Privé

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij hoef je het teveel aan opgewekte energie van je zonnepanelen niet terug te geven aan het net, maar sla je die zelf op. Zo’n accu maakt je niet volledig onafhankelijk, maar geeft de rentabiliteit van je stroominstallatie wel een flinke boost. Maar wat is nu de echte terugverdientijd van een thuisbatterij?

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Omdat het om een sterk opkomende technologie gaat, is een thuisaccu nog aan de dure kant – je betaalt vandaag 5.000 tot 8.000 euro. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Mercedes en Philips.

Er wordt verwacht dat je binnen 5 jaar voor minder dan 4.000 euro een geschikte batterij voor je gezin kan vinden, inclusief plaatsing en btw. Op dit moment kunnen we qua investeringskost dus enkel afwachten.

Lees ook ons artikel: Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het is perfect mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder dat je zonnepanelen hebt. Wanneer je een dag- en nachtmeter hebt, kan je de thuisbatterij ’s nachts aan nachttarief opladen met elektriciteit van het net. De opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Op die manier koop je voortaan alleen nog maar elektriciteit aan voordelig nachttarief. Maar de mogelijke winst voor een gemiddeld gezin bedraagt hierbij amper 100 euro per jaar. Dat is veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Door de huidige aankoopprijs van een thuisbatterij, is de terugverdientijd nog erg lang. Rond 20 jaar, meer bepaald. Toch kan je als eigenaar van zonnepanelen je eigenverbruik (het percentage van de gebruikte energie ten opzichte van de zelf geproduceerde energie) zien stijgen van 30 tot 70%.

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt onder andere af van de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik en de capaciteit en levensduur van je thuisbatterij. In Europa geven de meeste producenten 10 jaar garantie op hun thuisbatterijen. De uiterste levensduur van deze generatie thuisaccu’s zou ongeveer 20 jaar bedragen.

Aan de huidige prijzen van de thuisbatterij is een terugverdientijd van twintig jaar en minder in sommige gevallen mogelijk, maar niet voor iedereen.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Rentabiliteit van een thuisbatterij in de verschillende gewesten

In België heeft elk gewest een specifieke regelgeving dat invloed heeft op de rentabiliteit van je thuisbatterij.

Brussel

Sinds januari 2018 is het voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest iets interessanter geworden om een thuisbatterij aan te kopen. De nettofactuur, die rekening houdt met een terugdraaiende meter, wordt vervangen door facturatie op basis van een bidirectionele teller met vergoeding van energieproductie.

Wallonië

Wallonië houdt voorlopig vast aan de terugdraaiende teller. Hiermee wordt de productie en de consumptie doorheen het jaar gecompenseerd en is het voordeel van een thuisbatterij minder groot.

Vlaanderen

In Vlaanderen kan je met een thuisbatterij flink besparen op je prosumententarief. Je kan bij je netwerkbeheerder een bi-directionele elektriciteitsmeter aanvragen. Hiermee betaal je geen forfaitair prosumententarief meer, maar alleen nog voor je werkelijk gebruik van het net. In juni 2019 besliste de Vlaamse regering bovendien om onder bepaalde voorwaarden een premie uit te reiken voor de plaatsing van een batterij-installatie. Of het een interessante investering is voor de Vlaamse eigenaar van zonnepanelen hangt af van het verbruik en de financiële middelen die men voor zo’n thuisbatterij over heeft.

Is een thuisbatterij een slimme investering?

De mensen die vandaag al kiezen voor een thuisaccu doen dat meestal om een back-up te hebben wanneer hun zonnepaneleninstallatie het laat afweten, om onafhankelijk te zijn van het stroomnet of simpelweg als een toekomstgerichte investering. Als de kostprijs van een thuisbatterij de komende jaren zal dalen, kan het wel een financieel interessante investering worden.Ga naar www.luminus.be