Milieuvriendelijk afkoelen? Lees onze praktische tips!

De zomer is in het land! Je tuin hult zich in prachtig groen, de lucht is gevuld met de geur van barbecue en de temperaturen stijgen naar ongekende hoogtes. Jij vraagt je dan ook af: hoe kan ik milieuvriendelijk afkoelen?

Airco’s, diepvriezers en koelkasten op volle toeren laten draaien heeft een stevige impact op het milieu. Afkoelen kost immers veel meer energie dan opwarmen! Gelukkige hebben wij enkele tips waardoor jij je energierekening in de zomer kunt laten dalen én tegelijkertijd aan het milieu denkt!

Milieuvriendelijk afkoelen: hou het fris binnen

Het lijkt erg eenvoudig, maar toch zetten nog heel wat mensen ramen en deuren wijd open in de zomer. Dat doe je best niet! Hou alle ramen goed dicht en sluit luiken of gordijnen. ’s Nachts zet je dan weer best alles open, zodat de frisse nachtlucht vrij spel heeft.

Zorg er ook voor dat je dak en je muren goed geïsoleerd zijn. Voor woningen die voor 1980 gebouwd zijn, kan spouwmuurisolatie vaak wonderen doen. Maar ook dakisolatie kan een aanzienlijk positief effect verwezenlijken. Zo hou jij het lekker koel binnen, zonder energieverslindende airco.

Milieuvriendelijk afkoelen

Zet de ventilator achter je wasgoed

Gemakkelijk én efficiënt. Velen laten hun wasgoed tijdens de zomermaanden buiten aan de waslijn drogen. Maar af en toe kan het slim zijn om je wasgoed binnen te laten drogen en er een ventilator achter te plaatsen. Zo zal de afgevoerde, vochtige lucht snel verkoeling brengen. Het is bovendien een win-win: je wasgoed droogt een stuk sneller en je moet de ventilator minder lang laten draaien.

Eet fris en laat de oven voor wat die is

Ook wat je eet, helpt om je lichaam koel te houden. Watermeloen bijvoorbeeld is een perfecte manier om af te koelen. En arm aan calorieën! Laat je creativiteit de vrije loop met heerlijke salades vol groenten en fruit van bij ons. Lokaal eten is immers ook goed voor het milieu, en jij koelt af op een natuurlijke manier!

Tegelijkertijd gebruik je de oven of het fornuis veel minder. Zo bespaar je ook gemakkelijk extra energie en blijft het binnen koel, want deze toestellen warmen je huis ook op. Meer nog: probeer buiten te koken. Dat is extra gezellig!

Luminus-klant? Dan geniet je 10% korting op een plant-based kookworkshop van Sustainable Family. Surf nu naar je klantvoordelen om meer te weten te komen.

Milieuvriendelijk afkoelen: gebruik de kracht van planten en bomen

In de winter laten loofbomen de zon door en in de zomer houdt het dichte bladerdak de zon buiten. Zeker als je een boom in het westen of zuiden plant, zal dat een lekker verkoelend effect hebben. Bovendien help je zo mee aan een schonere planeet met minder CO2. Twee vliegen in één klap.

Ook planten in huis doen de temperatuur dalen. De vochtigheid brengt koelte binnen en dat helpt je de temperatuur milieuvriendelijk te doen dalen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor klimop en andere klimplanten tegen je gevel. Die extra laag natuurlijke isolatie zal je woning lekker fris houden.

Milieuvriendelijk afkoelen

Denk aan je koelkast en diepvriezer

De koelkast en diepvriezer zijn de toestellen in huis die het meest energie verbruiken. Plaats ze dus in een ruimte die niet te warm wordt, anders moet het toestel meer energie gebruiken om af te koelen. De garage of een frisse berging zijn perfect! Lees hier nog meer tips om energiezuinig te koelen en te vriezen.

Probeer ook voeding op te slaan in ruimtes die niet te warm worden. Denk dan aan de kelder, de garage of een balkon/terras aan de noordkant van je huis of appartement. Je kunt voedsel immers perfect bewaren tussen de 3 en 7 graden.

Milieuvriendelijke afkoelen: wat met het zwembad?

De heerlijkste manier om af te koelen is natuurlijk een eigen zwembad. Heb je het geluk om er een bij je thuis te hebben of ben je van plan een zwembad te installeren? Hou dan ook rekening met enkele opties voor milieuvriendelijk afkoelen.

Net als je verwarming in huis, kan een zwembad werken met een warmtepomp. Kies daarbij voor een milieuvriendelijke warmtepomp voor zwembaden. Die past de snelheid van haar ventilator aan de buitentemperatuur en de watertemperatuur aan. Zo verbruikt de warmtepomp een stuk minder energie.

Let er ook op dat het zwembad een extra laag isolatieschuim heeft. Daardoor ontsnapt de warmte van het water niet in de (omringende) koudere bodemlaag.

Milieuvriendelijk afkoelen is duidelijk gemakkelijker dan je denkt! Aan de slag dus, met die heerlijk frisse salades en schitterende hangplanten tegen de muur. Wil je nog meer handige weetjes? Neem dan zeker eens een kijkje in onze ‘snelle bespaartips’-rubriek

Ook interessant voor jou