Wat te doen bij een storing aan mijn zonnepanelen?

Defecte zonnepanelen zijn zeldzaam, maar wat doe je als je toch met een probleem zit? Bij een geleidelijke vermindering of zelfs plotse stop in je stroomproductie, vermoed je misschien dat je zonnepanelen stuk zijn. Meestal is dat niet het geval en heeft het probleem een duidelijke oorzaak. Lees even mee om te weten te komen wat defecte zonnepanelen veroorzaakt, hoe je dat kan voorkomen, en welke stappen je onderneemt bij een storing.  

Mogelijke oorzaken van een probleem met je zonnepanelen

1.      Veroudering van je installatie

Een geleidelijke vermindering in stroomproductie is normaal. De capaciteit van zonnepanelen daalt jaarlijks immers met ongeveer 1%.

Zie je een snellere daling? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Lees ook: “Zo voorkom je rendementsverlies van je zonnepanelen”

2.      Externe omgevingsfactoren

Storing door stroompanne

Beschik je over een thuisbatterij? Dan zullen je zonnepanelen stroom blijven produceren tijdens een algemene stroompanne. Maar de meeste gezinnen hebben voorlopig nog niet zo’n accu in huis, waardoor hun zonnepaneleninstallatie alleen op het elektriciteitsnet is aangesloten. Omdat de omvormer van je zonnepanelen elektriciteit nodig heeft opdat je panelen elektriciteit produceren, werken ze niet meer bij stroomuitval.

Maar er is nog een reden: bij een algemene panne mag niemand elektriciteit op het net injecteren, om te voorkomen dat techniekers elektrische schokken krijgen tijdens de reparatiewerken. Elke zonnepaneleninstallatie schakelt dus automatisch uit bij een netstoring.

Tijdelijke of nieuwe belemmeringen

Het kan best dat er sinds de installatie van je panelen nieuwe gebouwen of bomen zijn bijgekomen in de buurt, die voor schaduw zorgen. Daarnaast kunnen ook sneeuw of tijdelijke schaduwval (door bijvoorbeeld straatwerken) je productie verminderen.

Controleer of de belemmering een tijdelijke aard heeft, en hoe je de externe omstandigheden eventueel zelf kan veranderen.

Storing door vuil

Het is logisch dat de productie vermindert wanneer een laag vuil of stof de zonnestralen belemmeren. Merk je een blijvende daling in je productie, bedenk dan even wanneer je installatie voor het laatst een schoonmaakbeurt kreeg. Sommige woonomgevingen vangen nu eenmaal meer stof en bladeren dan andere. In dit artikel lees je meer over het al dan niet schoonmaken van je zonnepanelen.

Stormschade

Hevige stormen komen steeds regelmatiger voor. Rukwinden of hagelbuien kunnen je zonnepanelen beschadigen, al is dat risico beperkter wanneer je kwaliteitsvolle panelen liet plaatsen door een erkend installateur.

Houd na een storm je productie goed in de gaten en geef het meteen door aan je installateur wanneer je een beschadiging vermoedt.

Lees ook wat je moet weten in het geval van storm- of waterschade aan je woning

3.      Gemaakte fouten tijdens plaatsing of productie

Een belangrijk percentage van problemen met zonnepanelen zijn het gevolg van fabrieksfouten of vergissingen tijdens de plaatsing. Dit is uiteraard minder het geval wanneer je zonnepanelen koopt van hoge kwaliteit en ze laat plaatsen door een ervaren leverancier. Maar zelfs dan nog bestaat er een kleine foutmarge. Let dus altijd goed op wat er gedekt wordt in de productgarantie van je zonnepanelen.

Reken altijd op kwaliteitsvolle installatie met zonnepanelen via Luminus

Wat zijn hot spots?

Hot spots zijn plekken op je panelen die te warm worden door een slechte verdeling van de spanning. Ze kunnen kortsluitingen veroorzaken.

Hot spots zijn meestal het gevolg van een productiefout.

Wat zijn laminatiefouten?

De achterzijde van de meeste zonnepanelen bestaat uit een flexibele laminaatfolie. Een goed uitgevoerde laminatie zorgt voor een vacuüm tussen alle lagen van je panelen. Sloop er toch een foutje in, dan kunnen er barsten ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het transport, de plaatsing of een storm.

Via die barstjes of scheurtjes veroorzaken lucht en vocht respectievelijk luchtbellen en oxidatie, gevolgd door rendementsverlies of zelfs een volledig defect.

4.      Uitvallende omvormer

Een omvormer schakelt automatisch uit wanneer er een te hoge spanning is aan de uitgang, waardoor je zonnepanelen stoppen met stroom opwekken.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Het kan bijvoorbeeld dat je uitschakelparameters te laag zijn ingesteld. Bij problemen met je omvormer bel je best je installateur of onze Luminus hotline zonnepanelen. Heel wat problemen los je zelf op met een expert aan de telefoon.

Snel storingen opmerken aan je zonnepanelen

Tegenwoordig zie je zelf snel of er storingen zijn, via een app of een online platform. Controleer je stroomproductie regelmatig en laat meldingen toe.

Zie je in de app dat je zonnepanelen geen stroom produceren, maar zijn er geen stroomstoringen of andere belemmerende factoren? Dan is er misschien een probleem met de verzending van de gegevens van je omvormer naar de app. Schakel alle elektrische apparaten uit en kijk of je elektriciteitsmeter terugdraait, om zeker te zijn.

Problemen met je zonnepanelen voorkomen

Een zorgeloze stroomproductie met je eigen zonnepanelen begint met de keuze van de installateur en het type panelen. Daarna is het deels aan jezelf. Een maximale opbrengst haal je alleen uit een goed onderhouden en schone installatie. Laat ze jaarlijks door een installateur controleren, of eerder wanneer je problemen vermoedt.

Laat de montage van je zonnepanelen pas van start gaan wanneer je het helemaal eens bent met de voorwaarden voor de productgarantie!

Lees ook waarop je moet letten bij de aankoop van je zonnepanelen

Welke stappen onderneem je bij kapotte zonnepanelen?

Maak zelf een eerste diagnose: is er een extern probleem, een stroompanne, een probleem met je omvormer of een beschadiging van een paneel?

Contacteer dan je installateur en geef een gedetailleerde omschrijving van het stroomverlies en de omstandigheden. Hij of zij zal je dan telefonisch eerste hulp bieden, of beslissen om langs te komen.

In het slechtste geval moeten beschadigde panelen vervangen worden. Je kan dan ook een power optimizer onder je oudere panelen laten plaatsen. Zo’n bakje meet en optimaliseert de stroomproductie van een individueel paneel, zodat de output ervan wordt opgetrokken naar het niveau van de nieuwste panelen. Maar die beslissingen maak je samen met je installateur.

  • Heb je een dringender probleem? Snelle hulp bij zonnepaneelstoringen is een nieuw onderdeel van de Luminus Woning Pechverhelping. Voor maar € 7,95 per maand heb je een persoonlijke depannagedienst voor je woning! Je krijgt onmiddellijk telefonisch advies en een expert zonnepanelen komt binnen 24u langs voor voorlopige herstellingen. Als je nu intekent, geniet je van 3 maanden gratis pechverhelping.

Ook interessant voor jou