Hoe kan ik mijn plug-in hybride of elektrische wagen thuis opladen?

Ruil jij je traditionele wagen weldra in voor een moderne plug-in hybride of elektrische auto? Slimme keuze! Uiteraard heb je ook thuis de juiste laadoplossing nodig. We maken je graag wegwijs in dit artikel.

Een 100% elektrische wagen? Dat is niet enkel ecologisch, maar ook de toekomst van de mobiliteit. Uiteraard wil je de accu van je zero emission auto of plug-in hybride thuis kunnen opladen. Kwestie dat je bolide altijd vertrekkensklaar staat. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Die sommen we graag voor je op.

De meegeleverde kabel

Bij je plug-in hybride of elektrische wagen krijg je een laadkabel meegeleverd. Die kun je simpelweg in het standaard stopcontact (220V) in je garage of op de oprit steken. Het grootste voordeel? Je moet geen extra investeringen doen. Maar er is ook een nadeel voor zij die 100% elektrisch rijden: het duurt immers erg lang om de accu van je wagen volledig op te laden. Afhankelijk van de stroomsterkte van je thuisnetwerk en het vermogen van de transformator, moet je toch rekenen op tien tot vijftien uur. Vind je dat te lang? Dan kun je beter investeren in een laadpaal.

Een vast laadpunt

Gelukkig is het mogelijk om thuis een laadpaal te installeren. Zo’n vast laadpunt heeft flink wat voordelen. De allergrootste troef is de snelheid. Je kunt – afhankelijk van het gekozen model – gemiddeld 2 keer sneller opladen dan met een gewoon stopcontact. Die snelheid is afhankelijk van het vermogen. Er bestaan laders van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Voor thuisoplossingen zijn vooral de eerste twee (3,7 kW en 7,4 kW) populair, omdat ze minder belastend zijn voor je elektrische installatie. Een vast laadpunt heeft naast de snelheid ook nog andere voordelen: het is praktisch, veilig én eenvoudig in gebruik.

Handig om te weten: Luminus biedt laadoplossingen aan. Voor thuisgebruik is de Luminus Home Plug ideaal. Dit wandmodel met een 3,7 kW-aansluiting laat toe om zowel overdag als ’s nachts comfortabel op te laden. Bovendien kan hij zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Over de installatie zelf hoef je je geen zorgen te maken. Een vakman sluit de Home Plug aan op je zekeringkast en staat in voor een vlekkeloze installatie.

Tip: laad aan nachttarief

Heb je een dubbele elektriciteitsmeter en wil je de kosten onder controle houden? Stel dan vaste tijden in om een oplaadcyclus te starten of te beëindigen buiten de piekuren.

Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte van de Luminus Home Plug? Klik dan snel door.

Ook interessant voor jou