Je wil duurzame en goedkope energie en een zonnepaneleninstallatie lijkt je een uitstekende investering. Maar is je woning wel geschikt voor zonnepanelen? Hoe begin je eraan en wat zijn de stappen die je moet doorlopen? Tussen je beslissing en een functioneel, gekeurd systeem schuilt nog heel wat werk. Gelukkig helpt je installateur je stap voor stap.
Marcel Ridderbeekx heeft 5 jaar ervaring als monteur van zonnepanelen voor Insaver, een dochteronderneming van Luminus. Hij geeft je meer uitleg over de installatie van zonnepanelen aan de hand van 7 stappen.
Stap 1: controleer of je woning geschikt is voor zonnepanelen
Als je er zeker van wil zijn dat je investering loont, moet je rekening houden met volgende factoren:
- Schaduw zorgt voor rendementsverlies.
- Ligt de hellingsgraad van je dak tussen 15 en 45°? Dan is het perfect mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. De meest ideale hellingsgraad is er een van 30° richting het zuiden.
- Een dak dat naar het noorden is georiënteerd, is niet geschikt voor zonnepanelen.
- Je dakstructuur moet in goede staat zijn om schade door installatie te voorkomen.
Dankzij moderne technieken komt bijna elk dak in aanmerking, maar soms jagen bijkomende noodzakelijke investeringen – zoals dakwerken – de kosten de hoogte in.
Stap 2: afspraak met de energie-adviseur
Nadat je een vrijblijvende aanvraag voor zonnepanelen hebt geplaatst, neemt de installateur contact met je op en plant een afspraak bij jou thuis. Tijdens dit huisbezoek verzamelt de energie-adviseur van Insaver relevante informatie om een voorstel op maat te kunnen opstellen:
- Gegevens over je woning: het bouwjaar, het daktype (plat, hellend), de dakafwerking, de oriëntatie, de bekabeling, het metertype…
- Gegevens over je verbruik, je stroomleverancier, je netbeheerder
De energie-adviseur bespreekt tijdens zijn bezoek de verschillende mogelijkheden, geeft je meer uitleg over mogelijke premies en staat open voor al je vragen.
Ben je zelfstandige? Dan zijn zonnepanelen ook een slimme investering.
> Speciaal voor jou maakten we een aangepast stappenplan
Stap 3: voorstel op maat
Op basis van het huisbezoek ontvang je een plan op jouw maat. Hierin vind je:
- Het inspectieverslag met de klantgegevens en de gegevens van de woning
- De technische details met daarin het legplan en het voorgestelde model van zonnepanelen en omvormer
- Een gedetailleerde berekening van de kostprijs voor de installatie
- De technische fiches en de garantievoorwaarden
“Zonnepanelen zijn een zeer rendabele investering, veel beter dan het spaarboekje op de bank. Na gemiddeld 5 jaar heb je de aankoopprijs vandaag terugverdiend en daarna profiteer je voortdurend van gratis energie!”
Stap 4: installatie
Ga je akkoord met het voorstel, dan wordt het dossier eerst administratief en technisch nagekeken. Eenmaal alles in orde is, spreek je met de installateur een montagedatum af. In de meeste gevallen is het plaatsen van de installatie, de bekabeling en het aanpassen van de meterkast op een dag geregeld.
De installatie gaat als volgt:
- Plaatsing zonnepanelen: Bij een schuin dak plaatsen de installateurs haken onder de dakpannen met daarop rails gemonteerd. Hierop worden de panelen geplaatst. Op platte daken worden de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad in metalen profielen geplaatst. Met ballasttegels worden de profielen vastgezet.
- Plaatsing omvormer(s): De omvormer wordt (meestal) in de technische ruimte of garage aan de muur opgehangen. Daarna legt de installateur bekabeling aan tussen de meterkast, de omvormer en de panelen. Als er geen vrije stroomkring beschikbaar is, wat noodzakelijk is voor een zonnepaneleninstallatie, wordt een extra kring bijgeplaatst.

Stap 5: keuring van de installatie
Insaver bezorgt je de nodige documenten en vraagt daarna een keuring voor je aan. De keuringsinstantie contacteert je en maakt een afspraak. De keuring bestaat uit 3 delen:
- Administratief luik: De keurder kijkt het eendraadschema, het opstellingsschema en de technische kenmerken van de installatie na.
- Visuele controle: De keurder controleert onder andere de bescherming tegen overstroom en rechtstreekse aanraking en de verbindingen naar de metalen draagstructuur van de panelen.
- Testen en metingen: De keurder controleert meet de verspreidings- en isolatieweerstand.
Stap 6: aanmelden bij de distributienetbeheerder
Met het keuringsattest op zak kan je nu jouw installatie officieel aanmelden bij je netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen). Insaver zal je ook nu begeleiden om de aanmelding vlekkeloos te doen verlopen.
Stap 7: online registratie
Vanaf nu kan je genieten van de voordelen van je eigen zonnepanelen. Heb je voor een Huawei- of Solis-omvormer gekozen, dan wordt de installatie online geregistreerd zodat je dagelijks inzicht hebt in je energieproductie.