De meest gelezen blogs over makkelijk energie besparen zonder te investeren

Energie besparen? Dat kan op tig verschillende manieren. Zonnepanelen installeren, verwarmingsketel vervangen, isolatie plaatsen … Maar gelukkig kan je een deel van je besparing ook zonder dure investeringen verwezenlijken. In dit artikel sommen we een handvol snelle tips op om makkelijk energie te besparen.

Maak je toestellen regelmatig schoon

Wist je dat je elektrische apparaten niet alleen langer meegaan, maar ook minder energie verbruiken als je ze goed onderhoudt? Neem daarom de plumeau regelmatig vast en stof je radiatoren af, verwijder het stof op het rooster achter je koelkast en maak je lampen wekelijks schoon.

Gebruik minder water en maak er een gewoonte van

De gemiddelde Vlaming zou volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zo’n 89 liter water per dag verbruiken. Het merendeel gebruiken we voor de douche, het bad en de keuken. Ook hier kun je fors besparen zonder aan comfort in te boeten én zonder te investeren. Minder water verbruiken kan al door vijf minuten te douchen in plaats van de gemiddelde negen minuten. Zo bespaar je in een gemiddeld gezin pakweg 16.000 liter warm water en 90 m³ gas.

Pas je energieverbruik aan aan de seizoenen

In de herfst en winter wil je vooral de warmte binnenhouden, terwijl je tijdens de heetste maanden van het jaar liever een fris huis hebt. Logisch! Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je je gazon in de zomer best niet te kort maait? Het groeit daardoor alleen maar sneller, bovendien geef je onkruid en mos zo vrij spel. In dit artikel vind je meer zomerse bespaartips.

In de winter bespaar je 5 tot 7% energiekosten door je thermostaat slechts één graad lager te zetten. Zuiniger verwarmen en een dikke trui of warm dekentje maakt het zeker zo gezellig én makkelijker om energie te besparen!

Ban je sluimerverbruik

We sensibiliseren al jaren om het sluimerverbruik tegen te gaan, maar toch blijven heel wat toestellen nog altijd in waakstand staan. Dat heeft uiteraard een effect op je energiefactuur: 7 tot 18% van je elektriciteitsverbruik is te wijten aan sluimerverbruik. Maak er dus een goede gewoonte van om je toestellen volledig uit te schakelen. Zo bespaar je makkelijk € 80 per jaar! Met dat geld kan je beter iets leuks doen. Met de kinderen, bijvoorbeeld.

Alle kleine beetjes helpen!

Je merkt het … Zonder al te grote inspanningen kun je makkelijk heel wat energie besparen. In de keuken, de woonkamer, de badkamer en zelfs in de tuin! Of je nu eigenaar of huurder bent.