Zelfstandigen en kmo’s: hoe kan je je elektrische auto efficiënt opladen?

Steeds meer particulieren en professionele gebruikers kiezen voor elektrisch rijden om te besparen of uit ecologisch bewustzijn. Om ervoor te zorgen dat deze overstap ook ten goede komt aan jouw onderneming, is het belangrijk dat je de verschillende laadoplossingen kent en begrijpt hoe die precies werken.

Het laden van een elektrisch voertuig werd lang als een nadeel gezien tegenover voertuigen op fossiele brandstoffen. Nochtans is een elektrisch model veel gemakkelijker dan een voertuig met verbrandingsmotor. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact van 220 volt en de kabel die met de auto wordt geleverd. Dan kan je op elk moment de wagen van stroom voorzien bij je thuis of op het werk.

Hoewel deze manier van laden veel langzamer is dan bij een laadstation – gemiddeld tussen 10 en 15 uur – blijft dit de voorkeursoplossing voor de meeste gebruikers: ze laden hun voertuig ’s nachts op, eventueel aan nachttarief of met zone-energie opgeslagen in een thuisbatterij.

Maar voor professioneel gebruik hebben zelfstandigen en kmo’s toegang nodig tot veilige en snellere laadmanieren, zowel thuis, op het werk als onderweg.

Thuis: een laadstation om in een paar uur tijd op te laden

Als je voor je werk niet veel onderweg bent en de elektrische wagen enkel gebruikt voor woon-werkverkeer, dan kan een gewoon stopcontact in je garage, op je oprit of op een gedeelde parking in het gebouw waar je woont, in theorie volstaan om te voorzien in je dagelijkse behoeften.

Maar in de praktijk is het sterk aangeraden om thuis een laadstation te voorzien, zelfs als je een andere laadoplossing op de site van je activiteit of bedrijf hebt. Op die manier vermijd je het risico om je elektrische installatie te overbelasten.

“Ik rijd met een Kia e-Niro. Als die helemaal is opgeladen, kan ik ongeveer 450 km rijden. Voor mijn dagelijks woon-werkverkeer is dat echt meer dan voldoende. Meestal laad ik de wagen thuis op – liefst overdag, want we hebben zonnepanelen.”

“Dit is zeker het geval als je vaak en/of lang voor het werk onderweg bent (bijvoorbeeld als zelfstandig verpleegkundige, vakman, verkoper of dienstverlener): met een eigen laadstation kan je het laadproces optimaliseren.”

Eline Reynders  – Content & performance manager Luminus

Dit type installatie biedt een aantal belangrijke voordelen, te beginnen met de laadsnelheid. Afhankelijk van het vermogen van de lader, meestal tussen 7,4 kW en 22 kW om de elektrische installatie niet te veel te belasten, kan je de batterij van je auto volledig opladen in slechts een paar uur tijd.

Dit op de muur gemonteerde laadpunt voor privé en professioneel gebruik kan binnen en buiten worden geïnstalleerd en biedt veel gebruiksgemak en een onovertroffen betrouwbaarheid.

Dankzij een slimme kabel en het “split bill”-systeem ontvangt de werkgever de exacte hoeveelheid elektriciteit die werd gebruikt om het voertuig te laden, zodat die hij dit aan de werknemer kan terugbetalen.

Heb je geen geconnecteerde laadpaal? Als bestuurder van een elektrische bedrijfswagen kom je voor elke laadbeurt thuis in aanmerking voor een forfaitaire vergoeding van de werkgever t.w.v. 6,67 euro netto (2,73 euro netto voor plug-in hybrides).

Op het werk: een of meer stations voor je beroepsactiviteit

Voor professionele verplaatsingen overdag kan de installatie van een of meerdere laadstations aangewezen zijn: zo voldoe je permanent aan de behoeften van de onderneming. Bij veel activiteiten moet je immers een klant, een dienstverlener of een leverancier kunnen bezoeken om bijvoorbeeld een offerte op te stellen, een contract te ondertekenen of een interventie uit te voeren.

De aanwezigheid van een of meer laadpunten op de werkplek is ook van essentieel belang voor medewerkers die in appartementen wonen en thuis geen laadoplossing hebben. In België wordt 20% van de laadbeurten van elektrische voertuigen op het werk gedaan.

Afhankelijk van de frequentie en de mogelijke lengte van de verplaatsingen zullen vaste laadpunten op de werkplek minder of meer vermogen hebben.

In het algemeen schommelen ze tussen 7,4 en 22 kW, wat voldoende is voor 60 tot 120 km autonomie in slechts een uur tijd. Voor professionals die zich zeer vaak verplaatsen, zoals bezorgers, loodgieters of elektriciens, geniet de installatie van stations met een vermogen van 22 kW de voorkeur omwille van de efficiëntere laadsnelheid.

Let op: Elke laadpaal die je na 25/6/2021 in Vlaanderen installeert met een vermogen van 5 kVA of meer moet je aanmelden bij de netbeheerder. Zo wil die het gebruik van het net in de gaten houden om overbelasting te voorkomen. Niet vergeten dus, want vanaf 1 januari 2024 kan je een fikse boete krijgen voor ongeregistreerde laadpalen op je bedrijfsterrein of thuis.

Ontdek de verschillende Pro Packs van Luminus E-Mobility en kies het pack dat het beste bij jouw bedrijf past.

Onderweg: 8.500 laadstations in België en 150.000 in Europa met de Luminus Powerpass!

Als je ook lange afstanden doet, is het belangrijk dat je je voertuig onderweg kunt laden, net zoals een wagen met verbrandingsmotor ook brandstof nodig heeft.

Ook hier zijn verschillende oplossingen beschikbaar, met vermogens die variëren van 3,7 kW tot 330 kW. Begin 2021 zijn er in België ongeveer 8.500 publieke laadpunten geregistreerd: in openbare parkeergarages of in winkels en benzinestations. En dat aantal blijft fors toenemen.

De laadkosten variëren afhankelijk van het vermogen. Zo kan je aan een laadpaal van 50 kW in slechts een kwartier tijd 100 km autonomie verkrijgen.

Ook op snelwegen en gewestwegen worden steeds meer rustplaatsen uitgerust met elektrische laadstations. De laadpalen behoren over het algemeen tot de krachtigste modellen, zodat je in slechts een half uur 80% van de autonomie kan laden.

De kosten zijn hoger dan die van een laadstation thuis, maar blijven lager dan die van een volle brandstoftank. Op de tankstations van het Q8-netwerk heeft Luminus tientallen snelle laadstations van 50 kW geïnstalleerd die compatibel zijn met elk type elektrisch voertuig.

Om je voor te bereiden op verplaatsingen en laadpalen onderweg te vinden, zijn een aantal must-have sites en apps beschikbaar, zoals ChargeMap voor Europa.

Je kunt ook een kaart aanvragen die toegang geeft tot de laadpunten van de verschillende commerciële netwerken.

Met de Luminus Powerpass heb je toegang tot meer dan 8.500 laadpunten in België en tot 150.000 punten in 25 Europese landen. Vraag je gratis kaart aan om bij te tanken waar je maar wilt!