Dit zijn de 6 grootste energievreters in huis

Een gemiddeld gezin in Vlaanderen – met twee volwassenen en een kind – verbruikt zo’n 3.500 tot 4.500 kWh elektriciteit per jaar. Wil je je energieverbruik én dus ook het bedrag op je factuur laten zakken? Dit zijn de grootste energievreters in huis die de kosten doen oplopen.

1. De verwarming

Het zal niemand verbazen: de verwarming is de grootste energieverbruiker in huis. Zowel overdag als ’s nachts. Maar liefst 55% van al je energie gaat op aan warmte. Een verouderde of slecht onderhouden ketel laat je onnodig energie en geld verspillen.

Bespaartip!

Zet je thermostaat één graad lager en bespaar 5% op je verwarmingskosten. Kijk zeker ook na of de instellingen op je thermostaat wel juist zijn. Een slecht ingestelde verwarming verbruikt jaarlijks 10 tot 15% meer.

2. De koelkast en vriezer

In nagenoeg elk huishouden draaien de koelkast en de vriezer dag en nacht op volle toeren. Dat betekent een serieuze hap uit je budget. Zeker als je nog een verouderd toestel in huis hebt. Een koel-vriescombinatie van energieklasse C verbruikt zo’n 400 kWh per jaar. Met hetzelfde toestel van klasse A+ verbruik je twee keer minder.

Bespaartip!

Staat de temperatuur van je koelkast ingesteld op 3°C? Als je een graadje hoger gaat, naar 4°C, bespaar je maar liefst 5% op je energieverbruik. Hetzelfde geldt voor je vriezer. Een temperatuur van -18°C is koud genoeg. Dus staat je vriezer net iets kouder ingesteld, is het hoog tijd om de knop naar boven te draaien.

3. De droogkast

Het is handig, en zeker in de herfst- en winterperiode: op een uurtje (of twee) is je pasgewassen kleding helemaal droog en kan alles meteen de kast in. Maar de droogkast verbruikt zo’n 235 kilowattuur per jaar, terwijl het ook gratis kan.

Bespaartip!

De was drogen aan een waslijn, buiten bij goed weer of binnen bij regen, kost je helemaal niets. Bovendien verslijt je wasgoed minder snel! Win-win dus.

Energievreters

4. Verlichting

Nog zo’n grote slokop: de verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen kun je tegenwoordig niet meer kopen, maar in heel wat huizen branden ze wel nog. En dat terwijl er véél energievriendelijkere alternatieven zijn. Ledlampen zijn anno 2018 in ontelbaar veel verschillende uitvoeringen beschikbaar. Bovendien ogen ze net zo mooi als een traditionele halogeenlamp. En dimmen is perfect mogelijk!

Bespaartip!

Vervang je bestaande lampen vandaag nog door energiezuinige ledlampen. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar dat heb je snel terugverdiend. Wist je dat je als Luminus-klant geniet van straffe kortingen – tot wel 60% – op ledverlichting? Dat is het overwegen zeker waard!

5. Het sluimerverbruik

Je staat er vast niet bij stil, maar veel apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Dat zijn vaak de toestellen die op stand-by staan: de televisie, de decoder, de printer, de router, de lader van je smartphone, het nachtlampje van de kinderen. In elk huishouden vind je maar liefst 15 tot 50 apparaten die op stand-by staan, en waarvan de waakstand goed is voor 7 tot 18% van het energieverbruik.

Bespaartip!

Haal je apparaten na gebruik uit het stopcontact of koop stekkerdozen met een schakelaar die je ’s avonds snel kunt uitzetten. Daarmee bespaar je al snel 80 tot 100 euro per jaar.

6. De airconditioning

Op snikhete zomerdagen is een airconditioning onmisbaar. Maar het toestel verbruikt natuurlijk ook energie. Véél energie. Spring er dus zuinig mee om. Ventileer goed op zomerochtenden en houd na tien uur ’s morgens de zon buiten door gordijnen, rolluiken en screens te sluiten.

Bespaartip!

Een ventilator brengt even goed verfrissing op warme dagen en is maar liefst tien keer efficiënter dan een airco. Voor de aanzuiger van de ventilator kan je een kom ijsblokjes zetten en dat versterkt het koeleffect.

Ook interessant voor jou