De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

Een eigen zaak is een hele verantwoordelijkheid. Elke dag maak je cruciale beslissingen voor de toekomst van je bedrijf en je werknemers. Daarom houden wij het graag simpel en zetten we de belangrijkste manieren op een rij, waarop de installatie van zonnepanelen je onderneming vooruithelpt!

1. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug:

Dankzij een gemiddelde terugverdientijd tussen 6 en 10 jaar en een productiegarantie van 25 jaar kan je nog ruim 15 jaar zorgeloos profiteren van pure winst. Door je investering in zonnepanelen bespaar je meteen op je energiefactuur. Bovendien gaat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 40 jaar mee!

2. Zonnepanelen waren nog nooit zo goedkoop:

De kostprijs van zonnepanelen wordt uitgedrukt in euro per Wattpiek (€/Wp) en die ligt nu 3 keer lager dan 10 jaar geleden, wat je terugverdientijd nog verder verkort.

Waar wacht je nog op? Bijkomende winsten uit verdere prijsdalingen wegen niet meer op tegen een keuze om nu te investeren in zonnepanelen.

3. Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur:

Al vanaf de eerste dag na de opstart van je PV-installatie breng je een daling van je energiefactuur teweeg. Je produceert immers meteen je eigen groene energie.

4. Je beschermt jezelf tegen stijgende elektriciteitsprijzen:

Doormet zonnepanelen in je eigen energiebehoefte te voorzien, stabiliseer je (een deel van) je energiekosten. Dat biedt je meer zekerheid op lange termijn: je wordt minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen.

Op de energie die je zelf produceert, betaal je bovendien geen bijdragen, geen distributiekosten aan netbeheerders en geen belastingen aan de overheid.

5. Je verdient ook op minder zonnige dagen:

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, zonlicht volstaat. Ze wekken ook energie op tijdens de winter en op minder zonnige dagen. België telt gemiddeld 1600 à 1700 zonne-uren per jaar en dat is ruim voldoende om zonnepanelen rendabel te maken.

6. Je kunt genieten van een hoog rendement:

Gemiddeld reken je bij een investering in zonnepanelen op een rendement van 14%. Er zijn weinig spaar- of investeringsmogelijkheden die zo’n hoog rendement opleveren als zonnepanelen. Daarbij komt dat een productiegarantie van 25 jaar het rendement tot 80% garandeert, tot 25 jaar na de installatie!

7. Je anticipeert op veranderingen in regelgeving:

Investeer je in Vlaanderen nog voor 2021 in zonnepanelen, dan profiteer je van de mogelijkheid om nog 15 jaar van het principe van de terugdraaiende meter te genieten. Je hebt dan al die tijd om eventuele aanpassingen te maken aan je verbruik en infrastructuur, vooraleer je overschakelt op het nieuwe nettarief dat automatisch van toepassing is voor installaties geplaatst vanaf 1 januari 2021.

Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Ook in Brussel heb je er alle baat bij om nu de investering te doen, gezien het aantal groenestroomcertificaten dat toegekend wordt in Brussel stelselmatig wordt afgebouwd. In Vlaanderen worden geen groenestroomcertificaten meer toegekend voor nieuwe installaties kleiner of gelijk aan 10 kW sinds 2018.

Lees hier meer over de redenen om nú in zonnepanelen te investeren.

8. Je geniet van steun van overheid en gewesten:

Investeringsaftrek

De overheid steunt investeringen in energiebesparende maatregelen in het hele land dankzij een verhoogde investeringsaftrek voor zonnepanelen. Dit betekent dat je 13,5% van de aankoopwaarde van je zonnepanelen mag aftrekken van de belastbare winst van het jaar waarin je ze aankocht. Blijkt je winst toch niet genoeg om dit bedrag van af te trekken? Dan neem je het voordeel mee naar het volgende belastingjaar. 

Cijfers en meer over de verhoogde investeringsaftrek vind je hier.

  • Naast de verhoogde investeringsaftrek, kan je het aankoopbedrag ook gewoon afschrijven over een voorlopig onbeperkte tijd (bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar), afhankelijk van je inkomsten. Bekijk het samen met je boekhouder.

Groenestroomcertificaten

In Brussel ontvang je nog wel jaarlijks waardebonnen, zogenaamde groenestroomcertificaten, met de productie van hernieuwbare energie, die je kan verkopen aan je elektriciteitsleverancier tegen de marktprijs.  Luminus neemt ze over aan € 93,50 per stuk.

Je groenestroomcertificaten verkopen bij Luminus, klik dan hier

Lokale bijdragen

In een beperkt aantal gevallen zullen ook gemeente of provinciebesturen ondersteuning bieden, informeer hiernaar bij je lokale instanties.

9. Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk:

Door hun gladde structuur en de regelmatige spoelbeurt die ze krijgen door de Belgische regen, zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend en vergen ze weinig onderhoud. Zo profiteer je ook van een regenachtige dag!

10. Zonnepanelen zijn een duurzame investering:

De investering is goed voor nu en goed voor de toekomst. Je ondersteunt er het groene imago van je onderneming mee en beperkt je CO2-uitstoot.

Niet alleen zet je de toon voor andere ondernemingen, je laat ook zien dat je als duurzaam ondernemer een belangrijk deel uitmaakt van de maatschappij. Je stuurt je imago bij volgens het heersende klimaat, waardoor je geen klanten verliest en zelfs nieuwe doelgroepen aanspreekt. Na maximum 10 jaar, van zodra de initiële kost is terugverdiend, heb je geen vaste kosten meer voor je elektriciteitsverbruik. Dat toekomstgerichte denken kenmerkt de succesvolle ondernemer!

DEZE KRIJG JE ER GRATIS BIJ

11. Werknemers zijn gemotiveerder en gelukkiger

Werken voor een milieubewuste onderneming zal je medewerkers en jezelf nóg meer motiveren. Heel waarschijnlijk zullen jullie samen voorzichtiger omspringen met jullie energieverbruik om verspilling tegen te gaan. Het is aan jou als bedrijfsleider om het goede voorbeeld te geven.

Een onderneming met een missie is de perfecte voedingsbodem voor een geëngageerde gemeenschap van collega’s.

Ook interessant voor jou