Tips om water te besparen tijdens de zomer

Elke Belg gebruikt gemiddeld 70 à 90 liter water per dag. Tijdens de zomerperiode ligt dat verbruik nog een stuk hoger. We nemen vaker een douche, vullen het zwembad en ook sommige planten in de tuin hebben nood aan extra water. Bovendien steeg de prijs van de waterfactuur de afgelopen jaren sterk. De overgang van 2022 naar 2023 alleen al was goed voor een stijging van ongeveer 10%. Tijd voor enkele effectieve tips om water te besparen!

Gebruik je regenwater optimaal

Een regenwaterton is betrekkelijk goedkoop en zorgt voor heel wat liters besparing op je verbruik. Een regenwaterput geeft nog extra mogelijkheden om zuinig te zijn met water. Zeker in België, waar het ook in de zomer regelmatig eens plenst, kan je heel wat water recupereren.

 • Voor je tuin, voor het wassen van je wagen of voor een goede schoonmaakbeurt… Je bespaart jaarlijks honderden liters water. Goed voor het milieu en je waterfactuur.
 • Het water is beter voor je planten: het heeft de ideale temperatuur en een betere (kalkarme) samenstelling.
 • Sluit je wasmachine of je afwasmachine aan op je regenwaterput. Door kalkarm water te gebruiken, kan je besparen op wasmiddel en bovendien heb je geen last van kalkaanslag op je machine.

Goed nieuws: Luminus-klanten die geïnteresseerd zijn om een regenwaterton te installeren, kunnen terecht bij onze partner Gamma. Daar koop je regenwaterinstallaties en andere doe-het-zelfmaterialen aan mooie kortingen.

Onderhoud je zwembad correct

Steeds meer Belgen hebben een zwembad in hun tuin of halen bij de eerste zomerwarmte een tijdelijk exemplaar uit het tuinhuis. Heerlijk op snikhete dagen, maar niet ideaal voor je waterfactuur. Toch houd je met een klein beetje moeite je factuur onder controle.  Dit doe je door je zwembadwater fris en helder te houden, zodat je het niet om de haverklap moet verversen:

 • Koop een schepnet en verwijder regelmatig plantenresten, verdronken insecten en ander organisch materiaal uit je zwembad. Dit is de voedingsbodem voor algen die maar al te graag je helder water omtoveren tot een groene smurrie.
 • Gebruik een afdekzeil wanneer je het zwembad een tijd niet gebruikt. Zo vermijd je dat er vuil in het water terechtkomt.
 • Hoe groter het zwembad, des te interessanter het is om het water voor een lange periode te gebruiken. Met een eenvoudige testkit, enkele basisproducten (chloortabletten, ph-verhoger/verlager) en een eenvoudige filterpomp houd je jouw zwembad in topconditie.

Als je een zwembad hebt, is niet alleen water besparen een goede zaak, ook op vlak van verwarming zijn er besparingskansen. Hier lees je hoe je je zwembad op een voordelige manier warm houdt.

Bewater je tuin slim

Tijdens een droge, warme periode kan je ’s zomers heel wat water besparen door op de juiste manier je tuin te verzorgen.

 • Geef je planten beter 1 keer per week veel water dan elke dag een beetje. Het water moet diep genoeg in de grond kunnen doordringen.
 • Sproei gericht. Niet elke plant heeft evenveel water nodig. Een automatische sproeier is gemakkelijk, maar het besproeit ook planten die het niet nodig hebben en kost je ook al snel enkele euro’s per uur.
 • Bewater je gazon niet te veel. Bij droog weer gaat gras bovengronds in slaapstand en gaan de wortels dieper onder de grond op zoek naar water. Op lange termijn wordt je gras hierdoor sterker.
 • Door het vergrootglaseffect van de zon op een waterdruppel kunnen planten verschroeien. Begiet je tuin dus pas in de vroege avond, wanneer het buiten frisser wordt. Zo voorkom je dat het water verdampt.

Lees ook onze 7 handige tips om energie te besparen in de tuin

tuin slim besproeien zomer

Neem een korte, frisse douche

Een bad laten vollopen vraagt tot 150 liter water, genoeg om drie keer een douche te nemen. Een frisse douche is bovendien veel doeltreffender op een warme dag. Met een waterbesparende douchekop of een timer ben je nog zuiniger met water tijdens de zomer.

Bespaar je kraantjeswater

Een lekker fris glas kraantjeswater doet deugd. Vergeet niet om op warme dagen ook eens je hoofd onder de kraan te steken… Heerlijk verfrissend! Maar vooral: sta zeker eens stil bij de rol van water en maak goede voornemens om spaarzaam met leidingwater om te gaan:

 • Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen.
 • Als je wacht tot het water de juiste temperatuur bereikt, vang het overtollige water dan op met je waterkoker of in een emmer.
 • Merk je bij het afruimen van de tafel dat er nog heel wat water in de glazen is achtergebleven? Geef het aan je kamerplanten.

Wie niet genoeg krijgt van onze tips, vindt hier nog meer waterbesparingstips. En onthoud goed: vele kleintjes maken één groot!