Lenteschoonmaak tips: vergeet jouw toestellen niet

Gordijnen wassen, keukenkastjes uitvegen, de kleerkast uitmesten… Al tijd vrijgemaakt voor de grote lenteschoonmaak? Vergeet niet om ook jouw huishoudapparaten onder handen te nemen. Daarmee verleng je niet enkel de levensduur van jouw toestellen, je beperkt ook het energieverbruik.

Heel wat mensen vergeten vaak om ook hun huishoudapparaten een grondige schoonmaakbeurt te geven. Eén keer per jaar ontkalken, filters vervangen en roosters stofvrij maken is geen overbodige luxe. We lijsten de belangrijkste dingen even op.

Lees ook ons artikel Lenteschoonmaak tips: geef jouw ketel tijdig een onderhoud.

Ontkalken is een noodzaak

Heel wat moderne toestellen geven zelf aan wanneer ze een ontkalkbeurt nodig hebben. Denk maar aan het strijkijzer of het espressotoestel. Is dat niet het geval? Dan is het nu het uitgelezen moment om dat te doen. Controleer in de gebruikshandleiding op welke manier je dat het best doet: met huishoudazijn, een vloeibaar ontkalkingsproduct of zelfs een –tablet.

Pak je koelkast en vriezer aan

Haal – nét voor u boodschappen gaat doen – de koelkast helemaal leeg. Gebruik eventueel een koeltas of -box om de levensmiddelen fris te houden. Was alles goed uit en vergeet het afvoergootje niet. Wikkel een stuk keukenpapier rond een satéprikker en prik de afvoer door. Neem daarna de diepvriezer onder handen. Ontdooi hem door bakjes heet water in de vriezer te zetten. Vrijstaande koelkast of diepvriezer? Geef dan ook de achterkant een stevige schoonmaakbeurt. Spendeer extra aandacht aan het stof op het rooster.

Geef je vaatwasser een fikse poetsbeurt

Het is onmogelijk om schoon vaatwerk uit een vuile vaatwasser te halen. Inspecteer de randen eens! Maak ze nauwkeurig schoon en vergeet de filters niet te reinigen. Haal de rekken eruit om overal makkelijk aan te kunnen. Verwijder alle aangekoekte etensresten en gebruik daarna eventueel een speciale machinereiniger op een intensief programma.

Neem ook je wasmachine onder handen

Ook jouw wasmachine heeft op regelmatige tijdstippen een fikse reinigingsbeurt nodig. Verwijder het zeeprekje uit de wasmachine en maak het grondig schoon. Verwijder zeepresten en neem daarna de rubberen rand én de pluizenfilter (aan de onderzijde) onder handen. Maak ook de buitenkant grondig schoon met een warm sopje. Desgewenst kan je jouw machine ook ontkalken met een speciale tablet. Gebruik een stofzuiger om de achterkant van jouw wasmachine (én droogkast) stofvrij te maken.

Vergeet ook roosters en filters niet

Heel wat huishoudapparaten hebben roosters en/of filters. Denk maar aan de haardroger, (microgolf)oven, stofzuiger, computer, droogkast, airco, … Maak er een gewoonte van om ze achtereenvolgens schoon te maken of te vervangen. Eén keer per jaar is in de meeste gevallen zelfs te weinig. Zet een geheugensteuntje in jouw agenda om de 3 of 6 maanden. Op die manier vergeet je het niet!

Lees ook ons artikel: 5 tips om de winterblues van je af te schudden.

Ook interessant voor jou