Energie besparen? Geef het goede voorbeeld aan je buren!

“Beter een goede buur dan een verre vriend.” “Vele kleintjes maken een grote.” Clichés? Ja! Maar op het vlak van energiebesparing zijn ze beide waar. Inspireer je buren met je kleine en grote inspanningen tegen energieverspilling. Goed voor ieders portefeuille, voor het milieu én voor de leefbaarheid in je buurt.

Met deze online vergelijkingstest kan je nakijken hoe energiezuinig je bent ten opzichte van omwonenden. Een beetje vriendschappelijke competitie tussen buren kan nooit kwaad, toch? Jullie kunnen elkaar het goede voorbeeld geven om meer energie te besparen.

Maatregelen om je huis op korte termijn energiezuiniger te maken

Snel je energiebehoefte doen dalen, kan al met een paar kleine aanpassingen.

  • Stel je thermostaat overdag 1 graad lager in en bespaar al snel 5% op je verwarmingskosten.
  • Stekkerdozen met een aan/uitknop vermijden dat je toestellen op stand-by blijven staan, waardoor ze ongebruikt nog steeds 7 tot 18% van hun energie verbruiken.
  • Vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Die verbruiken minder elektriciteit en gaan veel langer mee.
  • Een timer op je thermostaat of een slimme thermostaat maakt je verwarming een pak efficiënter.
  • Goed onderhouden elektrische apparaten verbruiken minder!

> Lees ook: deze 9 gewoontes kosten je veel energie

Maatregelen om je huis op lange termijn energiezuiniger te maken

Iets ingrijpendere veranderingen in je woning hebben een duurzaam effect waar je nog jaren van geniet.

  • Een woning is niet duurzaam zonder goede isolatie. Spouwmuur-, vloer- en vooral dakisolatie zijn een ongelooflijk rendabele investeringen die je stookkosten drastisch verlagen. Verhoog je dagelijkse comfort dankzij een vakman uit je buurt.
  • Hoe ouder je cv-ketel, hoe lager je rendement. Met een nieuwe condensatieketel verbruik je 15 tot 30% minder dan met een oude gas- of mazoutketel. De investering waard, dus!
  • Door je ramen te vervangen door hoogrendementsglas of zelfs driedubbele beglazing bespaar je veel energie en geld.
  • Sluit je aan bij een groene energieleverancier, of beter nog: wek zelf je groene elektriciteit op met zonnepanelen. Je woning of water duurzaam verwarmen doe je met een warmtepomp of zonneboiler.

Doe het samen met je buren

Er zijn zoveel mogelijkheden om je woning te verduurzamen, dat het soms overweldigend wordt. Laat je daarom goed infomeren, misschien zelfs samen met je buren! Organiseer een buurtvergadering waarop je tips uitwisselt, financieringsmogelijkheden en subsidies voor zonnepanelen vergelijkt en eventueel zelfs samen investeert in windenergie.

Ook interessant voor jou