Hoe kies je de juiste ledlampen voor een gezellige sfeer in huis?

Sinds september 2018 kun je geen halogeenlampen meer kopen. En da’s maar goed ook. Er bestaan vandaag immers veel zuinigere alternatieven die stukken beter zijn voor het milieu én je portefeuille. De slimste keuze? Verlicht je huis met ledlampen. Dat type verlichting combineert energiezuinigheid immers met gezelligheid. Met onderstaande tips maak je alvast de juiste keuze.

Een ledlamp is de meest energiezuinige lamp die er bestaat. Ze verbruikt tot tien keer minder elektriciteit dan een gloei- of een halogeenlamp. Zelfs een spaarlamp slorpt nog drie keer meer energie op.

Bereken hoeveel geld je bespaart door je halogeenlampen te vervangen door ledverlichting met deze handige calculator. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar!

Gloei- en halogeenlampen ga je vanaf nu steeds minder in de winkels vinden. Enkel de huidige voorraden mogen nog verkocht worden. De Europese Commissie had de verkoop van gloeilampen al aan banden gelegd en doet nu precies hetzelfde met de halogeenlampen. Logisch. Het verbod op de energievretende lichtbronnen is een belangrijke stap om dringend iets te doen aan ons energieverbruik.

Verschillende uitvoeringen

Jammer genoeg hebben sommige mensen nog een negatief beeld van ledlampen. Anno 2018 is dat zeker niet meer nodig. De ledtechnologie blijft zich voortdurend ontwikkelen, waardoor de lampen – die in ontelbaar veel uitvoeringen beschikbaar zijn – alleen maar energiezuiniger worden. Bovendien verlicht een ledlamp vandaag net zo mooi als een traditionele halogeenlamp. Zelfs dimmen is perfect mogelijk.

Bij de aanschaf van ledverlichting moet je op twee aspecten letten: de kleurtemperatuur en de lichtintensiteit.

Kleurtemperatuur

Warm en gezellig? Of liever helder en gefocust? Ledlampen bestaan in verschillende tinten wit: van een gezellige, warme gloed tot functioneel koud licht (zie afbeelding hierboven). Dat onderscheid wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Hoe hoger de temperatuur, hoe ‘witter en blauwer’ de kleur. Lampen met een relatief lage temperatuur hebben dan weer een gelere, ‘gezelligere’ kleur.

De kleurtemperatuur is belangrijk voor het gevoel dat de lamp geeft. Als je op een kille winteravond een gezellige, warme gloed in jouw huiskamer wil, bereik je met een lage kleurtemperatuur hetzelfde effect als met een traditionele gloeilamp. Een lage temperatuur van om en bij de 2700 Kelvin bijvoorbeeld is zacht voor de ogen en rustgevend: ideaal om lekker te ontspannen. De gloed is vergelijkbaar met die van een gloei- of een halogeenlamp. Voor ruimtes waar veel en helder licht nodig is, kies je beter voor ledlampen met een hoge kleurtemperatuur van pakweg 4000 Kelvin. Dat is erg geschikt voor functionele taken zoals schrijven of afwassen. Het heldere licht, vergelijkbaar met daglicht, verhoogt immers de concentratie.

Lichtintensiteit

Ook de lichtintensiteit is belangrijk bij je keuze. Dat bepaalt namelijk de sterkte van het licht. Hier geldt een logische regel: hoe hoger de intensiteit, hoe hoger het verbruik.

Fabrikanten van ledverlichting maken het je gelukkig gemakkelijk, want de lichtsterkte wordt op de verpakking vaak zowel in lumen als in traditionele watt uitgedrukt. Om je te helpen: een halogeenlamp van 40 watt vervang je best door een ledlamp van 5,7 watt en een halogeenlamp van 100 watt door een ledlamp van 14,3 watt.

Nieuwigheden in de ledwereld

Voor sfeer en gezelligheid mag je ledverlichting dus gerust een hoge score toekennen. Neem nu bijvoorbeeld de ledlampen met speciale Aurora Dimming-technologie. Die zijn geïnspireerd op de eerste zonnestralen en bootsen elk afzonderlijk lichtmoment – van zonsopgang tot -ondergang – op een magische manier na. Wanneer je op de dimmer drukt, verandert de lichtkleur van warm wit naar warmer wit. Kortom, meerdere lichtsferen in één lamp.

Op zoek naar kwalitatieve (dimbare) ledlampen, led-strips, armaturen en GU10-lampen? Neem zeker eens een kijkje in onze webwinkel. Trouwe Luminus-klanten ontvangen zelfs tot 60% korting!

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou