Energie besparen in de tuin: 7 handige tips

De barbecue, de grasmaaier, tuinverlichting, het pompje van de vijver … In de tuin gebruik je meer energie dan je denkt. Met onze 7 praktische tips kan je gemakkelijk energie besparen in de tuin. Niet alleen met energiebesparende apparaten, maar ook door de kracht van de natuur in jouw voordeel te gebruiken.

Tip 1: Gebruik tuinverlichting op zonne-energie

Een grote energievreter in de tuin is de verlichting, vooral als die is uitgerust met een detector waardoor het licht gaat branden telkens wanneer er een huisdier passeert. Kies daarom voor een alternatief op zonne-energie. Overdag laden de lampen op met kleine zonnepanelen en ’s avonds gaan ze automatisch aan om de tuin in een zacht licht te laten baden. Maak echter niet al te veel gebruik van deze kleine lampen want ze werken met batterijen en hebben dus geen optimale ecologische voetafdruk. 

Heb je toch klassieke tuinverlichting? Stel dan een timer in, zodat de lampen automatisch uitgaan en ze niet onnodig de hele nacht blijven branden.

Tip 2: Haal je voordeel uit zonne-energie in de tuin

Je kunt de zon voor nog veel meer gebruiken dan enkel je tuinverlichting. Er bestaan bijvoorbeeld tuindouches waarbij het water via zonne-energie wordt opgewarmd. Of zelfs pergola’s en parasols met ingebouwde zonnepanelen. Ze slaan de energie op in batterijen, zodat je die ’s avonds kunt gebruiken. Uiteraard zijn er ook robotmaaiers met geïntegreerde zonnepanelen die zelf het gras afrijden en terugrijden naar hun laadstation in de tuin als ze bijna leeg zijn.

Tip 3: Water besparen? Vang de regen op

Als je geen regenput hebt, installeer dan een regenton in de tuin. Die vangt het hele jaar door regenwater op. In de zomer kan je dat regenwater gebruiken om bloemen, planten, bomen en de moestuin te besproeien. Zo hoef je niet onnodig drinkwater te gebruiken. Ook het water van het kinderbadje of het water waarin je pasta heb gekookt, kan je ’s avonds hergebruiken om de planten te besproeien, voor een optimale waterbesparing. 

Ga je zelf je tuin inrichten? Als je dat slim aanpakt, verminder je ook het aantal sproeibeurten. Kies voor planten die goed tegen de droogte kunnen (vooral op de zonnige plekken) en beperk de oppervlakte van je terras. Hoe minder betegeling in je tuin, hoe beter de regen in de bodem zakt om je planten te voeden en hoe meer water je kan besparen. Vergeet ook niet dat planten in potten meer water nodig hebben dan planten in de tuin zelf: die profiteren van de frissere temperatuur en de vochtigheid van de grond.

Tip 4: Doe het licht uit en maak het gezellig

Wanneer de zon is ondergegaan, is het heerlijk om nog lang op het terras te genieten met vrienden en familie. Maar vermijd terrasverwarmers, die veel energie verbruiken. Kies voor leuke dekentjes en deel die uit aan je gasten, of doe een extra trui aan. Schakel de tuinverlichting uit en zet overal kaarsen voor extra gezelligheid! 

Simpele handelingen om energie te besparen in je tuin

Tip 5: Kies voor slimme tuininrichting

Als je tuin naar het zuiden gericht is, plant je daar best een boom voor extra schaduw. Zo verlaag je de temperatuur en hoef je geen energieverslindende airco te gebruiken. In de winter verliest de boom zijn bladeren, waardoor je nog steeds zonlicht en warmte binnenkrijgt. 

Muren die veel wind te verwerken krijgen, kan je afdekken met planten of een haag. Daardoor koelt de muur minder snel af in de winter. Bij muren die veel zon krijgen, plaats je best struiken die bestand zijn tegen de zon (bv. druivenstruiken). Zo wordt de muur minder snel warm en blijft het binnen koeler. 

Lees ook ons artikel “Energiezuinige tips om je huis koel te houden”

Tip 6: Beperk het aantal elektrische toestellen voor je vrije tijd of bij het tuinieren

Net als in de keuken kan je in de tuin best zonder een aantal elektrische toestellen. Zo bespaar je veel energie. Snoeien kan je soms gemakkelijk met een handschaar doen in plaats van met een elektrische schaar. En om een vijver schoon te houden heb je vaak helemaal geen elektriciteit nodig. Beperk het aantal ‘vuilmakers’ (de vissen) en kies voor een natuurlijk filtersysteem met planten zoals riet of gele lis. Toch liever een vijverpomp? Ga dan voor een zuinig model met het juiste vermogen om te vermijden dat je meer elektriciteit verbruikt dan nodig. 

Tip 7: Ga voor een duurzame barbecue

Een van de leukste dingen aan een tuin zijn barbecues met familie en vrienden. Maar de schadelijke stoffen en de grote hoeveelheid vlees zijn belastend voor het milieu. Enkele tips om duurzamer te barbecueën:

  • Koop een kleinere barbecue, zodat je minder brandstof nodig hebt.
  • Kies voor een elektrische of gasbarbecue.
  • Zet minder vlees op het menu en ga voor groenteburgers, gepofte aardappels met lookboter of geroosterde groenten.

Zoals je ziet kan je in de tuin heel wat water en energie besparen met een paar eenvoudige aanpassingen. Nodig je vrienden en familie uit, leg de dekentjes en kaarsen klaar en geniet van een zalig moment zonder je zorgen te maken over je elektriciteitsfactuur!