Patrick liet een thuisbatterij installeren: dit zijn zijn ervaringen

Patrick Bertjens, zaakvoerder van het digitale marketing agency iFOLKS, was een van de eerste Belgische eigenaars van een digitale meter. Als early adopter van groene energie liet hij een thuisbatterij van het merk Pylontech installeren, waarmee hij het rendement van zijn zonnepaneleninstallatie wil optimaliseren. Patrick vertelde ons eerder al uitgebreid over zijn keuze en de plaatsing van de batterij. In dit artikel doet hij zijn ervaringen uit de doeken, 6 maanden na de installatie.

Patrick Bertjens woont al 16 jaar in hetzelfde huis in Genk, samen met zijn vrouw en hun twee zonen. Omdat ecologie en energie-efficiëntie belangrijk zijn voor hen, kozen ze al vroeg voor zonnepanelen en een elektrische auto. Die energiebesparende investeringen vulden ze aan met een eigen thuisbatterij, om op een nog efficiëntere manier met hun energieverbruik om te gaan.

De invoering van het capaciteitstarief in januari 2023 was voor digitale metereigenaars de ideale gelegenheid om in een thuisbatterij te investeren. Je wordt minder afhankelijk van het net én je beperkt je verbruikspieken, wat onder deze berekening van de netkosten erg belangrijk is. 

Je liet een thuisbatterij installeren door Insaver Luminus. Hoe is die installatie verlopen?

“Insaver Luminus uit Houthalen-Helchteren plaatste mijn zonnepanelen een hele poos geleden en ik heb sindsdien veel vertrouwen in hen als energiepartner. De installatie van de batterij verliep opnieuw vlot, professioneel en vriendelijk. De experten ontzorgen je van a tot z: ze brachten meteen alles in orde voor de keuring en informeerden mij over de overheidspremie die toen nog gold. Het enige wat ik moest doen, was de deur openen en koffiezetten. Op een voormiddag was de batterij geïnstalleerd. Als kers op de taart was mijn garage kraaknet achtergelaten.”

“Ik wil mijn toekomst en die van mijn gezin zelf in handen hebben. En met een thuisbatterij zijn we op energievlak 100% future proof.”Patrick Bertjens

Thuisbatterij van Luminus aan de muur bij Patrick

Had je bijstand nodig in de maanden nadat ze de thuisbatterij kwamen installeren? Hoe is die service verlopen?

“Voor de fysieke installatie eigenlijk niet, dat is vlot gegaan. Voor de subsidie* die je via de overheid kan verkrijgen, heb ik aan Luminus nog wel wat extra vragen gesteld. Luminus vraagt die subidie niet voor jou aan, maar helpt je om je aanvraag in te dienen via Fluvius. Ik kreeg dan ook meteen een duidelijk antwoord, zodat ik mijn aanvraag kon indienen om goedkeuring te krijgen.”

*De subsidie voor thuisbatterijen liep in april 2023 ten einde.

Wat vind je van je thuisbatterij na enkele maanden gebruik?

“We zijn geen techneuten en ik kan dus weinig zeggen over de technische werking van de batterij, maar over het rendement van het toestel hoef je niet wakker te liggen. De indicatielampjes op het toestel vind ik een nuttig element. Zo kan je zien wanneer het toestel aan het opladen is en wanneer er stroom wordt verbruikt. Daaraan heb ik pas écht gemerkt hoe efficiënt zo’n thuisbatterij is, aangezien de meeste energie vooral tijdens de donkere en drukste uren wordt afgegeven. Positief dus!” 

Heb je al grote voor- en nadelen ontdekt in je thuisbatterij-ervaringen?

“Service en ondersteuning zijn voor mij enorm belangrijk. Wanneer je een product koopt, is het altijd onzeker hoe de dienst daarna verloopt. Bij Insaver Luminus was dat prima.”

“Verder hebben we een aanzienlijk verschil in zelfverbruik gemerkt. Al de elektriciteit die wij overdag opwekken wordt in de batterij opgeslagen, in plaats van die weer terug te injecteren in het net. Belangrijke opmerking hierbij is dat onze elektrische installatie zo is ingericht om maximaal gebruik te maken van zonlicht, in functie van onze zonnepanelen. Normaal leveren we gemiddeld 200 kWh/maand aan stroom terug op het net, maar sinds het gebruik van de batterij is dat gedaald naar nog geen 10 kWh/maand. Concreet bespaart de batterij me 190 x € 0,24/kWh = € 45,60/maand x 12 = € 547/jaar.”

We weten wel dat zonnepanelen in bepaalde periodes, zoals bijvoorbeeld de winter, onvoldoende produceren om volledig aan onze behoefte te voldoen. Uiteraard blijven we verbonden met het elektriciteitsnet, dus is er geen enkel probleem. Je kan niet alles verwachten, maar we zijn ondertussen minder afhankelijk van het net en dat was de bedoeling.”

Welk effect had je verwacht op je energieverbruik en -kosten? Kon je thuisbatterij die verwachtingen waarmaken?

“We zijn een gezin van vier en hebben dus wel een redelijk jaarverbruik aan elektriciteit van ongeveer 3.500 kWh. Zonnepanelen waren indertijd een heel logische keuze. Dankzij de combinatie met een thuisbatterij zijn we nu zeker dat het rendement van deze panelen wordt verhoogd en het overgrote deel van onze energie groen én lokaal is. Ook de elektrische wagen kan nu vaak met ‘gratis’ groene stroom worden opgeladen. Volgens mijn berekeningen zal ik jaarlijks zo’n € 500 tot € 600 besparen. En op basis van het prijskaartje zou ik de thuisbatterij op 8,5 jaar hebben terugverdiend. Dat komt overeen met de afschrijfperiode voor mijn zonnepanelen.”

Lees ook het artikel: Upgrade je zonnepaneleninstallatie met een thuisbatterij

Ga je door je thuisbatterij anders om met je energieverbruik?

“Sinds we de thuisbatterij lieten installeren, is ons gezin zich nog bewuster geworden van ons energieverbruik. Ik volg al jaren op regelmatige basis alle energiestromen in mijn huis op, wat nu nog steeds nuttig is. Het geeft ons bepaalde inzichten, zoals het feit dat het beter is meer energieslurpende toestellen in te schakelen op momenten dat we een stroomoverschot van onze zonnepanelen hebben.” 

”De elektrische auto is wel een apart geval, aangezien we vanwege het werk vaak niet anders kunnen dan deze ‘s nachts op te laden. Hierin helpt de thuisbatterij maar voor een stuk.”

“De thuisbatterij springt bij op het moment dat de zonnepanelen meer stroom dan nodig produceren. Zo wordt onze maandpiek afgevlakt, waardoor we het distributienet minder belasten en ons capaciteitstarief wordt verlaagd.”Patrick Bertjens

Welke tips heb je voor mensen die twijfelen over de aankoop van een thuisbatterij?

“Niet twijfelen als de investering je onafhankelijker van het net maakt en geld doet besparen. Je moet in principe dezelfde oefening doen als wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. Maak een realistische inschatting van je eigen energieverbruik en denk daarbij zowel aan hoeveel je verbruikt en wanneer je verbruikt. Zo kan je de thuisbatterij optimaal afstemmen op je zonnepanelen. Wanneer dat goed zit, zal je er voordeel uithalen.

Een tweede tip kan zijn waar je de thuisbatterij gaat plaatsen. De koepelbatterij die wij gebruiken is vrij diep, waardoor we die in de garage hebben moeten plaatsen. De mensen van Insaver Luminus denken daar wel mee over na en treffen goede voorbereidingen. 

We zijn enkele maanden later nog steeds blij dat we de sprong hebben gewaagd. We hebben opnieuw een duurzame investering gedaan en hebben daarmee ook nog eens een stukje onafhankelijkheid gekocht.”