Zo maak je de 6 grootste energievreters in huis een kopje kleiner

Een doorsnee Belgisch gezin met twee volwassenen en een kind verbruikt jaarlijks zo’n 3.500 tot 4.000 kWh elektriciteit. Heb je een elektrische boiler, dan komt daar nog ongeveer 2.000 kWh bij. Al die apparaten in huis maken ons het leven natuurlijk een pak eenvoudiger, maar wil je je energieverbruik én dus ook het bedrag op je factuur laten zakken? Begin dan met deze 6 energievreters.

1. De verwarming

Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van de energie van een gemiddelde woning in België gaat op aan warmte.

Verwarm je je woning met een gas- of mazoutketel? Zorg dan voor een tijdig (twee)jaarlijks onderhoud van het toestel en overweeg hem te vervangen indien het een oud model is. De moderne condensatieketel van vandaag bespaart je al snel 30% op je verwarmingskosten. Daarnaast check je best regelmatig de instellingen van je thermostaat. Met één graad minder (en eventueel een trui meer) bespaar je tot wel 5% op je verwarmingskosten.

Verwarm je met een warmtepomp?  Dan zit je bij de zuinigste verbruikers van dit land, want het rendement van warmtepompen ligt tot 5 keer hoger dan dat van de gemiddelde cv-ketel. Luchtwaterwarmtepompen en lucht-luchtwarmtepompen worden stilaan de standaard duurzame keuze voor onze woningen, en dat is niet voor niets: je mag rekenen op zeer efficiënte modellen aan een toegankelijke prijs.

In het geval van vloerverwarming is het kiezen voor een constante temperatuur de meest efficiënte en energiezuinige oplossing. Het vergt namelijk meer tijd en energie om dit type lage verwarming op temperatuur te laten komen. Ook vloerverwarming in je slaapkamers? Dat is in het merendeel van de seizoenen niet nodig. Om te besparen, schakel je best het vloerverwarming-circuit van de slaapkamer uit.

2. De vaatwasser

Met een afwasmachine verbruik je minder water dan wanneer je met de hand afwast. Maar of het ook minder elektriciteit verbruikt? Wanneer het daarover gaat, zijn er enkele aandachtspunten.

  • Wanneer je de keuze hebt, kies eerst en vooral voor een energiezuinig model. Dat levert je jaarlijks al een besparing van enkele tientallen kWh op.
  • Zorg er daarnaast voor dat de vaatwasser volgeladen is én ga bij voorkeur voor het ecoprogramma. Dat duurt wel langer, maar het wast je vaat op lagere temperatuur, waardoor je toch minder stroom verbruikt. Meer lezen over het kiezen van een energiezuinige vaatwasser.

3. De koelkast en vriezer

In elk huishouden draaien de koelkast en de vriezer dag en nacht op volle toeren. Dat betekent een serieuze hap uit je budget. Zeker als je nog een verouderd toestel in huis hebt.

Gemiddeld jaarlijks energieverbruik in kWh van koel-vriescombinaties per energieklasse:

Een koel-vriescombinatie van 15 jaar oud verbruikt zo’n 400 kWh per jaar. Met hetzelfde nieuwe toestel van klasse A+++ verbruik je bijna 4 keer minder. En dat is voelbaar in je portemonnee.

ATussen 109 en 128 kWh
BTussen 129 en 156 kWh
CTussen 157 en 193 kWh
DTussen 194 en 228 kWh
ETussen 229 en 252 kWh
F253 kWh en meer…

Onze tips om het energieverbruik van uw vriezer te verminderen

  • Ontdooi eenmaal per jaar je diepvriezer. Hoe dikker de laag ijs, hoe meer moeite je toestel moet doen om op temperatuur te blijven.
  • Maak het rooster aan de achterkant van beide toestellen geregeld schoon zodat de warmte altijd vlot afgevoerd wordt.
  • Zet je koelkast of vriezer zo’n 10 cm van de muur af en niét aan het raam of aan de verwarming. Dat klinkt mogelijk banaal, maar het helpt allemaal om vlotter en energiezuiniger te koelen. 
Energievreters

4. De wasmachine

Als je een drietal keer per week de wasmachine aanzet, verbruik je jaarlijks ongeveer 230 kWh. In een groot gezin kun je dat al snel verdubbelen. Ook hier verbruikt een nieuw, energiezuinig toestel veel minder stroom dan een oud exemplaar. Maar ook de manier waarop je wast, doet ertoe.

  • Net zoals bij een vaatwasser, is het ecoprogramma nuttig. Het verbruikt tot 50% minder energie dan een standaardprogramma. Zorg er ook voor dat je machine goed gevuld is, zonder het maximumgewicht te overschrijden. Ter vergelijking: een halfvolle machine op ecostand bespaart slechts 15%.
  • Een temperatuur van 30° C is normaal gezien voldoende om je kledij te reinigen. Zelfs bij een A+++-machine is een kookwas (90° C) namelijk niet zuinig.
  • En als je de snelheid van je trommel voldoende hoog zet (1.400 tot 1.600 toeren per minuut) is je was droger en moet deze dus minder lang in de droogkast.
  • Probeer je gezin ook van de juiste mindset te overtuigen: niet elk kledingstuk hoeft na eenmaal dragen in de wasmand. Neem nu bijvoorbeeld een broek of sweater, die kun je perfect meerdere malen dragen… En bepaalde vlekken kun je zelfs lokaal uit je kleding wassen.
  • Wist je trouwens dat een wasmachine perfect op regenwater aangesloten kan worden?

5. De droogkast

Het is handig, zeker in de herfst- en winterperiode: op een uurtje (of twee) is je pasgewassen kleding helemaal droog en kan alles meteen de kast in. Maar de droogkast verbruikt zo’n 235 kWh per jaar, terwijl het ook helemaal gratis kan.

De was drogen aan een waslijn of -rekje, buiten bij goed weer of binnen bij regen, kost je helemaal niets. Bovendien verslijt je wasgoed minder snel! Win-win dus.

Al heb je niet altijd de kans om het op die manier te doen. Wist je dat wanneer je het gebruik van je droogkast halveert, je jaarlijks tot wel € 120 bespaart? Ook mooi meegenomen.

6. Sluimerverbruikers

Je staat er vast niet bij stil, maar veel apparaten verbruiken stiekem ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Enkele iconische sluipverbruikers zijn de televisie, de printer, de modem, het koffiezetapparaat, de adapter van je elektrische tandenborstel, de lader van je smartphone, het nachtlampje van de kinderen. De waakstand van al die toestellen is goed voor 7 tot 18% van je totale energieverbruik.

Haal de stekkers van sluipverbruikers uit het stopcontact of koop stekkerdozen met een schakelaar die je ’s avonds snel uitzet. Zet je televisie volledig uit in plaats van de stand-bystand te gebruiken. Als je het slim speelt, bespaar je al snel € 80 tot 100 per jaar.

Dankzij bovenstaande tips kan de winst oplopen tot honderden euro’s. Zin om aan de slag te gaan? Als je een digitale meter hebt, kan je nog gerichter aan de slag dankzij een energiemonitoringsysteem zoals EnergyControl Monitor. Dankzij een dongle (= een klein apparaatje dat je in je digitale meter plugt) en een bijbehorende app detecteer je je eigen energievreters, volg je je verbruik en productie in real time op en krijg je eindelijk controle over je kosten!