Led en led is twee. Dit moet je weten over ledlampen

Waarom je beter voor ledverlichting kiest? De ledlamp – of light-emitting diode – is de lichtbron van vandaag én de toekomst. Ze blinkt namelijk uit in energiezuinigheid en levensduur. Bovendien zijn hedendaagse ledlampen perfect aanpasbaar aan je interieur en voorkeur. We lijsten je graag nog meer voordelen op.

Als je al je halogeen- en gloeilampen vervangt door ledlampen, bespaar je heel wat op je energiefactuur. Ledlampen gaan bovendien langer mee. Een doorsnee gloeilamp schijnt een 1.000-tal uur, een halogeenlamp ca. 3.000 uur en spaar- en tl-lampen gaan 5.000 tot 10.000 uur mee. Ledlampen verzekeren je maar liefst 30.000 branduren, soms zelfs 50.000. Zo verdien je de aankoopprijs snel terug.

Daarbij komt nog dat je ledlampen ontzettend veel en snel kan aan- en uitzetten zonder dat de lampen verslijten. Dat is bij tl- en spaarlampen wél het geval.

Wat dan met zuinig tl-licht?

Natuurlijk zijn de tl‑lampen van tegenwoordig niet te vergelijken met de oude versies. Er is wel degelijk erg energiezuinige tl-verlichting op de markt (zoals de T5). Deze komt wat energieverbruik betreft in de buurt van led én is goedkoper in aankoop. Maar … op lange termijn blijkt led toch voordeliger. Enerzijds is ledverlichting natuurlijk niet te kloppen in levensduur. Anderzijds zijn ledlampen veel makkelijker te combineren met bestaande armaturen. Voor T5 moet je sowieso extra kosten maken en volledig nieuwe armaturen kopen, zelfs al wil je gewoon je oude tl-lamp vervangen.

energiezuinige woning - kleine aanpassingen

Over de soorten ledlampen

Warm, koel of gekleurd licht

Ledlicht te koud? Niets is minder waar. Ledlampen bestaan werkelijk in alle tinten en sterktes. Je kan zelfs kiezen voor een lamp met dim- en kleurfunctie om het licht aan te passen aan het moment en de gewenste sfeer. Als je de nadelen van blauw licht niet wil ondervinden, kies je best voor een warmwitte ledlamp, m.a.w. met een kleurtemperatuur tot 3.000 Kelvin.

Voor elke bestaande lamp een led

Ledlampen zijn gegarandeerd beschikbaar in dezelfde fittings als gloei- en halogeenlampen, zowel met schroefdraad (E14, E27), staaflampfitting (R7) als steekfitting (GU10, GX5.3, GU5.3, GU4, G4, GX53, GU9). Je kan dus in één klap je bureaulamp, spotjes, buitenverlichting en zelfs de kleine lampjes in je dampkap vervangen door ledverlichting.

Toch graag retro?

Ja, zo een gloeilamp heeft nog wel iets authentieks en gezelligs. Maar ook daar is een oplossing voor: de led‑filamentlamp. Het ziet eruit als een ouderwetse peer met lichtgevende draad erin in een warmwitte tint. Maar dan een pak energiezuiniger natuurlijk!

Als Luminus-klant geniet je van straffe kortingen bij de aankoop van ledverlichting.

Voor ieders budget

Led kost meestal nog iets meer dan andere verlichting, maar is al lang niet meer zo duur als vroeger. Nu vind je voor ieder wat wils: van enkele euro’s tot meer dan 50 euro per lamp. Het verschil zit vooral in de levensduur, de grootte en de efficiëntie.

Een aandachtspuntje bij de keuze van je ledverlichting is wel de opwarming van de lamp. Led zet 90% van de energie om in licht en produceert daardoor amper warmte. Maar die beperkte warmte moet wel weg kunnen.

Degelijke ledlampen zijn voorzien van een aluminium koellichaam of printplaat. Als de kwaliteit daarvan niet goed genoeg is om de warmte efficiënt af te voeren, gaat je lamp veel sneller stuk, zeker als je de lamp in een gesloten armatuur plaatst.

Ook interessant voor jou