Vergelijking: deze huishoudtoestellen verbruiken minder energie dan hun alternatief

Het is tegenwoordig moeilijk kiezen tussen al die huishoudelijke apparaten op de markt. Hoe weet je welk toestel het beste bij jouw gezin past? Zijn combi-ovens of was-droogcombinaties energiezuiniger dan aparte toestellen? En hoe zit dat met robotmaaiers en -stofzuigers?

Wij maakten voor jou de vergelijking, zodat de keuze voor het meest energiezuinige apparaat snel gemaakt is.

Aparte wasmachine en droger vs. was-droogcombinatie

Er is weinig verschil in energieverbruik tussen de programma’s van een was-droogcombinatie en afzonderlijke toestellen. Aan het einde van de rit ben je met een wasmachine en een droger apart tóch beter af dan met een combitoestel.

Waarom? De was- en droogkwaliteit van een combitoestel is over het algemeen slechter, waardoor je soms programma’s opnieuw moet draaien. Bovendien past maar de helft van een waslading in de droogfunctie, waardoor je langer bezig bent. En een combitoestel verbruikt misschien niet meer elektriciteit, maar wel een pák meer water dan aparte apparaten.

Conclusie: Kies alleen voor een was-droogcombinatie als je niet de ruimte hebt voor twee aparte apparaten. 

Lees ook ons artikel: slim besparen met intelligente toestellen

Robotstofzuiger vs. manuele stofzuiger

Robotstofzuigers zijn populair vandaag. Wie laat dat vervelende klusje niet graag over aan een ‘slim’ apparaat? Wacht even voor je naar de winkel holt.

Een robotstofzuiger is minder krachtig dan een manuele stofzuiger. De kans is groot dat je nog een manueel exemplaar nodig voor groter en hardnekkiger vuil. Daarnaast verbruikt een robotstofzuiger meer. Je moet hem tussen poetsbeurten in zijn laadstation laten staan, waar hij continu stroom verbruikt.

Conclusie: Heb je maar ruimte/budget voor 1 stofzuiger? Kies dan voor een manuele. Stofzuigers met zak zijn bovendien zuiniger dan apparaten zonder stofzak. Al zijn die zonder zak natuurlijk een pak eco-vriendelijker. Een robotstofzuiger verbruikt het meeste energie omdat die meerdere uren per week actief is – een ‘normale’ stofzuiger gebruik je gemiddeld 1 uur per week.

Robotmaaier vs. manuele grasmaaier

In tegenstelling tot de stofzuigers, is de robot onder de grasmaaiers wél energie-efficiënter. Dat komt omdat de energie voor je grasmaaier meestal uit een batterij of uit brandstof komt. De kleine maar krachtige motoren van elektrisch aangedreven robotmaaiers, eventueel opgeladen op zonne-energie, zijn energiezuiniger dan die van standaardmachines.

Conclusie: Alles hangt af van je eisen voor je grasmat (heb je die graag altijd helemaal strak, of laat je liever het gras af en toe groeien om insecten aan te trekken?) en van de grootte van je tuin. Voor reguliere tuinen die regelmatig gesnoeid moeten worden, is een robotmaaier zuiniger. Bovendien maakt hij minder lawaai!

Oven en microgolfoven apart vs. combi-oven

Alles hangt af van de manier waarop je kookt. Bak je regelmatig gebak of houd je van ovenschotels? Dan is een klassieke oven een goed idee. In bijna alle andere gevallen kies je beter voor een combi-oven.

Een combi-oven met heteluchtfunctie is het meest energiezuinige baktoestel. Een heteluchtoven verbruikt ongeveer 15% minder energie dan een traditionele elektrische oven omdat die hetzelfde resultaat bereikt met een lagere temperatuur. Je kan trouwens ook meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden omdat de warmte goed wordt verdeeld over de hele oven.

Houd er bij het kiezen rekening mee dat een grote oven ongeveer 20% meer energie verbruikt dan een middelgrote of kleine.

De magnetronfunctie is dan weer perfect om eten in op te warmen. Omdat alleen het eten zelf, en niet het schaaltje of het toestel wordt verwarmd, verbruik je een pak minder energie.

Conclusie: Het enige nadeel van een combi-oven? Het microgolfdeel gaat soms sneller stuk dan de ovenfunctie. Je moet wel altijd het hele apparaat vervangen. Maar over het algemeen is een oven-magnetroncombinatie de meest energiezuinige optie.

Koel-vriescombinatie vs. koelkast en vriezer apart

Je koelkast en vriezer horen bij de grootste energievreters in een huishouden. Een koel-vriescombinatie verbruikt het allermeeste. Combinaties met vriesvakken bovenaan verbruiken wel iets minder dan die met vriesvakken onderaan.

De meest zuinige combinatie? Een tafelmodel koelkast en een kistvriezer, allebei met een zo zuinig mogelijk energielabel.

Conclusie: Heb je er de ruimte voor? Dan koop je best twee aparte toestellen, volledig afgestemd op jouw behoeften. Als groter gezin heb je simpelweg een grotere koelkast nodig.

Kokendwaterkraan vs. waterkoker

Je hoort meer en meer stemmen opgaan over de voordelen van de kokendwaterkraan. Deze kraan waar kokend water uit stroomt, zou je energie besparen.

Die stelling hangt volledig af van jouw noden. Als je echt regelmatig koffie of thee zet, dan is zo’n kraan erg handig. Met een waterkoker kook je typisch altijd wat te veel water, waardoor je energie én water verspilt. Uit een kokendwaterkraan haal je exact de juiste hoeveelheid wanneer je die nodig hebt. De kanttekening? Het water dat uit die kraan komt, wordt wel in een reservoir continu verwarmd, en verbruikt dus ononderbroken energie. Niet de moeite dus, als je dat water alleen gebruikt voor 1 kopje thee ’s ochtends en om je spaghetti in te koken.

Conclusie: Waterkokers verbruiken snel veel energie maar als je ze alleen opzet wanneer nodig, mét de juiste hoeveelheid water, blijven ze uiteindelijk zuiniger dan een kokendwaterkraan.

Energiezuinige toestellen op maat van je unieke situatie

Elke keuze voor een apparaat hangt volledig af van jouw behoeften: hoeveel ruimte heb je? Wat is je budget? Hoe groot is je gezin?

  • Koop daarom altijd een apparaat op maat. Kleinere apparaten verbruiken meer dan grote toestellen.
  • Kijk ook naar de toestand van je huidige toestellen. Oudere modellen die aan vervanging toe zijn, verbruiken veel meer dan nieuwe, eventueel gecombineerde toestellen.
  • Kijk bij aankoop nauwgezet de energielabels na.

Wist je dat de energielabels een make-over kregen? Lees hier de laatste stand van zaken.

Ook interessant voor jou