Op vakantie? 6 tips om je woning energiezuinig achter te laten

Koffers gepakt? Reisplanning opgemaakt? Dan kan jouw welverdiende vakantie beginnen. Voordat je de deur achter je toetrekt, geven we je graag enkele tips om het energieverbruik van jouw woning te beperken terwijl je elders geniet van de zon.

Hoed je voor sluipverbruik

Zelfs uitgeschakelde elektrische apparaten verbruiken nog energie. Maak komaf met dit sluipverbruik en haal de stekkers van de televisie, computer, wasmachine, droogkast, nachtlampjes, elektrische tandenborstel, kruimeldief en dergelijke uit het stopcontact.

Bijkomend voordeel: de apparatuur kan niet beschadigd worden bij een eventuele blikseminslag op het elektriciteitsnet. Vergeet ook de stekker van de wekkerradio niet uit te trekken. Je voorkomt niet alleen onnodig energieverbruik, maar zorgt er ook voor dat de buren niet ongewenst gewekt worden!

Maak je koelkast leeg en schakel ze uit

Een koelkast verbruikt behoorlijk wat energie. Een langere vakantieperiode is de ideale gelegenheid om jouw koelkast eens helemaal leeg te maken. Zo hoef je bij thuiskomst niet meteen bedorven voedsel weg te gooien. Bovendien kan je de koelkast best volledig uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Zo verspil je helemaal geen elektriciteit. Je laat de deur van de koelkast best open om ze te verluchten en mogelijke schimmels te vermijden.

Ontdooi je diepvriezer

Ook voor het ontdooien van je vriezer is de dag voor je vertrek het ideale moment. Tijdens jouw vakantie kan je hem dan gewoon uitschakelen en de deur laten openstaan. Een diepvries moet je sowieso regelmatig laten ontdooien. Een vriezer die veel ijs bevat, verbruikt immers een stuk meer energie.

Zet de thermostaat laag

In de zomer is het meestal warm genoeg om de dag zonder verwarming door te komen. Het weer in België kan echter snel veranderen. Als het kouder wordt en jouw thermostaat staat nog op een te hoge temperatuur, zal jouw verwarmingsketel automatisch worden geactiveerd. Zet de thermostaat dus laag genoeg. Zo vermijd je dat je woning onnodig wordt opgewarmd. Sommige thermostaten hebben een speciale vakantiemodus. Controleer hiervoor de handleiding.

Schakel de warmwaterboiler uit

De meeste warmwaterboilers houden het water continu warm, zodat je onmiddellijk over warm water kan beschikken. Dat vraagt behoorlijk wat energie. Door de warmwaterboiler uit te zetten, kan je aanzienlijk wat energie en euro’s besparen. Houd er bij thuiskomst wel rekening mee dat het enkele uren kan duren voordat het water weer warm wordt. Misschien kan je aan de buren of een familielid vragen om de boiler al een dag voor je thuiskomst weer aan te schakelen. 

Schakel alle lampen uit

Het lijkt voor de hand liggend, maar toch vergeten we vaak ergens een lamp uit te doen. Het zou uiteraard zonde zijn om een lamp gedurende enkele weken te laten branden. Doe vlak voor je vertrekt nog een laatste controleronde door heel de woning. Zo ben je zeker dat je niets vergeet.

Heb je niet graag dat het huis er tijdens je vakantieperiode onbewoond uitziet? Voorzie dan één of meerdere lampen van een timer. Zo worden de lampen op bepaalde tijdstippen aan- en uitgeschakeld en wordt jouw woning geen verleidelijk doelwit voor inbrekers.

Wil je graag familie en vrienden op de hoogte brengen van deze belangrijke energiezuinige tips? Deel dit artikel nu via Facebook.

Ook interessant voor jou