Tips om energie te besparen in de woonkamer

Hoe kan je energie besparen in de woonkamer? Een grote energievreter is je decoder. De stand-bymodus gebruikt zo’n 75% van de energie en kan oplopen tot € 35 per jaar! Maar daar stopt het niet. Met onze 7 handige tips kan je veel meer besparen – en dat zal je ook zien op je energierekening. Bovendien past iedereen in het gezin de tips gemakkelijk toe!

Tip 1: Zorg voor een goed verluchtingssysteem in huis

In de winter heb je ongetwijfeld de neiging om ramen en deuren goed dicht te houden. Maar het is eigenlijk beter om het omgekeerde te doen, al is het maar 10 minuten. Verlucht je woonkamer altijd goed, zelfs op koude dagen. Daardoor zal de vochtige lucht ontsnappen, wat jou helpt om energie te besparen. Droge lucht warmt immers veel gemakkelijker op! 

Tip 2: Energie besparen op verwarming? Kruip onder een dekentje voor de tv 

Een film kijken in de sofa is sowieso veel gezelliger onder een dekentje. En zo kan je de verwarming makkelijk een graad lager zetten. Zo bespaar je tot 7% op je energiekosten. Als je niet thuis bent, kan je trouwens de verwarming lager zetten, om warmteverlies te vermijden en geen energie te verspillen. Een slimme thermostaat of een energiemeter kan je daarbij helpen: die geeft inzicht in je verbruik en geeft aan welke apparaten de energievreters zijn. Bovendien bestaat er nog tal van andere domotica om je elektrische toestellen zo zuinig mogelijk in te stellen. Met dergelijke energiemonitoring hou je je verbruik het hele jaar door in de gaten én binnen de perken.

Lees ook ons artikel Houd de winter buiten en je energierekening binnen de perken

Let ook op dat je verwarming vrij staat. Plaats er bij het inrichten van de ruimte dus geen meubels tegen en zorg dat je gordijnen er niet over hangen. Zo kan de warmte zich vrij verspreiden door je woonkamer. Als je dan nog de deur goed dichthoudt, beperk je het warmteverlies tot een minimum.

Tip 3: Vermijd sluimerverbruik en zet je toestellen uit

Sommige elektrische toestellen in je salon blijven energie verbruiken. Ze hebben bijvoorbeeld een lampje of een klein schermpje met het uur erop en zorgen zo voor een grote hoeveelheid sluimerverbruik. Dit sluimerverbruik kan op een jaar tijd je energierekening stevig de lucht in doen schieten. 

  • Je modem bijvoorbeeld laat je waarschijnlijk dag en nacht aanstaan. Maar wist je dat dit tot € 30 per jaar kan kosten? En als je een wifiversterker in huis hebt, kost die nog eens € 30 extra. 

In totaal kan het sluimerverbruik in je hele woning tussen de 10% en 18% van je jaarlijkse energieverbruik uitmaken! En dat is eigenlijk verspilde energie. Investeer dus in stekkerdozen met een schakelaar en zet je elektrische toestellen ’s nachts of als je overdag gaat werken volledig uit. We denken dan vooral aan de tv, je internet, een gameconsole enzovoort. 

Tip 4: Beperk het warmteverlies in je woning

Veel warmte gaat verloren via de ramen. Daarom is het aan te raden om ’s avonds steeds de gordijnen te sluiten. Dat zorgt voor een extra isolerende laag. Nog beter zijn wat dikkere gordijnen: da’s nog zo gezellig. 

Daarnaast gebruik je best tochtstrips om kieren nabij ramen goed af te sluiten. Op die manier hou je de koude tocht eenvoudig buiten en vermijd je warmteverlies. Je kunt tot € 60 aan gas per jaar besparen door naden en kieren dicht te maken.

Tip 5: Kies voor ledverlichting en vervang de oude lampen

De woonkamer is vaak de ruimte die we het gezelligst willen maken, met kleine lampjes voor extra sfeer. Maar wist je dat een huishouden per jaar tot wel € 120 betaalt aan verlichting? Gebruik daarom steeds spaarlampen – of nog beter, ledlampen

Er zijn vandaag heel wat kleurlampen op de markt zodat je salon nooit kil en koud aanvoelt. Voor extra gezelligheid kies je best lampen met een kleurtemperatuur van 2.000 kelvin of meer.

LichtstemmingKelvin
Koud wit dat naar blauw neigt5.500 tot 6.000
Redelijk neutraal wit4.000 tot 4.500
Warm en aangenaam wit2.500 en meer

Ledverlichting kopen vraagt een iets groter budget, maar dat verdien je daarna ruimschoots terug, want ze verbruiken tot 85% minder energie en gaan gemiddeld twintig jaar mee! 

Daarnaast kan je ook timers, sensoren of dimmers installeren. Een gedimde lamp zal immers nog minder energie verbruiken – en het gedimde licht zorgt voor extra sfeer in de woonkamer! Let er tot slot ook op dat je lampen van energieklasse A (groen label) koopt én vergeet het licht niet uit te schakelen als je de kamer verlaat. Alle beetjes helpen.

energie besparen in het salon: vervang je wand- en plafondlampen

Tip 6: Schilder je woonkamer in een lichte kleur

Je zal er wellicht niet als eerste aan denken, maar je muren in een lichte tint verven helpt je ook met besparen. Lichte muren reflecteren het daglicht in je salon, waardoor je minder snel de lampen moet aansteken en energie bespaart. Ook het licht van de lampen wordt weerkaatst: in theorie zou je dus zelfs minder lampen kunnen plaatsen. Bovenop de energiebesparing doen lichte muren je woonkamer ook groter lijken.

En nu we het toch over binnenhuisinrichting hebben… Leg een gezellig tapijt voor je zetel. Dat houdt niet alleen de warmte vast, maar voelt ook een stuk warmer aan dan de vloer die eronder ligt. Door een hogere gevoelstemperatuur zal je minder geneigd zijn de verwarming een graad hoger te zetten.

energie besparen in de woonkamer dankzij lichte kleuren

Tip 7: Kleef radiatorfolie achter de radiatoren

Heb je geen vloerverwarming maar radiatoren? Schaf je dan een rol radiatorfolie aan. Door die achter de radiator te kleven, gaat de warmte niet verloren aan de achterzijde, maar wordt die rechtstreeks de kamer ingestuurd. 

Een rol kost tussen de 10 en 20 euro, maar de folie zal de straling langs de achterkant met 75 tot 95% verminderen. Wist je trouwens dat Luminus-klanten het hele jaar door 15% korting krijgen bij Gamma via de Luminus Extras-voordelen? Zo wordt die rol radiatorfolie nog wat goedkoper voor jou!

Met deze zeven eenvoudige tips verlaag je meteen je energieverbruik in de woonkamer, wordt je energiefactuur wat lichter – en hou je het nog steeds erg gezellig bij je thuis!