Het aantal privézwembaden stijgt jaar na jaar en met de warme zomers van de afgelopen jaren is dat meer dan begrijpelijk. Toch is niet alleen de plaatsing een stevige investering, ook je zwembad op temperatuur houden, brengt extra kosten met zich mee. We lijsten hier de soorten zwembadverwarming op die milieu- en budgetvriendelijk zijn.
Verwarm je zwembad met zonnecollectoren
De meest zuinige zwembadverwarming? Dat zijn zonnecollectoren. Het systeem bestaat uit zwarte buizen – langwerpig of opgerold – die tussen de filter en het zwembad komen te liggen. Anders dan zonnepanelen vangen ze vooral de warmte van de zon op en leiden die rechtstreeks naar het water. Gratis energie, dus!
Heb je nog wat budget over? Dan zijn zonnepanelen een goede aanvulling om je zwembadverwarming nog zuiniger te maken. Ze compenseren het verbruik van je zwembad én de rest van je woning. En voor warm water in huis is een zonneboiler een slim idee. Maak hier in enkele kliks een vrijblijvende simulatie van de kostprijs en het rendement van een zonnepaneleninstallatie voor je woning.
Leestip: Spendeer jij je zwembadtijd liever op vakantie? Laat je huis dan energiezuinig achter voor je op reis vertrekt.
Verwarm je zwembad ecologisch met een warmtepomp
Warmtepompen zijn een populaire keuze voor zwembadverwarming. Deze toestellen halen hun energie uit de lucht en hebben daardoor een hoog rendement. Ze werken op elektriciteit, maar kunnen tot 80% van hun energie uit de lucht halen. Hierdoor zijn ze aanzienlijk efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. Hoewel warmtepompen een grote investering vragen, verdienen ze die op de lange termijn vlot terug door lagere energiekosten. Ze zijn trouwens een ideale combinatie met zonnepanelen!
Tip: Wil je zeker zijn van het rendement van je warmtepomp? Kijk bij de aankoop dan goed naar de COP-waarde. Dat staat voor Coëfficient of Performance. Het is de verhouding tussen het opgenomen en afgegeven vermogen: hoe hoger de COP-waarde, hoe hoger het rendement. Het gemiddelde rendement (COP) van de meeste warmtepompen bedraagt tussen 4 en 6 kWh.
Kies voor een stevige afdekking als zuinige zwembadverwarming
Maak er een gewoonte van om jouw zwembad altijd af te dekken als je het niet gebruikt, dit om warmteverlies tegen te gaan. Dat kan met een drijvende noppenfolie of een elektrisch rolluik.
- Een noppenfolie is budgetvriendelijk en bespaart je heel wat energie. De dikte bepaalt de efficiëntie. Kies dus liefst voor een folie met een dikte van minimaal 400 micron.
- Een elektrisch rolluik kost al snel enkele duizenden euro’s, maar het zorgt wel voor een behoorlijke energiebesparing. Naast een erg goede thermische isolatie zorgt een zwembadrolluik ook voor een extra veiligheid. Een solar-luik verwarmt jouw zwembad zelfs met behulp van zonne-energie.
Extra voordeel: deze afdekkingen zorgen niet alleen voor zuinige zwembadverwarming, maar houden het zwembadwater ook schoon door vuil en bladeren buiten te houden.
Welke soorten zwembadverwarming het best passen in jouw tuin hangt af van je budget en de gewenste zwemtemperatuur. Ga je liefst voor een ecologisch zwembad? Dan is een groene energieleverancier een must.