Energie besparen in de badkamer: 7 handige tips

Hoe kan je gemakkelijk energie besparen in de badkamer? Onze zeven handige tips pas je meteen toe, van eenvoudig tot iets gespecialiseerder. Spoor iedereen in het gezin aan om deze tips te volgen en je zult snel resultaat zien op je energierekening.

Tip 1: Neem een douche in plaats van een bad…

Languit in bad liggen mag dan wel heerlijk zijn, je energie- en waterrekeningen worden er minder blij van. Een bad gebruikt ongeveer 150 à 200 liter water. Een douche daarentegen slechts 30 tot 80 liter. En om al dat water te verwarmen, heb je een pak meer energie nodig! Toch af en toe zin in een bad? Dan kan je dat nog altijd gezellig samen doen met je partner of kinderen.

Tip 2: …en neem kortere douches!

Probeer je douches minstens met 1 minuut te verkorten. Dat bespaart je per jaar tot wel 5000 liter water of 25 euro ! Daarnaast zijn er nog enkele andere hulpmiddelen om energie te besparen als je doucht:

  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je zowel warm water als energie, tot zo’n 20 procent! Er bestaan trouwens ook waterbesparende toiletten – ook op dat vlak kan je een groot verschil maken.
  • Installeer een douchetimer. Die stel je zelf in – bijvoorbeeld 5 minuten – en als het alarm afgaat, heb je lang genoeg gedoucht. Sommige kranen hebben zelfs ledverlichting die van groen naar rood gaat als je te lang onder de douche staat.
  • Draai de kraan dicht als je je inzeept. Zo bespaar je weer enkele liters extra!

Tip 3: Beperk je verwarming (en kies voor vloerverwarming).

Laat de verwarming in de badkamer niet de hele tijd aanstaan in de winter. Stel de thermostaat zo in dat de badkamer een uur voordat je gaat douchen verwarmd wordt, en dat die wordt uitgeschakeld als je klaar bent. Vermijd zeker elektrische vuurtjes, die enorm veel energie verbruiken!

Als je gaat (ver)bouwen, denk je best meteen aan vloerverwarming in de badkamer. De gevoelstemperatuur is hoger omdat je op de warme vloer loopt. Je moet dus de thermostaat minder hoog zetten dan bij een radiator.

Tip 4: Kies voor ledverlichting

Net als in andere ruimtes bij je thuis, kies je best voor ledverlichting in de badkamer. Die gebruikt minder energie en gaat langer mee. Wist je dat je voor de badkamer beter rekening houdt met de IP-waarde van de ledlamp? Die waarde bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar bescherming tegen vaste voorwerpen, en het tweede naar dichtheid tegen water en vocht:

  • Lampen dicht bij je douche of badkuip hebben best een IP65-waarde, of zelfs hoger. Ze kunnen veilig ondergedompeld worden in het water.
  • Voor andere lampen in de badkamer, bijvoorbeeld in het plafond of boven de spiegel, volstaat een IP44-waarde. Deze zijn bestand tegen waterspetters en condens.

Tip 5: Ga slim (ver)bouwen

Deze tip is eerder voor wie gaat bouwen of verbouwen. Let op de afstand die het water moet afleggen, want ook dat zorgt voor warmteverlies – en dus een hoger energieverbruik:

  • Grenzen je keuken en badkamer niet aan elkaar? Denk aan een gedecentraliseerde opstelling met verschillende warmwatertoestellen. Zo moet het water niet je hele huis doorkruisen.
  • Zorg ervoor dat je waterleidingen ook geïsoleerd zijn, zodat het doorstromende water zijn temperatuur behoudt.
  • Zet je boiler op 60°C. Zo gebruik je minder energie én voorkom je kalkaanslag, zodat je boiler langer meegaat. Of installeer een zonneboiler: in de zomer levert die bijna 100% van het warme water en ook in de winter is het een waardevolle aanvulling voor je traditionele boiler.

Tip 6: Isoleer je badkuip

Verkies je toch nog steeds een bad? Probeer dan je badkuip te isoleren. Dat kan bij inbouwbaden van kunststof of staal. Plaats glas- of steenwol rond de kuip, dat achteraf mooi wordt weggewerkt. Zo krijg je je badwater sneller op temperatuur, en blijft je bad ook extra lang warm! Lees ook ons artikel “Duurzaam bouwen en wonen: wat is het en hoe doe je het?”

Tip 7: Denk aan een warmteterugwinningssysteem

Een warmteterugwinningssysteem gebruikt de warmte van wegstromend water om koud water op te warmen. De thermostaatkraan heeft minder warm water nodig en de verwarmingsketel moet minder hard stoken. 

Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel maakt trouwens een heel verschil. Een goed onderhouden ketel verkleint de CO2-uitstoot en verbruikt tot 10% minder energie.

Met een warmteterugwinningssysteem verminder je je gasverbruik met gemiddeld 30%! Bovendien bestaan er ook mogelijkheden voor warmteterugwinning voor je ventilatie. 

Met deze tips kan je al een stuk energie in de badkamer besparen. In combinatie met een warmtepomp ga je zo duurzaam verwarmen. Het milieu en je energierekening zullen je dankbaar zijn!

Ook interessant voor jou