Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Vastbesloten om zonnepanelen te plaatsen? Super! Maar weet je nog niet hoeveel panelen je precies nodig hebt? Dat hangt af van verschillende factoren: de beschikbare dakoppervlakte, je huidige en verwachte energieverbruik, de oriëntatie van je dak en je budget. Gelukkig hebben we voor jou een simpele berekening om aan de hand van die gegevens het ideale aantal zonnepanelen voor jou te bepalen.

Hoeveel zonnepanelen moet je leggen? Dit moet je weten!

Voor je het aantal zonnepanelen kan berekenen met de basisformule, moet je eerst wat info verzamelen:

1.     Welke dakoppervlakte heb je voor zonnepanelen ter beschikking?

Ten eerste moet je weten hoeveel panelen er überhaupt op je dak passen. Je kan uitgaan van een gemiddelde grootte van 1,5 m² per zonnepaneel. Voor 10 zonnepanelen heb je dus een oppervlakte van 15 m² nodig.

Als uit je verwachte energieverbruik blijkt dat je meer zonnepanelen nodig hebt dan er op je dak passen, is het nog steeds de moeite om te investeren. Je zal dan niet je volledige stroomverbruik kunnen compenseren met je zonnepanelen, maar je bespaart sowieso op je energiekosten.

2.     Een schatting: hoeveel brengen je zonnepanelen op?

Zoek eerst uit over hoeveel Wattpiek (Wp) de zonnepanelen van jouw keuze beschikken, want er bestaan zonnepanelen met allerlei verschillende ‘sterktes’. Bovendien produceren zonnepanelen niet overal altijd evenveel kilowattuur (kWh). Dat hangt af van het aantal zonuren, de oriëntatie van je dak, mogelijke schaduw, hellingsgraad, weersomstandigheden, enzovoort.

Daarom moeten we rekening houden met een zogenaamde omrekenfactor. Een zonnepaneel van 300 Wattpiek (Wp) bijvoorbeeld, zou in theorie jaarlijks 300 kWh moeten leveren. Maar op een dak met westelijke oriëntatie (in plaats van zuidelijke), op een dak met schaduw of op een dak zonder de ideale hellingsgraad van 30°, is de verwachte kWh minder. Daarom moet je bij de berekening een omrekenfactor gebruiken:

 • Op een ideaal gericht dak in een zuidelijk land is de geschatte opbrengst van je zonnepanelen dan bv. 300 Wp x 1 = 300 kWh.
 • Op een Vlaams dak met zuidelijke oriëntatie zonder schaduw is je geschatte opbrengst bv. 300 Wp x 0,9 = 270 kWh.
 • Op een Vlaams dak met westelijke oriëntatie en lichte schaduw is je geschatte opbrengst bv. 300 Wp x 0,85 = 255 kWh.

Voor leken is het dus een beetje gissen naar de juiste omrekenfactor. Daarom raden we je alvorens aankoop sowieso aan om dezelfde vraag aan een erkende vakman te stellen.

3.     Wat is je verwachte stroomverbruik?

Om je ideale aantal zonnepanelen te berekenen, moet je ook weten wat je elektriciteitsverbruik ongeveer is. Je consumptie (in kWh) van de voorbije jaren vind je terug op je jaarlijkse afrekening, in je persoonlijke klantenzone. Hiermee kan je een gerichte schatting maken van je gemiddelde historische verbruik.

Houd ook rekening met je toekomstige verbruik. Denk je bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding (+ ongeveer 800 kWh per kind per jaar), een warmtepomp (+ ongeveer 2.500 kWh per jaar) of een elektrische wagen (+ ongeveer 3.000 kWh / jaar)? Vergeet dit verwachte verbruik er dan niet bij te tellen. Het is namelijk duurder om twee keer een kleinere installatie te plaatsen dan in één keer een grotere.

Lees ook ons artikel: waarop moet je letten bij de aankoop van zonnepanelen?

 Hoeveel zonnepanelen leggen: de formule

Nu je alle nodige informatie hebt verzameld, kan je de berekening maken:

Aantal benodigde zonnepanelen =
(verwachte jaarlijkse energieverbruik / omrekenfactor) / Wp per zonnepaneel

Voorbeeld 1:

 • Je energieverbruik is 3.500 kWh / jaar (gemiddeld jaarverbruik van een gezin), maar je gaat een elektrische wagen kopen (+ 3.000 kWh) = 6.500 kWh.
 • Je dak heeft de ideale hellingsgraad en is helemaal zuidelijk gericht, dus je gebruikt omrekenfactor 0,90.
 • De zonnepanelen die je wil leggen hebben een Wp van 350.

(6.500 / 0,90) / 350 = 21 zonnepanelen

x 1,5 m² = 31,5 m² benodigde dakoppervlakte

Voorbeeld 2:

 • Je energieverbruik als klein gezin is 2.900 kWh per jaar en je verwacht geen toekomstige stijging.
 • Je dak heeft niet de ideale hellingsgraad en is oostelijk gericht, dus je gebruikt omrekenfactor 0,85.
 • De zonnepanelen die je wil leggen hebben een Wp van 275.

(2.900 / 0,85) / 275 = 12 zonnepanelen

x 1,5 m² = 18 m² benodigde dakoppervlakte

Let op: deze berekening helpt je het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt om je volledige jaarverbruik te compenseren. Ook als je slechts een deel van je verbruik kan compenseren zijn zonnepanelen een rendabele investering: je bent minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen, je verlaagt je energierekening en verdient er nog iets aan als je stroomoverschotten terug op het net injecteert.

Je bekijkt best samen met een vakman je situatie en noden.

Luminus helpt je bij het berekenen van het aantal zonnepanelen

Luminus ontwikkelde een handige, gratis tool om het ideale aantal zonnepanelen te berekenen. Je krijgt meteen een rapport te zien met:

 • het ideale aantal zonnepanelen,
 • de prijs van de installatie,
 • de geschatte terugverdientijd,
 • de totale winst die je maakt,
 • de totale hoeveelheid CO₂ die je bespaart.