Zonnepanelen kopen? Hier moet je op letten

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor duurzame energie zonder CO2-uitstoot. Bovendien neem je met de opbrengst van je zonnepanelen opnieuw controle over je elektriciteitskosten. En dat met een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Overtuigd om zonnepanelen te kopen? In dit artikel vertellen we waarop je dan zeker moet letten.

Is je dak geschikt om zonnepanelen te plaatsen?

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of jouw dak goed is voor de installatie van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:

  • Dakoppervlakte
  • Dakoriëntatie
  • Dakhelling
  • Aanwezigheid van schaduwplekken door omringende bomen, gebouwen, schouwen…

Voor een ideale zonne-opbrengst richt je je zonnepanelen naar het zuiden en plaats je ze in een hellingsgraad tussen 30 en 40 graden. Is dat niet mogelijk? Geen zorgen, er bestaan ondertussen allerlei hulpmiddelen om zonnepanelen goed af te richten wanneer je dak daar niet vanzelf de geschikte vorm of oriëntatie voor heeft. Op zoek naar meer informatie? Download het gratis e-book: ‘Alles over zonnepanelen bij je thuis’

Welke zonnepanelen kiezen voor jouw woning?

Er zijn verschillende maten en soorten zonnepanelen. De twee meest gebruikte types zonnepanelen in België zijn van monokristallijn silicium (zwart) en polykristallijn silicium (blauw):

  • Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement – al is het verschil niet groot. Daardoor nemen ze in verhouding minder plaats in dan polykristallijne panelen voor eenzelfde opbrengst. Als jouw dakoppervlakte eerder beperkt is, kies je dus best monokristallijne panelen.
  • Polykristallijne panelen zijn dan weer iets goedkoper.

Voor daken die weinig gewicht kunnen dragen, zijn amorf silicium zonnecellen een oplossing. Deze zijn erg licht en buigzaam. De opbrengst van die zonnepanelen is echter een stuk lager dan de opbrengst van de andere soorten zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen te plaatsen, hangt af van je beschikbare dakoppervlakte, je verwachte verbruik en je budget. Bovendien zijn er verschillende afmetingen mogelijk, wat ook een verschillende opbrengst van de zonnepanelen betekent. Het is zinloos om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig om jouw gemiddeld jaarlijks stroomverbruik te compenseren.

Voor een gemiddeld goed rendement kan je voor een jaarverbruik van 3.000 à 4.000 kWh 10 tot 20 zonnepanelen plaatsen. Maar de gedetailleerde berekening laat je best over aan een bekwame zonnepaneleninstallateur. Zelf al een realistische schatting maken? Dat kan met onze gratis calculator.

Waarom zonnepanelen plaatsen met een professionele installateur?

Hoewel ervaren klussers hun zonnepanelen in theorie zelf zouden kunnen plaatsen, worden ze toch best geïnstalleerd door een ervaren, professionele zonnepaneleninstallateur.

Het is een complex, technisch proces dat moet voldoen aan de juiste veiligheidsvoorschriften. Bovendien krijg je alleen een mooi rendement als je de panelen volledig juist plaatst. Een deskundige installateur bekijkt jouw woonsituatie en maakt een offerte en rendementsinschatting op maat. Het volledige stappenplan check je hier.

Zonnepanelen mogen niet verkocht worden zonder te voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Het is vanzelfsprekend dat we bij Luminus alleen werken met kwaliteitsproducten waardoor je helemaal gerust bent. Lees meer over de tevredenheid van onze klanten.

Overwegen om zonnepanelen te kopen is meer dan de prijs van zonnepanelen vergelijken

De prijs van zonnepanelen en hun installatie kent verschillen. Het loont dus om je op voorhand goed te informeren en na te denken over wat je exact van jouw zonnepaneleninstallatie verwacht. Daarbij is het belangrijk dat je je niet alleen op de prijs van de zonnepanelen concentreert. Neem zeker ook volgende zaken onder de loep:

  • Hoeveel ervaring heeft de zonnepaneleninstallateur?
  • Welke garanties worden geboden: productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie, opbrengstgarantie…?
  • Welke omvormer en type zonnepanelen worden aangeboden? Wat is hun opbrengst?
  • Is de voorgestelde totale jaaropbrengst van de zonnepanelen in lijn met je jaarlijks verbruik?
  • Houdt die berekening rekening met je concrete situatie (dakhelling, oriëntatie, schaduw…)?
  • Heeft je zonnepaneleninstallateur een goede service na verkoop?
  • Is het plaatsingsbedrijf een stabiele organisatie die je zekerheid biedt op korte én lange termijn?

BewarenBewaren