Wat is het gemiddelde energieverbruik van een gezin in België?

Wanneer je als gezin energie wil besparen, is het handig om allereerst te weten wat je jaarlijkse energieverbruik juist is. Het gemiddelde verbruik per gezin hangt af van verschillende factoren waaronder de grootte van je woning, je type verwarming en het aantal bewoners.

Of je nu wil bepalen hoeveel zonnepanelen te plaatsen , of je wil weten of een warmtepomp de moeite van de investering waard is, alles begint bij de juiste informatie. Meten is weten, ook in energiebesparing. Maar hoe kom je erachter hoeveel elektriciteit jouw gezin verbruikt ten opzichte van andere Belgische gezinnen?

Jaarlijkse gemiddelde energieverbruik

De Vlaamse en federale energieregulatoren (VREG en CREG) publiceren jaarlijks rapporten en cijfers over de energieprijzen en het energieverbruik per gezin. De cijfers uit dit blogartikel zijn hierop gebaseerd.

Hier vind je bijvoorbeeld de evolutie van het energieverbruik in Vlaanderen in de voorbije 10 jaar en in dit rapport staan alle kerncijfers over de energiemarkt in België .

De Waalse energieregulator CWaPE publiceert jaarlijks een rapport over de energieprijzen in België.

Gemiddeld aardgasverbruik per gezin

In 2020 verbruikte een Vlaams gezin gemiddeld 13.172 kWh aardgas.

  • Gebruik je alleen aardgas voor koken en warm water, dan ligt je gemiddelde verbruik rond de 2.326 kWh per jaar. 
  • Gebruik je aardgas voor zowel koken, verwarmen en warm water? Dan verbruik je jaarlijks rond de 23.260 kWh.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per gezin

In 2020 gebruikte een Vlaams gezin gemiddeld 2.944 kWh elektriciteit. In Brussel ligt dat rond 2.036 kWh per jaar, in Wallonië rond 2.000 kWh per jaar.

  • Dit gemiddelde geeft volgens de VREG wel een vertekend beeld, aangezien gezinnen met zonnepanelen het gemiddelde sterk naar beneden halen. 
  • Het cijfer is een gemiddelde van álle Vlaamse gezinnen: van alleenstaanden in een appartement op aardgasverwarming, tot een groot gezin in een vrijstaand huis op elektrische verwarming, van gezinnen mét tot gezinnen zonder zonnepanelen.

Vergelijk je energieverbruik met dat van je buren

Die cijfers in kWh zeggen je waarschijnlijk niet veel. Ze geven een vaag beeld van je energieverbruik, dat bovendien afhangt van enkele grote factoren zoals:

  • de grootte van je woning, 
  • de mate van isolatie, 
  • het aantal bewoners, 
  • je eventuele zonnepaneleninstallatie of warmtepomp, 
  • je type verwarming.

Ben je nieuwsgierig hoe jouw gezin het doet in vergelijking met je buren? Luminus ontwikkelde daarom een energiecalculator die je energieverbruik vergelijkt met dat van je buurtbewoners. Zo kom je in enkele kliks te weten of je energieverbruik hoger of lager ligt dan je buren en je krijgt te zien waar er nog besparingsmogelijkheden liggen.

Altijd al willen weten of je meer of minder energie verbruikt dan je omwonenden?

Check het hier

Ook interessant voor jou