Privé

Waarop moet je letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn altijd een slimme investering. Ze produceren duurzame energie zonder CO2-uitstoot en zorgen voor een aanzienlijke besparing op je energiekosten. De gemiddelde terugverdientijd van een PV-installatie is tien jaar. Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? In dit artikel vertellen we waarop je dan zeker moet letten.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of jouw dak goed is voor de installatie van PV-panelen hangt af van verschillende factoren:

 • Dakoppervlakte
 • Dakoriëntatie
 • Dakhelling
 • Aanwezigheid van schaduwplekken door omringende bomen, gebouwen, schouwen…

Via de online zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap (VEA) kan je meteen controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel een PV-installatie je zal kosten en wat de terugverdientijd is.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Welke zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. De twee meest gebruikte zonnepanelen in België zijn van monokristallijn silicium (zwart) en polykristallijn silicium (blauw). Op vlak van rendement scoren monokristallijne zonnepanelen het best, hoewel het verschil niet groot is. Polykristallijne panelen zijn dan weer iets goedkoper.

Omdat monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement hebben, nemen ze in verhouding minder plaats in dan polykristallijne panelen voor een zelfde opbrengst. Als jouw dakoppervlakte eerder beperkt is, kies je dus best monokristallijne panelen.

Voor daken die weinig gewicht kunnen dragen, zijn amorf silicium zonnecellen een oplossing. Deze zijn erg licht en buigzaam. Het rendement is echter een stuk lager dan bij mono- of polykristallijne zonnepanelen.

Lees ook ons artikel ‘Zonnepanelen: Alles over de werking en de verschillende types’

Hoeveel zonnepanelen laat je best installeren?

Het aantal zonnepanelen dat je best koopt, hangt af van de beschikbare dakoppervlakte, verwachte verbruik en van jouw budget. Bovendien bestaan zonnepanelen in verschillende afmetingen met ook een verschillende opbrengst. Het is zinloos om meer zonnepanelen te installeren dan nodig zijn om jouw gemiddeld jaarlijks stroomverbruik te compenseren. Het dimensioneren van uw PV-installatie laat je best over aan een specialist.

Kies een vakbekwame installateur

Zonnepanelen worden best geïnstalleerd door een ervaren professionele installateur. Een goed vakman komt bij je thuis de situatie bekijken om een accurate berekening en een offerte op maat te maken. Vraag naar referenties en contactgegevens van andere klanten.

Zonnepanelen mogen niet verkocht worden zonder te voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Het is vanzelfsprekend dat Luminus enkel werkt met kwaliteitsproducten waardoor je helemaal gerust kan zijn. Bovendien is het belangrijk dat de installatie goed en veilig wordt uitgevoerd. Met een vakbekwame installateur voorkom je fouten in de installatie en voorkom je pannes en defecten.

Lees ook ons artikel : Karla De Smedt koos voor zonnepanelen van Luminus

Vergelijk meer dan alleen de prijs

De prijzen van zonnepanelen en van de installatie ervan lopen flink uiteen. Het loont dus om je op voorhand goed te informeren en na te denken over wat je exact van jouw zonne-installatie verwacht. Daarbij is het belangrijk dat je je niet alleen op de prijs concentreert. Wij raden aan om ook volgende zaken onder de loep te nemen:

 • Hoeveel ervaring heeft de installateur met het installeren van zonnepanelen?
 • Welke garanties worden aangeboden: productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie, opbrengstgarantie…?
 • Welke omvormer en zonnepanelen worden aangeboden en wat is hun opbrengst?
 • Is de totale jaaropbrengst van de voorgestelde installatie in lijn met je jaarlijks verbruik?
 • Houdt de berekening rekening met uw concrete situatie (dakhelling, oriëntatie, schaduw…)?
 • Hoe is het gesteld met de dienst na verkoop?
 • Is het plaatsingsbedrijf een stabiele organisatie die u zekerheid biedt op korte en lange termijn?

CTA solar onderaan NL

 

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be