Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt je nog niet volledig onafhankelijk van het stroomnet, maar geeft de rentabiliteit van je zonnepanelen wel een flinke boost. In dit artikel ontdek je hoe rendabel een thuisbatterij echt is.

De rentabiliteit en terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van de kostprijs en de totale besparing op je energiefactuur.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Omdat het om een sterk opkomende technologie gaat, is een thuisaccu nog aan de dure kant. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag tussen 5.000 en 8.000 euro. De bekendste merken zijn Tesla, Mercedes en Philips.

Er wordt verwacht dat er binnen 5 jaar geschikte batterijen voor huishoudens zijn voor minder dan 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw.

Lees ook ons artikel: Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het is perfect mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder dat je zonnepanelen hebt. ’s Nachts kan je de thuisbatterij dan laten opladen met elektriciteit van het net, aan goedkoop nachttarief. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is amper 100 euro per jaar, veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Gezien de huidige aankoopprijs van een thuisbatterij, is de terugverdientijd nog erg lang. Toch kunnen eigenaars van zonnepanelen met behulp van een thuisbatterij hun eigenverbruik (het percentage van de gebruikte energie ten opzichte van de zelf geproduceerde energie) zien stijgen van 30 tot 70 procent.

Of een thuisbatterij hiermee rendabel is, hangt af van heel wat verschillende factoren: de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, etc.

Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Aan de huidige prijzen van de thuisbatterij is een terugverdientijd van twintig jaar en minder in sommige gevallen mogelijk, maar niet voor iedereen.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Rentabiliteit van een thuisbatterij in de verschillende gewesten

Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels die invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van een thuisbatterij. Zo vervangt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 1 januari 2018 de nettofactuur met terugdraaiende teller door een facturatie op basis van een bidirectionele meter.

Brussel

Vanaf januari volgend jaar wordt het voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest interessanter om een thuisbatterij aan te kopen. De nettofactuur, die rekening houdt met een terugdraaiende meter, wordt dan vervangen door facturatie op basis van een bidirectionele teller met vergoeding van energieproductie.

Wallonië

Wallonië houdt voorlopig vast aan de terugdraaiende teller. Hiermee wordt de productie en de consumptie doorheen het jaar gecompenseerd. Het voordeel van een thuisbatterij is dan minder groot.

Vlaanderen

Door het gebruik van een thuisbatterij kan je in Vlaanderen alvast flink besparen op het prosumententarief, de forfaitaire vergoeding voor eigenaars van zonnepanelen. Die vergoeding bedraagt ongeveer 350 euro per jaar voor een gemiddelde installatie. Je kan bij je netwerkbeheerder een bidrectionele elektriciteitsmeter aanvragen. Hiermee betaal je geen forfaitair prosumententarief meer, maar alleen nog voor je werkelijk gebruik van het net. Dankzij een thuisbatterij zal je minder gebruik maken van het net en betaal je dus een stuk minder of helemaal geen netvergoedingen meer. Hierdoor kan een thuisbatterij een interessante investering zijn voor de Vlaamse eigenaar van zonnepanelen.

Conclusie

Indien goede dimensionering van de installatie (verbruik-zonnepanelen-batterijcapaciteit) is de batterij nu al een rendabele investering. Om de werkelijke rentabiliteit van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen te berekenen, moet je een aantal factoren in rekening brengen: de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, de specifieke wetgeving in je regio, enz.

De mensen die vandaag al kiezen voor een thuisaccu doen dat meestal vanuit volgende overtuigingen: als back-up in geval van black-out van de zonnepaneleninstallatie, om volledig onafhankelijk te zijn van het stroomnet of simpelweg als een toekomstgerichte investering.

Ook interessant voor jou