Energie besparen in de tuin: 7 handige tips

De barbecue, mooie tuinverlichting, het pompje van de vijver… In de tuin gebruik je meer energie dan je denkt. Met onze 7 tips kan je gemakkelijk energie en geld besparen in de tuin. Via slimme ideeën en de kracht van de natuur.

Tip 1: Gebruik tuinverlichting op zonne-energie

Een grote energievreter in de tuin is de verlichting. Kies daarom voor een alternatief op zonne-energie. Overdag laden de lampen op met kleine zonnepanelen en ’s avonds gaan ze automatisch aan om de tuin in een zacht licht te laten baden.

Heb je toch klassieke tuinverlichting? Stel een timer in, zodat de lampen automatisch uitgaan en ze niet onnodig de hele nacht blijven branden.

Tip 2: Haal nog méér voordeel uit zonne-energie

Je kunt de zon voor nog veel meer gebruiken dan enkel je tuinverlichting. Er bestaan bijvoorbeeld tuindouches waarbij het water via zonne-energie wordt opgewarmd. Of zelfs parasols met ingebouwde zonnepanelen. Ze slaan de energie op in batterijen, zodat je de energie ’s avonds kunt gebruiken. Uiteraard zijn er ook robotmaaiers op zonne-energie, die zelf het gras afrijden en terugrijden naar hun laadstation als ze bijna leeg zijn.

Tip 3: Hergebruik (regen)water

Installeer in de tuin een regenton. Die vangt het hele jaar door regenwater op. In de zomer kan je dat water dan gebruiken om de tuin te besproeien. Zo hoef je niet onnodig drinkwater te gebruiken. Ook het water van het kinderbadje kan je ’s avonds hergebruiken om de planten te besproeien.

En als je de inrichting van je tuin even slim aanpakt, verminder je ook het aantal sproeibeurten. Kies voor planten die goed tegen de droogte kunnen (vooral op de zonnige plekken) en beperk de oppervlakte van je terras. Hoe minder betegeling in je tuin, hoe beter de regen in de bodem zakt om je planten te voeden. 

Tip 4: Maak het ’s avonds gezellig met kaarsen en een dekentje

Wanneer de zon is ondergegaan, is het heerlijk om nog lang op het terras te genieten met vrienden en familie. Maar vermijd terrasverwarmers, die veel energie verbruiken. Kies voor leuke dekentjes en deel die uit aan je gasten, of doe een extra trui aan. Schakel de tuinverlichting uit en zet overal kaarsen voor extra gezelligheid!

Gemakkelijk energie besparen in de tuin

Tip 5: Gebruik de kracht van de natuur

Als je tuin naar het zuiden gericht is, plant je daar best een boom voor extra schaduw. Zo blijft de temperatuur beperkt en hoef je geen airco te gebruiken. In de winter verliest de boom zijn bladeren, waardoor je nog steeds zonlicht binnenkrijgt.

Muren die veel wind te verwerken krijgen, kan je afdekken met planten of een haag. Daardoor koelt de muur minder snel af in de winter. Bij muren die veel zon krijgen, plaats je best struiken die bestand zijn tegen de zon (bv. druivenstruiken). Zo wordt de muur minder snel warm en blijf het binnen koeler.

Lees ook ons artikel “Milieuvriendelijk afkoelen? Lees onze praktische tips!”

Tip 6: Beperk het aantal elektrische toestellen

Net als in de keuken kan je in de tuin enkele elektrische toestellen verwijderen of vermijden. Zo bespaar je veel energie. Snoeien kan je soms gemakkelijk met een handschaar doen in plaats van met een elektrische schaar. En om een vijver schoon te houden heb je soms helemaal geen elektriciteit nodig. Beperk het aantal ‘vuilmakers’ (de vissen) en kies voor een natuurlijk filtersysteem met planten. Toch liever een vijverpomp? Ga dan voor een zuinig model met het juiste vermogen om te vermijden dat je meer elektriciteit verbruikt dan nodig. 

Tip 7: Ga voor een duurzame barbecue

Een van de leukste dingen aan een tuin zijn barbecues met familie en vrienden. Maar de schadelijke stoffen en de grote hoeveelheid vlees zijn belastend voor het milieu. Enkele tips om duurzamer te barbecueën:

  • Koop een kleinere barbecue, zodat je minder brandstof nodig hebt.
  • Kies voor een elektrische of gasbarbecue.
  • Zet minder vlees op het menu en ga voor groenteburgers, gepofte aardappels met lookboter of geroosterde groenten.

Zoals je ziet, wordt je tuin gemakkelijk een pak milieuvriendelijker met een paar kleine aanpassingen. Nodig je vrienden en familie uit, leg de dekentjes en kaarsen klaar en je hebt gegarandeerd een zalige tijd!

Ook interessant voor jou