Waarop moet je letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor duurzame energie zonder CO2-uitstoot. Bovendien neem je met de opbrengst van je zonnepanelen opnieuw controle over je elektriciteitskosten. En dat met een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 6 jaar. Overtuigd om zonnepanelen te kopen? In dit artikel vertellen we waarop je dan zeker moet letten.

Wil je meer weten over het plaatsen van zonnepanelen in 2023 als zelfstandige of kleine onderneming?
> Lees er op deze pagina alles over

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of jouw dak goed is voor de installatie van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:

 • Dakoppervlakte
 • Dakoriëntatie
 • Dakhelling
 • Aanwezigheid van schaduwplekken door omringende bomen, gebouwen, schouwen…

Via de online zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap (VEA) kan je meteen controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel een zonnepaneleninstallatie je zal kosten, wat de opbrengst van je zonnepanelen zal zijn en wat de terugverdientijd is.

Download ook ons ebook: ‘Alles over zonnepanelen bij je thuis’

Welke zonnepanelen kies ik best?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. De twee meest gebruikte zonnepanelen in België zijn van monokristallijn silicium (zwart) en polykristallijn silicium (blauw). Op vlak van rendement scoren monokristallijne zonnepanelen het best, hoewel het verschil niet groot is. Polykristallijne panelen zijn dan weer iets goedkoper.

Omdat monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement hebben, nemen ze in verhouding minder plaats in dan polykristallijne panelen voor eenzelfde opbrengst van de zonnepanelen. Als jouw dakoppervlakte eerder beperkt is, kies je dus best monokristallijne panelen.

Voor daken die weinig gewicht kunnen dragen, zijn amorf silicium zonnecellen een oplossing. Deze zijn erg licht en buigzaam. De opbrengst van die zonnepanelen is echter een stuk lager dan de opbrengst van mono- of polykristallijne zonnepanelen.

Lees ook ons artikel: ‘Zonnepanelen: Alles over de werking en de verschillende types’

Hoeveel zonnepanelen laat ik best installeren?

Het aantal zonnepanelen dat je best koopt, hangt af van de beschikbare dakoppervlakte, het verwachte verbruik en jouw budget. Bovendien zijn er verschillende afmetingen mogelijk, wat ook een verschillende opbrengst van de zonnepanelen betekent. Het is zinloos om meer zonnepanelen te installeren dan nodig om jouw gemiddeld jaarlijks stroomverbruik te compenseren. Het dimensioneren van je zonnepaneleninstallatie laat je best over aan een bekwame zonnepaneleninstallateur.

Heb je een eigen zaak? Dan wil je uiteraard ook weten of het dak van je onderneming geschikt is voor zonnepanelen.
> Dat achterhaal je dankzij dit artikel

Hoe gaat een vakbekwame zonnepaneleninstallateur te werk?

Zonnepanelen worden best geïnstalleerd door een ervaren professionele zonnepaneleninstallateur. Een goed vakman komt bij je thuis de situatie bekijken om een accurate berekening en een offerte op maat te maken. Vraag naar referenties en contactgegevens van andere klanten.

Zonnepanelen mogen niet verkocht worden zonder te voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Het is vanzelfsprekend dat Luminus enkel werkt met kwaliteitsproducten waardoor je helemaal gerust bent. Bovendien is het belangrijk dat de installatie goed en veilig wordt uitgevoerd. Met een vakbekwame zonnepaneleninstallateur voorkom je fouten in de installatie en voorkom je pannes en defecten.

Lees ook ons artikel: ‘Waarom Karla De Smedt koos voor zonnepanelen van Luminus’

Waarom meer vergelijken dan enkel de prijs?

De prijzen van zonnepanelen en van de installatie ervan lopen flink uiteen. Het loont dus om je op voorhand goed te informeren en na te denken over wat je exact van jouw zonnepaneleninstallatie verwacht. Daarbij is het belangrijk dat je je niet alleen op de prijs concentreert. Wij raden aan om ook volgende zaken onder de loep te nemen:

 • Hoeveel ervaring heeft de zonnepaneleninstallateur?
 • Welke garanties worden geboden: productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie, opbrengstgarantie…?
 • Welke omvormer en zonnepanelen worden aangeboden en wat is hun opbrengst?
 • Is de voorgestelde totale jaaropbrengst van de zonnepanelen in lijn met je jaarlijks verbruik?
 • Houdt de berekening rekening met je concrete situatie (dakhelling, oriëntatie, schaduw…)?
 • Hoe is het gesteld met de dienst na verkoop?
 • Is het plaatsingsbedrijf een stabiele organisatie die je zekerheid biedt op korte en lange termijn?

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou