSEL – steun voor zonnepanelen in 2022

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan je elektriciteitsleverancier kunt verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn immers verplicht om de groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota. En aangezien die tot 2025 zijn vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten. Voor nieuwe installaties daalt het aantal toegekende certificaten wel met 20%.
 • Produceer je minder dan 5kWp, dan heb je bovendien recht op een gedeeltelijke compensatie voor je niet-verbruikte stroom. Je betaalt dus nettarieven op basis van je werkelijke afname van het distributienetwerk.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen.
 • Hier vind je het beste overzicht van de mogelijke energiepremies. Check ook zeker de eventuele aparte premies van je eigen gemeente voor de installatie van zonnepanelen.

Zonnepanelen nog rendabel na de introductie van de digitale meter?

VLAANDEREN

 • Sinds 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. In maart 2019 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een regeling voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie:
 • Voor alle installaties geplaatst vóór 2021, kon je als eigenaar kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Maar op 14 januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof die beslissing. Alle eigenaars van zonnepanelen mét digitale meter vallen automatisch onder het “nettarief werkelijke afname”. In dit systeem betaal je een jaarlijkse netkost gebaseerd op de elektriciteit die je van het net hebt gehaald. Dit is bijzonder voordelig wanneer je veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt. Meer details over de wijziging lees je in dit artikel.

Heb je toch nog opgewekte stroom over die je niet zelf kan verbruiken? Dankzij een terugleveringscontract word je vergoed voor de stroom die je op het net injecteert. Lees hier alles over energietarieven die je vergoeden voor je injectie.

 • De vergoeding voor de injectie van je energie ligt momenteel rond € 0,02/kWh. Dat is lager dan de aankoopprijs voor energie van het netwerk (ongeveer € 0,27/kWh), gezien er hier natuurlijk taksen en distributiekosten bijkomen.
 • Ben je Luminus-klant? Dan zit je goed. Luminus voegde namelijk in 2021 een injectievergoeding toe aan al haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. De vergoeding voor je injectie wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening.

Lees ook het artikel: wat verandert er in Vlaanderen in 2021 op het vlak van zonnepanelen?

WALLONIË

 • Hoewel het Waalse Gewest voor de vervanging van analoge meters door digitale voorlopig alleen focust op grootverbruikers en eigenaars van grote zonnepaneleninstallaties, zijn binnenkort ook prosumenten met een kleine installatie (< 5 kW) aan de beurt. Vanaf 1 januari 2023 mogen er immers alleen nog digitale meters geplaatst worden. 

BRUSSEL

 • De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Er kan dus nog veel gebeuren op het vlak van technologie, kosten, noden … Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

Zonnepanelen en een groen energietarief: een winning team na de introductie van de digitale meter

Subsidies zonnepanelen

Ook interessant voor jou