Wat is de werking van een thuisbatterij?

Zonnepanelen blijven aan populariteit winnen, waardoor energieopslag steeds belangrijker wordt. Thuisbatterijen zijn daarbij handige hulpmiddelen om de opgewekte energie optimaal te benutten, want de werking van een thuisbatterij maximaliseert de energiewinst van je zonnepanelen. Ontdek hoe dat komt en welke voordelen het jou oplevert.

Waarom elektriciteit opslaan in een thuisbatterij?

Zonnepanelen zijn op dit moment nog altijd de meest voorkomende vorm van individuele energieproductie. Ze wekken overdag het merendeel van de elektriciteit op, maar dan is de vraag naar energie doorgaans het laagst. Het teveel aan geproduceerde stroom wordt terug aan het net gegeven en daarvoor ontvangt de producent een injectievergoeding. Die vergoeding is mooi meegenomen, maar er zijn nog rendabelere keuzes. Zoals een thuisbatterij die de overproductie van je zonnepanelen opvangt, zodat je je zonne-energie op een later moment kan gebruiken.

Hallo, gratis zonne-energie!

Dit is niet alleen een win-win voor jou, maar heeft ook een positieve impact op de balans van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen vaak een overvloed aan elektriciteit die direct het net op gaat. Dit kan leiden tot overbelasting van het net. Door energie op te slaan in een thuisbatterij in plaats van deze onmiddellijk op het net te zetten, wordt deze piek in energieproductie afgevlakt. Met als resultaat een meer evenwichtige en betrouwbare energiemarkt, waar iedereen van profiteert.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat je thuis kunt installeren om opgewekte elektriciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan. Wanneer de zon schijnt, produceren je zonnepanelen vaak meer energie dan je direct nodig hebt. Deze overtollige energie kan in de thuisbatterij worden opgeslagen en later weer worden gebruikt, op een moment waarop je meer energie nodig hebt dan je opwekt. Zo kun je je eigen opgewekte energie efficiënter gebruiken en je energiekosten verlagen.

De werking van thuisbatterijen stabiliseert het net

Een thuisbatterij is niet alleen een win-win voor jou, maar heeft ook een positieve impact op de balans van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen vaak een overvloed aan elektriciteit die direct het net op gaat. Dit kan leiden tot overbelasting van het net. Door energie op te slaan in een thuisbatterij in plaats van deze onmiddellijk op het net te zetten, wordt deze piek in energieproductie afgevlakt. Met als resultaat een meer evenwichtige en betrouwbare energiemarkt, waar iedereen van profiteert.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat je thuis kunt installeren om opgewekte elektriciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan. Wanneer de zon schijnt, produceren je zonnepanelen vaak meer energie dan je direct nodig hebt. Deze overtollige energie kan in de thuisbatterij worden opgeslagen en later weer worden gebruikt, op een moment waarop je meer energie nodig hebt dan je opwekt. Zo kun je je eigen opgewekte energie efficiënter gebruiken en je energiekosten verlagen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij heeft vier verschillende functies:

  1. Energieopslag: Tijdens zonnige dagen produceren je zonnepanelen elektriciteit. Als deze energie niet direct wordt verbruikt, wordt deze opgeslagen in de thuisbatterij. Dit proces heet ‘opladen’.
  2. Energiegebruik: Wanneer de zon niet schijnt en je zonnepanelen minder energie produceren dan je verbruikt, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens bewolkte dagen, komt de opgeslagen energie in de thuisbatterij in actie. Deze opgeslagen energie wordt dan gebruikt om je apparaten van stroom te voorzien.
  3. Energiebeheer: Sommige thuisbatterijen kan je voorzien van slimme managementsystemen die bepalen wanneer het beste moment is om energie op te slaan of te gebruiken. Ze kunnen ook helpen om het net te balanceren. Zo maximaliseer je de winst die je uit een thuisbatterij kan halen.
  4. Teruglevering aan het net: In sommige gevallen kan het voordelig zijn om overtollige energie die je niet gebruikt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan gebeuren als je thuisbatterij vol is en je zonnepanelen nog steeds energie produceren. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding, zichtbaar op je jaarafrekening.

Ben je zelfstandige of ondernemer? Ook voor je bedrijf kun je kiezen voor een slimme batterij.

Thuisbatterij met zonnepaneel

De voordelen van een thuisbatterij

De werking van een thuisbatterij biedt verschillende voordelen:

1. Kostenbesparing: Door je eigen opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is, kun je je energierekening verlagen. Je vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en profiteert optimaal van de energie die je zelf hebt geproduceerd.

2. Onafhankelijkheid: Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van fluctuaties in energietarieven. Dit geeft je meer controle over je eigen energieverbruik en -kosten. Zonder zo’n batterij gebruik je naar schatting slechts 30% van de opgewekte energie van je zonnepanelen. De rest wordt teruggegeven aan het net. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je 70-75% zelf gebruikt. Let op, van oktober tot maart ben je nog steeds voornamelijk aangewezen op het elektriciteitsnet.

3. Milieuvriendelijkheid: Door je eigen opgewekte, hernieuwbare energie te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot en een duurzamere toekomst.

Wanneer is energie opslaan een slimme keuze?

De meeste thuisbatterijeigenaars investeren in het toestel om het onderste uit de kan te halen met hun zonnepanelen. Ze willen zo onafhankelijk mogelijk zijn van het stroomnet én van de schommelende energieprijzen. Daarnaast is de terugverdientijd een belangrijke factor om te bepalen of de investering de moeite waard is. Die is sterk afhankelijk van je woonsituatie.

Voordat je besluit om een thuisbatterij aan te schaffen, is het belangrijk om een paar zaken te overwegen:

  • Huidig energieverbruik: Analyseer je huidige energieverbruik en bepaal hoeveel van je opgewekte energie je daadwerkelijk kunt opslaan en gebruiken. Onze thuisbatterijexperten kunnen je hierbij helpen.
  • Kosten: Overweeg de kosten van de aanschaf van een thuisbatterij en vergelijk deze met de verwachte besparingen op je energierekening. Reken op een investeringskost tussen 5.000 en 11.000 euro, afhankelijk van de capaciteit die je wenst.
  • Ruimte en installatie: Zorg ervoor dat je de nodige ruimte hebt voor de installatie van een thuisbatterij en dat een gecertificeerde installateur deze veilig kan installeren.

Conclusie

Als je de werking van een thuisbatterij begrijpt en de voor- en nadelen afweegt, is het vandaag al interessant in woonsituaties met een hoog stroomverbruik en veel elektrische apparaten (denk maar aan een warmtepomp en/of elektrische wagen). Het helpt niet alleen om je energierekening te verlagen, maar draagt ook bij aan een duurzamer milieu. Bij Luminus zijn we er om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw energiebehoeften.

In onze blog “Is een thuisbatterij financieel interessant of niet” krijg je meer info over het financiële aspect. Heb je nog vragen voor jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs. Ze geven met plezier antwoord op je vragen.