Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij maakt je nog niet volledig onafhankelijk van het stroomnet maar geeft de rentabiliteit van je zonnepanelen wel een flinke boost. In dit artikel ontdek je hoe rendabel een thuisbatterij anno 2021 echt is.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Omdat het om een sterk opkomende technologie gaat, is een thuisaccu nog aan de dure kant. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag tussen 4.500 en 10.000 euro. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Mercedes, Philips en Huawei.

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het is mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder dat je zonnepanelen hebt. ’s Nachts kan je de thuisbatterij dan laten opladen met elektriciteit van het net, aan goedkoop nachttarief. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je je elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is niet veel meer dan 100 euro per jaar. Veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Door de huidige aankoopprijs van een thuisbatterij is de terugverdientijd nog redelijk lang. Toch kunnen eigenaars van zonnepanelen met behulp van een thuisbatterij hun zelfconsumptie zien stijgen van 30 tot 70 procent. Meer over zelfverbruik – de zelf opgewekte energie die je bij je thuis meteen verbruikt – lees je hier.

Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van meerdere factoren: de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort.

Aan de huidige prijzen van de thuisbatterij en met is een terugverdientijd van 10 jaar mogelijk in combinatie met zonnepanelen. Goed nieuws wat betreft de levensduur ervan: op de Europese markt geven de meeste batterijproducenten tien jaar garantie, maar studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Rentabiliteit van een thuisbatterij in de verschillende gewesten

Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels die invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van een thuisbatterij.

Vlaanderen

Midden 2019 keurde de Vlaamse regering een premie voor thuisbatterijen goed. Je kan ze tot eind 2021 aanvragen bij het departement Omgeving.

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de totale investeringskost. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Heb je nog geen digitale meter, dan wordt ook de aankoop en plaatsing ervan vergoed tot een bedrag van 300 euro, bovenop het normale premiebedrag.

Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen lees je hier na.

Brussel

Sinds januari 2020 is het voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest interessanter geworden om een thuisbatterij aan te kopen. De nettofactuur, die rekening houdt met een terugdraaiende meter, wordt dan vervangen door facturatie op basis van een bidirectionele teller met vergoeding van energieproductie.

Wallonië

Wallonië introduceerde in oktober 2020 het prosumententarief. Als Waalse prosument kies je tussen een proportioneel en een jaarlijks forfaitair bedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Vooral binnen die eerste keuze is een hogere zelfconsumptie (waar een thuisbatterij toe bijdraagt) interessant voor de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Conclusie

De overheid stimuleert met de huidige regelgeving vooral het zelfverbruik van zonnepaneleneigenaars. Er zijn vele manieren om die zelfconsumptie te verhogen en je voordeel te vergroten, en de installatie van een thuisbatterij is daar één van.

Als je onmiddellijk de energie van je zonnepanelen verbruikt, verdien je sneller je zonnepanelen terug. Daarom is een thuisbatterij een mogelijk interessante investering voor zonnepaneleneigenaars.

We raden je aan een van onze experten ter zake aan te spreken om te bekijken of een thuisbatterij in jouw situatie al dan niet interessant is.

Ook interessant voor jou