Hoe bereken je zelf het energieverbruik van een apparaat?

Hou je graag de vinger aan de pols als het om je energieverbruik gaat? Dan is het wellicht interessant voor je om te weten hoeveel je apparaten precies verbruiken. Je kan een energiemeter kopen en die koppelen aan het apparaat waarvan je het verbruik wil meten, of je kunt het zelf berekenen. Wij helpen je op weg met dat laatste.

Een handig rekensommetje

Je weet natuurlijk hoeveel je toestellen zouden mogen verbruiken, en ook online vind je heel wat informatie terug over het gemiddelde verbruik van huishoudtoestellen, maar elk huishouden is anders. Iedereen gebruikt zijn toestellen op een andere manier. Daarom loont het de moeite om zelf eens te checken hoeveel energie je apparaten verbruiken. Om het verbruik in kWh van een elektrisch apparaat te berekenen moet je rekening houden met drie factoren:

  1. Het vermogen van je elektrisch toestel, uitgedrukt in watt
  2. Het aantal uur dat je het toestel per dag (of week) gebruikt
  3. Het aantal dagen (of weken) per jaar dat je het toestel gebruikt

De berekening gaat als volgt:

aantal uren gebruik x aantal dagen gebruik x (vermogen toestel uitgedrukt in watt / 1.000) = aantal kWh

  • Het vermogen deel je door 1.000 om het aantal watt om te zetten naar het aantal kilowatt. Zo krijg je dan uiteindelijk het aantal kWh of kilowattuur.

Voorbeeld 1: Hoeveel verbruikt je wekkerradio?

  1. Vermogen: 10 watt
  2. Aantal uur per dag in gebruik: 24 uur
  3. Aantal dagen per jaar in gebruik: 365 dagen

De berekening gaat als volgt:

24 x 365 x (10 / 1.000) = 87,6 kWh. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,35 euro per kWh* gaat het om 30,66 euro per jaar.

Voorbeeld 2: Hoeveel verbruikt je strijkijzer?

Waar een wekkerradio steeds aanstaat – en dus constant verbruikt – is dat niet bij elk toestel het geval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een waterkoker of een strijkijzer.

  1. Vermogen: 2.000 watt
  2. Aantal uur per week in gebruik: 2 uur
  3. Aantal weken per jaar in gebruik: 52 weken

De berekening gaat als volgt:

2 x 52 x (2.000 / 1.000) = 208 kWh. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,35 euro per kWh* gaat het om bijna 73 euro per jaar.

*deze gemiddelde stroomprijs is van toepassing voor de elektriciteitscontracten die in januari 2024 werden afgesloten (nieuwe klant of hernieuwing bestaand contract).

Ook interessant voor jou: