Hoe kan ik sluipverbruik opsporen en verminderen?

Elektronische apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en sinds de energiecrisis springen we er ook slimmer mee om en zetten we ze sneller uit. Maar zelfs als ze uit lijken te staan, kunnen ze stiekem nog steeds energie verbruiken. Hoe gaat dit sluipverbruik precies in zijn werk? Hoe kan je het opsporen en, nog belangrijker, voorkomen? Ontdek hier hoe je zowel energie als geld kan besparen door komaf te maken met sluimerverbruik.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik, ook bekend als sluimerverbruik of standby-verbruik, verwijst naar de energie die elektrische apparaten nog verbruiken als ze in stand-by staan of uitgeschakeld zijn.

Denk bijvoorbeeld aan je modem die altijd actief blijft, je tv die in stand-by staat of de opladers van je smartphone en elektrische tandenborstel die vaak permanent in het stopcontact zitten.

Deze apparaten kunnen in de loop van de tijd aanzienlijke hoeveelheden energie verspillen, wat zich vertaalt in hogere energierekeningen en een grotere ecologische voetafdruk.

Sluipverbruikers herken je meestal aan volgende kenmerken:

  • Een digitale klok die altijd aan staat
  • Een oplichtend (rood) lampje nadat je het apparaat hebt uitgeschakeld
  • Warmteafgifte, zelfs wanneer het apparaat uit staat
  • Toestellen met een afstandsbediening

Deze toestellen zijn de grootste sluipverbruikers in huis

Eén watt sluipverbruik per uur komt neer op zo’n € 2 extra op je energierekening per jaar. Om je een duidelijker beeld te geven van hoe sluipverbruik zich in een gemiddeld huishouden kan opstapelen, vind je hier enkele veelvoorkomende boosdoeners en hun gemiddeld jaarlijkse sluipverbruik.

Sluipverbruik tv met digicorder€ 15 / jaar
Sluipverbruik koffiezetapparaat€ 6 / jaar
Sluipverbruik wasmachine€ 6 / jaar
Sluipverbruik computer€ 33 / jaar
Sluipverbruik oven met digitale klok€ 4 / jaar

Sluipverbruik meten en opvolgen

Om sluipverbruik aan te pakken, is het essentieel om te achterhalen welke elektrische apparaten in je huis de boosdoeners zijn. Energiemeters en monitoringtools zijn daarbij erg handig. Ze meten voortdurend het energieverbruik van afzonderlijke apparaten, zodat jij meteen weet waar je besparingskansen liggen.

1. Meet sluipverbruik met een energiemeter

Een energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het verbruik wil meten. Dit apparaatje geeft real-time het verbruikte wattage weer – ook wanneer het gemeten toestel is uitgeschakeld. Door het dagelijkse sluipverbruik met 365 te vermenigvuldigen krijg je meteen een goed beeld van hoeveel je jaarlijks meer verbruikt dan nodig. Zo ontdek je meteen welke apparaten je het best kan aanpakken om energie te besparen.

 2. Haal voordeel uit je digitale meter

Heb je een digitale meter? Dan zijn tools voor energiemonitoring een nog eenvoudigere en nauwkeurigere manier om je sluipverbruik te volgen en te beheren. Zo levert Luminus EnergyControl Monitor je real time inzicht in je energieverbruik en ontdek je waar je onnodig energie verspilt. Door simpelweg een klein apparaatje (dongle) in je digitale meter te klikken, kan die alle data doorsturen naar de bijbehorende Luminus Monitor app. Zo ben je niet alleen bewust van de energievreters in je woning, maar kan je ze ook doelgericht aanpakken en tot wel 15% energie besparen, zonder in te boeten aan comfort. De inzichten zijn zelfs gekoppeld aan je energietarief. Lees meer over deze interessante dienst.

Sluipverbruik voorkomen en verminderen

Als je de verborgen energievreters in huis hebt ontdekt, kan je meteen aan de slag. Hier zijn enkele handige tips om je energieverbruik te verminderen en je energierekening te verlagen:

  • Gebruik stand-by-killers. Deze stekkerdozen hebben een schakelaar: met één druk op de knop schakel je de stroom uit van alle apparaten die je erop hebt aangesloten – ook als ze in stand-by staan.
  • Pas je gedrag slim aan. Sluipverbruik voorkomen lukt het beste als je ook je gedrag aanpast. Steek bijvoorbeeld de lader van je smartphone pas in het stopcontact als je hem effectief gaat opladen en haal hem er direct na het laden weer uit. Trek ook steeds de stekker uit van apparaten, zoals je koffiezetapparaat, waterkoker of bureaulamp, wanneer je ze niet gebruikt. Kleine veranderingen maken een groot verschil.
  • Vervang je energievreters. Denk eraan om oudere elektrische apparaten met een hoog sluipverbruik te upgraden. Bereken hun huidige energieverbruik en ontdek zelf of het eventueel gunstig is om ze te vervangen.

Je sluipverbruik opsporen en wegwerken is een van de makkelijkste manieren om snel energie te besparen. Met de dienst EnergyControl Monitor hoef je zelf niet op onderzoek te gaan in je woning: de dongle en de bijbehorende app identificeren jouw energievreters vanzelf. Je energieverbruik nauwgezet in de gaten houden levert bovendien nog verschillende andere voordelen.