Hoe kan je gemakkelijk energie besparen in de badkamer? Met onze zeven handige tips. Spoor iedereen in het gezin aan om deze tips te volgen en je zult snel resultaat zien op je jaarafrekening.
Tip 1: Neem een douche in plaats van een bad…
Languit in bad liggen mag dan wel heerlijk zijn, je energie- en waterrekening worden er minder blij van. Een bad verbruikt per keer ongeveer 120 à 150 liter water. En om al dat water te verwarmen, heb je een pak meer energie nodig! Het waterverbruik van je douche ligt een pak lager: slechts 30 tot 80 liter. Toch af en toe zin in een bad? Dan kan je dat nog altijd gezellig samen doen met je partner of kinderen.
Tip 2: …en neem kortere douches!
Probeer je douches minstens met 1 minuut te verkorten. Dat bespaart je per jaar tot wel 5.000 liter water of 25 euro én de kilowattuur die je nodig hebt voor je boiler. Daarnaast zijn er nog enkele andere hulpmiddelen om energie te besparen als je doucht.
Gebruik een waterbesparende douchekop
Door het debiet te verminderen bespaar je zowel warm water als energie, tot zo’n 20%! Er bestaan trouwens ook waterbesparende toiletten – ook op dat vlak kan je een flinke duit aan energie besparen.
Installeer een douchetimer
Verminder niet alleen het debiet maar ook de douchetijd. Die timer stel je zelf in – bijvoorbeeld 5 minuten – en als het alarm afgaat, heb je lang genoeg gedoucht. Dat is vooral handig als je kinderen of tieners in huis hebt die veel minder beseffen hoeveel liter warm water ze verbruiken. Sommige kranen hebben zelfs ledverlichting die van groen naar rood gaat als je te lang onder de douche staat. Een handige herinnering om het waterverbruik van je douche te verlagen.
Draai de kraan dicht als je je inzeept
Je draait waarschijnlijk de kraan al dicht terwijl je je tanden poetst om water te besparen. Nog meer water besparen? Poets dan je tanden gewoon onder de douche. Door de kraan ook tijdens het inzepen dicht te draaien, bespaar je weer enkele liters extra!
Tip 3: Beperk je verwarming in je badkamer
Laat de verwarming in de badkamer niet de hele tijd aanstaan in de winter. Stel de thermostaat zo in dat de badkamer een uur voordat je gaat douchen verwarmd wordt, en dat die wordt uitgeschakeld als je klaar bent. Vermijd zeker elektrische vuurtjes, die enorm veel energie verbruiken!
Als je gaat (ver)bouwen, denk je best meteen aan vloerverwarming in de badkamer. De gevoelstemperatuur is hoger omdat je op de warme vloer loopt. In vergelijking met een radiator kan je de thermostaat zo’n 2 tot 3 graden lager zetten. Ook dat is weer een mooie energiebesparing in je badkamer.
Tip 4: Kies voor ledverlichting in je badkamer
Net als in andere ruimtes bij je thuis, kies je best voor ledverlichting in de badkamer. Ledverlichting heeft verschillende voordelen: ledlampen verbruiken minder energie en gaan langer mee. Kies ledlampen tussen de 2.000 en 4.000 lumen voor een aangename verlichting.
Wist je dat je in de badkamer best rekening houdt met de IP-waarde van de ledlamp? Die waarde bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar bescherming tegen vaste voorwerpen, en het tweede naar dichtheid tegen water en vocht:
- Lampen dicht bij je douche of badkuip hebben best een IP65-waarde of hoger. Ze kunnen veilig ondergedompeld worden in het water.
- Voor andere verlichting in de badkamer, bijvoorbeeld in het plafond of boven de spiegel, volstaat een IP44-waarde. Zo zijn ze bestand tegen waterspetters en condens.
Tip 5: Ga energiezuinig (ver)bouwen
Wanneer je je badkamer (ver)bouwt, is het belangrijk om de afstand die het water in de leidingen moet afleggen in het oog te houden. Ook dat zorgt voor warmteverlies – en dus een hoger energieverbruik:
- Grenzen je keuken en badkamer niet aan elkaar? Denk aan een gedecentraliseerde opstelling met verschillende warmwatertoestellen. Zo moet het water niet je hele huis doorkruisen.
- Zorg ervoor dat je waterleidingen ook geïsoleerd zijn, zodat het doorstromende water zijn temperatuur behoudt. Door warmwaterleidingen te isoleren verspil je geen energie. Een handige ingreep die je makkelijk snel zelf kunt doen en die zichzelf snel terugbetaalt.
- Zet je boiler voor sanitair water op 55 °C. Zo gebruik je minder energie én voorkom je kalkaanslag, zodat je boiler langer meegaat. Tegelijk voorkom je de ontwikkeling en verspreiding van legionella. Of installeer een zonneboiler: in de zomer levert die bijna 100% van het warme water en ook in de winter is het een waardevolle aanvulling voor je traditionele boiler.
Tip 6: Isoleer je badkuip
Verkies je toch nog steeds een bad? Probeer dan je badkuip te isoleren. Dat kan bij inbouwbaden van kunststof of staal. Plaats glas- of steenwol rond de kuip, dat achteraf mooi wordt weggewerkt. Zo krijg je je badwater sneller op temperatuur, en blijft je bad ook extra lang warm! Lees ook ons artikel “Duurzaam bouwen en wonen: wat is het en hoe doe je het?”
Tip 7: Denk aan een warmteterugwinningssysteem
Het water van het bad of de douche dat in de riolering terechtkomt, is ook een aanzienlijk energieverlies. Een warmteterugwinningssysteem gebruikt de warmte van gebruikt wegstromend water (zogenaamd grijs water) om koud water op te warmen. De thermostaatkraan heeft minder warm water nodig en de verwarmingsketel moet minder hard stoken. Met een warmteterugwinningssysteem verminder je je gasverbruik met gemiddeld 30%! Bovendien bestaan er ook mogelijkheden voor warmteterugwinning voor je ventilatie dankzij efficiënte gecontroleerde mechanische ventilatie.
Extra tip: Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel maakt ook een heel verschil. Door je cv-ketel regelmatig te onderhouden verzeker je een vlotte werking en vermijd je defecten: zo verkleint de CO2-uitstoot en verbruik je tot 10% minder energie.
Met deze tips kan je al veel energie besparen in de badkamer. In combinatie met een warmtepomp kies je echt voor duurzame en zuinige verwarming. Het milieu en je energierekening zullen je dankbaar zijn!