Privé

Een eigen zwembad? Bespaar dankzij onze tips op je energiefactuur!

Zodra het kwik de magische grens van 25 graden bereikt, is verkoeling meer dan welkom. Wie wil er nu geen frisse duik in een zwembad nemen? Je ziet aan het stijgende aantal privézwembaden, dat veel Belgen deze mening delen. Wanneer je ontdekt wat zo’n pareltje in de tuin kost, is het echter even schrikken. Bovendien kost het handenvol geld om de gigantische hoeveelheid water te verwarmen. Droom je ondanks de grote kost tóch van een zwembad in de hof of heb je er al één? Dankzij volgende energiezuinige tips kan je jouw maandelijkse energiekosten drukken:

Op zoek naar een budgetvriendelijke manier om jouw water enkele graden op te warmen? Een zonnecollector is ideaal voor bovengrondse zwembaden. Het systeem bestaat uit zwarte buizen – langwerpig of opgerold – die tussen de filter en het zwembad komen te staan. Het water warmt op dankzij de zon. Gratis energie, dus!

Voor grotere (ingebouwde) zwembaden is een warmtepomp ideaal. Dit toestel haalt zijn energie uit de lucht en heeft daardoor een hoog rendement.

Elke warmtepomp heeft een COP-waarde. Dat staat voor Coëfficient of Performance. Het is de verhouding tussen het opgenomen en afgegeven vermogen. Hoe hoger de COP-waarde, hoe hoger het rendement. Houd hier rekening mee bij de aankoop.

Nog wat budget over? Investeer dan in enkele zonnepanelen om het verbruik van jouw zwembad terug te verdienen.

Maak er een gewoonte van om jouw zwembad altijd af te dekken als je het niet gebruikt. Dat kan met een noppenfolie of een elektrisch rolluik.

Een noppenfolie is budgetvriendelijk en bespaart je heel wat energie. De dikte bepaalt de efficiëntie. Kies dus liefst voor een folie met een dikte van minimaal 400 micron.

Een elektrisch rolluik kost al snel enkele duizenden euro’s, maar het doet je wel behoorlijk besparen op je elektriciteitsfactuur. Naast een erg goede thermische isolatie zorgt een zwembadrolluik ook voor een extra veiligheid. Een solar-luik verwarmt jouw zwembad zelfs met behulp van zonne-energie.

Zin om ook binnenshuis op warm water te besparen?
Lees ook ons artikel
: 9 tips om warm water te besparen in huis!Ga naar www.luminus.be