De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

Een eigen zaak is een hele verantwoordelijkheid. Elke dag maak je cruciale beslissingen voor de toekomst van je bedrijf en je werknemers. Daarom houden wij het graag simpel en zetten we de belangrijkste manieren op een rij, waarop de installatie van zonnepanelen je onderneming vooruithelpt!

1. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug:

Dankzij een gemiddelde terugverdientijd tussen 6 en 10 jaar en een productiegarantie van 25 jaar kan je ruim 15 jaar zorgeloos profiteren van pure winst. Door je investering in zonnepanelen bespaar je meteen op je energiefactuur. Bovendien gaat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 40 jaar mee!

2. Zonnepanelen waren nog nooit zo goedkoop:

De kostprijs van zonnepanelen wordt uitgedrukt in euro per Wattpiek (€/Wp) en die ligt nu 3 keer lager dan 10 jaar geleden. Door de sterk gedaalde kostprijs is een zonnepaneleninstallatie zelfs interessant zonder steunmaatregelen.

Waar wacht je nog op? Bijkomende winsten uit verdere prijsdalingen wegen niet op tegen de keuze om nu te investeren in zonnepanelen en meer voordeel te halen uit tijdelijke steunmaatregelen voor zelfstandigen en kleine ondernemingen.

3. Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur:

Al vanaf de eerste dag na de opstart van je PV-installatie breng je een daling van je energiefactuur teweeg. Je produceert immers meteen je eigen groene energie.

4. Je beschermt jezelf tegen stijgende elektriciteitsprijzen:

Door met zonnepanelen in je eigen energiebehoefte te voorzien, stabiliseer je (een deel van) je energiekosten. Dat biedt je meer zekerheid op lange termijn: je wordt minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen.

Op de energie die je zelf produceert, betaal je bovendien geen bijdragen, geen distributiekosten aan netbeheerders en geen belastingen aan de overheid.

5. Je verdient ook op minder zonnige dagen:

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, zonlicht volstaat. Ze wekken ook energie op tijdens de winter en op minder zonnige dagen. België telt gemiddeld 1600 à 1700 zonne-uren per jaar en dat is ruim voldoende om zonnepanelen rendabel te maken.

6. Je kunt genieten van een hoog rendement:

Gemiddeld reken je bij een investering in zonnepanelen op een rendement van 14%. Er zijn weinig spaar- of investeringsmogelijkheden die zo’n hoog rendement opleveren als zonnepanelen. Daarbij komt dat een productiegarantie van 25 jaar het rendement tot 80% garandeert, tot 25 jaar na de installatie!

7. Je anticipeert op veranderingen in regelgeving

  • In Vlaanderen is de laatste jaren de regelgeving rond zonnepanelen regelmatig veranderd. De meest recente en ingrijpende verandering gebeurde in januari 2021:

Tot januari 2021 werd gezegd dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller en het prosumententarief.

Maar het Grondwettelijk Hof vernietigde die regeling. Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter vallen nu automatisch onder het systeem van het nettarief werkelijke afname, net als wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. In dit systeem betaal je geen prosumententarief meer maar distributienetkosten op je bruto-werkelijke afname.

De Vlaamse regering belooft wel een compensatie die een rendement van 5% garandeert. Lees er hier meer over

Om het verdwijnen van de terugdraaiende teller te compenseren geeft Vlaanderen zowel particulieren als kleine ondernemingen een duw in de rug met een aanmoedigingspremie voor de installatie van zonnepanelen.De eenmalige premie  zal afhangen van het jaar van installatie en daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024, tot de premie verdwijnt in 2025.

Ook het verhoogd fiscaal voordeel van 25% investeringsaftrek in plaats van 13,5% verdwijnt na 2022 . Wees er dus op tijd bij en haal het meeste voordeel uit de tijdelijke steunmaatregelen.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaanderen als zelfstandige of kleine onderneming vind je in dit artikel

8. Je geniet van steun van overheid en gewesten:

De zonnepanelensubsidie in Vlaanderen

Vanaf 2021 heb je recht op een eenmalige investeringspremie tot een maximum van€ 1.500 en nooit meer dan 40% van de totale kost. Het premiebedrag hangt af van het jaar van installatie en het vermogen van je omvormer en zal overigens jaarlijks dalen tussen 2021 en 2024, tot de premie verdwijnt in 2025. Lees er hier alle voorwaarden nog eens op na

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaanderen als zelfstandige of kleine onderneming vind je in dit artikel

Injectievergoeding voor je overproductie in Vlaanderen

Met een energiecontract met een injectievergoeding zoals Comfy Pro word je vergoed voor de overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. De regeling geldt voorlopig alleen in Vlaanderen. Check alle voorwaarden en voordelen hier

Investeringsaftrek in alle regio’s

De overheid steunt investeringen in energiebesparende maatregelen in het hele land dankzij een investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen waardoor je een deel van de aankoopwaarde van je zonnepanelen mag aftrekken van de belastbare winst van het jaar waarin je ze aangekocht heb. Dit fiscaal voordeel is tijdelijk verhoogd van 13,5% naar 25% voor investering in zonnepanelen tot eind 2022.

Cijfers en meer over de verhoogde investeringsaftrek vind je hier.

  • Naast de verhoogde investeringsaftrek, kan je het aankoopbedrag ook gewoon afschrijven over een voorlopig onbeperkte tijd (bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar), afhankelijk van je inkomsten. Bekijk het samen met je boekhouder.

Groenestroomcertificaten

In Brussel ontvang je als enige regio wel jaarlijks waardebonnen, zogenaamde groenestroomcertificaten, voor de productie van hernieuwbare energie, die je kan verkopen aan je elektriciteitsleverancier tegen de marktprijs.  Luminus neemt ze over aan € 92 per stuk.

Je groenestroomcertificaten verkopen bij Luminus, klik dan hier

Lokale bijdragen

In een beperkt aantal gevallen zullen ook gemeente of provinciebesturen ondersteuning bieden, informeer hiernaar bij je lokale instanties.

9. Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk:

Door hun gladde structuur en de regelmatige spoelbeurt die ze krijgen door de Belgische regen, zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend en vergen ze weinig onderhoud. Zo profiteer je ook van een regenachtige dag!

10. Zonnepanelen zijn een duurzame investering:

De investering is goed voor nu en goed voor de toekomst. Je ondersteunt er het groene imago van je onderneming mee en beperkt je CO2-uitstoot.

Niet alleen zet je de toon voor andere ondernemingen, je laat ook zien dat je als duurzaam ondernemer een belangrijk deel uitmaakt van de maatschappij. Je stuurt je imago bij volgens het heersende klimaat, waardoor je geen klanten verliest en zelfs nieuwe doelgroepen aanspreekt. Na maximum 10 jaar, van zodra de initiële kost is terugverdiend, heb je geen vaste kosten meer voor je elektriciteitsverbruik. Dat toekomstgerichte denken kenmerkt de succesvolle ondernemer!

DEZE KRIJG JE ER GRATIS BIJ

11. Werknemers zijn gemotiveerder en gelukkiger

Werken voor een milieubewuste onderneming zal je medewerkers en jezelf nóg meer motiveren. Heel waarschijnlijk zullen jullie samen voorzichtiger omspringen met jullie energieverbruik om verspilling tegen te gaan. Het is aan jou als bedrijfsleider om het goede voorbeeld te geven.

Een onderneming met een missie is de perfecte voedingsbodem voor een geëngageerde gemeenschap van collega’s.

Ook interessant voor jou