Thuisbatterijen en zonnepanelen: een interessante combinatie?

Er heerst al langer discussie over de rendabiliteit van thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen. Maar de bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zéker met het capaciteitstarief aan de horizon. Hieronder krijg je een klare kijk op de kwestie.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt geplaatst tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Op momenten dat je panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, gaat het overschot naar de batterij. Jij gebruikt die dan later op de dag of ’s nachts, wanneer je zonnepanelen geen energie meer leveren. Door deze efficiënte werking kan je fors op je energieverbruik en -kosten besparen.

De voordelen van een zonnepanelen-thuisbatterijen combo

 • Je zelfconsumptie is aanzienlijk hoger. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30 tot 40% van je zonnestroom. Met een batterij stijgt dat naar 70 tot 80%.
 • Doordat je zelfverbruik stijgt, dalen ook je distributienetkosten.
 • Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen.
 • Je kan je elektriciteitsverbruik beter spreiden en bent niet afhankelijk van de piekzonmomenten.
 • Je accu kan ook als noodgenerator dienen tijdens stroompannes.
 • Je kan rekenen op 2 verschillende premies van de overheid.

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij is dus zeker voordelig. Toch blijven vele gezinnen twijfelen, onder andere vanwege de kostprijs en de vele nettariefwisselingen van de laatste jaren. Vanaf 1 januari introduceert de Vlaamse Energieregulator het capaciteitstarief.

Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen) verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort.

Verhoog je zelfconsumptie met zonnepanelen én een thuisbatterij

Thuisbatterijen kosten momenteel tussen de € 3.000 en de € 8.000. In combinatie met een omvormer en zonnepanelen zit je al gauw aan een investeringsbedrag tussen de € 10.000 en de € 20.000. Dat is niet niks. Maar als zonnepaneleneigenaar stijgt je zelfconsumptie wel exponentieel en de terugverdientijd van de gecombineerde installatie blijft dalen. Zeker dankzij de onderstaande premies:

Subsidies voor zonnepanelen en thuisbatterijen

Premie voor thuisbatterijen (Vlaanderen)

Sinds 1 augustus 2019 biedt de Vlaamse overheid een batterijpremie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij. Je vraagt die premie hier aan.

VOORWAARDEN

 • Je kan de premie alleen als privépersoon aanvragen, niet als bedrijf.
 • Je moet de premie binnen de 6 maanden na de datum van de eindfactuur aanvragen. Voor sommige leasecontracten geldt een uitzondering.
 • Je batterij is aangesloten op het distributienet, geplaatst door een erkend installateur en gekeurd volgens de AREI-normen.
 • Je beschikt over een digitale meter.
 • Je hebt geen loodbatterij met waternavulmogelijkheid.
 • Je hebt ook een elektriciteitscentrale of zonnepaneleninstallatie met een maximaal vermogen van 10 kW of 10 kVA, óf je leaset de installatie. 

PREMIEBEDRAGEN VOOR THUISBATTERIJEN

Sinds 2022 bedraagt de batterijpremie maximaal € 1.725 incl. btw. Tijdens de volgende jaren bouwen die premiebedragen stelselmatig af. De premie zou pas in 2025 beëindigd worden, maar eind oktober 2022 werd beslist dat de premie al in april 2023 zal worden stopgezet. Nú investeren is dus de boodschap. Lees hier alles over het aanvragen van die premie.

Hieronder vind je een volledig overzicht van de premiebedragen.

2022tot 31 maart 2023vanaf 1 april 2023
0 tot 4 kWh€ 225/kWh€ 150/kWh€ 0/kWh
4 tot 6 kWh€ 187,5/kWh€ 125/kWh€ 0/kWh
6 tot en met 9 kWh€ 150/kWhgeen bijkomend bedrag€ 0/kWh
vanaf 9 kWhgeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedrag€ 0/kWh
maximum per batterij€ 1.725, max. 40% factuur incl. btw € 850, max. 40% factuur incl. btw € 0/kWh

Premie voor zonnepanelen (Vlaanderen)

De Vlaamse regering introduceerde ook een investeringspremie voor zonnepanelen om te compenseren voor het verlies van de terugdraaiende teller. Je vraagt die eenmalige premie hier aan. In het Waalse en Brusselse gewest zijn er momenteel geen steunmaatregelen voor thuisbatterijen en zonnepanelen.

VOORWAARDEN

 • Je plaatst een kleinere installatie, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
 • De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject, om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
 • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

PREMIEBEDRAG VOOR ZONNEPANELEN

De premie bedraagt maximum € 1.500 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kilowattpiek van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 300 per kWp voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp, met € 150 extra per kWp voor installaties met een vermogen tot 6 kWp.

Het premiebedrag is niet meer dan 40% van de investeringskosten en daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024. Vanaf 2025 wordt de premie afgeschaft.

2022202320242025
0 tot 4 kWh€ 300/kWh€ 150/kWh€ 75/kWh€ 0/kWh
4 tot 6 kWh€ 150/kWh€ 75/kWh€ 37,5/kWh€ 0/kWh
maximum per installatie1.500 euro, max. 40% factuur incl. btw750 euro, max. 40% factuur incl. btw375 euro, max. 40% factuur incl. btw€ 0/kWh

Evoluties op de energiemarkt verhogen rendabiliteit van thuisbatterijen

De klimaatverandering begint zijn effect te hebben op de wetgeving. Als consument word je meer en meer in de richting van elektriciteit geleid: als energiebron (zonnepanelen), als warmtebron (warmtepomp), als brandstof (elektrische wagen), enzovoort. Tegelijkertijd veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

 • Wie sinds 2021 zonnepanelen installeerde, betaalt een zogenaamd ‘nettarief werkelijke afname’. Je valt dan niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller, maar wees gerust, je betaalt als huishouden zelden meer dan in dat oude systeem.
 • Met een thuisbatterij maak je nog minder gebruik van het distributienet en daalt dus ook je werkelijke afname.
 • Het gedeelte ‘netkosten’ van je energiefactuur worden in januari 2023 op een nieuwe manier berekend, volgens het capaciteitstarief. Vanaf dan betaal je meer wanneer je heel hoge verbruikspieken hebt. Hoe dat juist zal werken, lees je hier.
 • Met een thuisbatterij kan je jouw verbruikspieken gemakkelijker spreiden.

Door de invoering van dat capaciteitstarief betaalt een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zich veel sneller terug dan eerder werd gedacht. 

In deze tijden van onvoorspelbare energieprijzen biedt een thuisbatterij een extra zekerheid. Het overschot van je zonnepanelen gaat niet meer verloren, maar gebruik je later gewoon zelf. Die stroom hoef je dus niet opnieuw af te halen van het net, waardoor je ontsnapt aan de hoge energieprijzen van dit moment.

Conclusie

Investeren in een thuisbatterij doe je best nu: vóór de invoering van het capaciteitstarief, en terwijl je nog in aanmerking komt voor de premie.

De meest voordelige combinatie voor jouw woning? Check onze handige zonnepanelencalculator. En vraag een vrijblijvende offerte aan voor je thuisbatterij.

Ook interessant voor jou