De voordelen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is via wifi verbonden met je thuisnetwerk, smartphone, cv-ketel en radiatoren. Hij verzamelt informatie over je energieverbruik en leefritme, automatiseert je centrale verwarming en stemt die zuinig af op de behoeften van jouw gezin.

Een slimme thermostaat is zelflerend

Het grootste verschil tussen klassieke mechanische of digitale thermostaten enerzijds en een slimme thermostaat anderzijds, is het feit dat die laatste zelf beslissingen maakt op basis van jouw gedrag. Niet alleen heb je geen omkijken meer naar je verwarming, je gaat ook een pak minder verbruiken omdat de verwarming op maat is afgestemd op de levensstijl van jou en je huisgenoten.

De slimme thermostaat herkent patronen in je verbruik. Hij registreert en onthoudt de benodigde tijd om kamers op te warmen of af te koelen en automatiseert zijn programmatie om de temperatuur constant te houden en jouw comfort te verhogen.

Een app op je smartphone bedient je thermostaat vanop afstand

Bij elke slimme thermostaat hoort een gebruiksvriendelijke smartphone-app waarmee je de verwarming vanop afstand kan bedienen.

De programmatie van de thermostaat is geautomatiseerd, maar jij kan op elk moment met een enkele swipe de verwarming aan- of uitschakelen. Zo stem je je verbruik flexibel af op je persoonlijke ritme. Loopt je vergadering uit of valt het laatste lesuur van je kinderen weg? Geen probleem! In een handomdraai stel je het geplande verwarmingsschema bij.

  • Je installateur helpt je ook bij de installatie van de app. Om hacken te voorkomen, is het bijvoorbeeld belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen.

Een slimme thermostaat biedt inzicht in je verbruik

Een intelligente thermostaat volgt je verbruik op. In de bijhorende app vind je overzichtelijke statistieken per uur, dag, maand of jaar. Je weet meteen hoeveel gas, elektriciteit en geld je spendeert aan verwarming, en je krijgt een indicatie van de besparingen ten opzichte van een reguliere thermostaat.

Slimme thermostaat voordelen Junkers

“Met een slimme thermostaat bespaar je
jaarlijks al snel 10% tot wel 25% op je energiekosten.

Drie slimme functies van slimme thermostaten

1.     Zoneregeling: verwarming per kamer

Met een slimme thermostaat kan je de temperatuur van aparte kamers en zones instellen, wat je verbruik serieus kan doen dalen. In de slaapkamer moet je immers minder stoken dan in de woonkamer.

Om per kamer te verwarmen, heb je wel slimme radiatorknoppen nodig met een ingebouwde temperatuurmeter. Die kosten je ongeveer € 80 per knop.

2.     Modulerend stoken

Met een gewone thermostaat schakelt je verwarmingsketel aan en af om een constante temperatuur in huis te garanderen. Een slimme thermostaat is efficiënter en laat je ketel op verschillende standen branden om temperatuurschommelingen te voorkomen.

3.     Automatisatie op basis van je locatie

Sommige slimme thermostaten hebben een aanwezigheidssensor die je verwarming automatisch lager zet wanneer hij gedurende een bepaalde periode geen actie registreert. Ze zien zelfs het verschil tussen een persoon en een huisdier.

Andere thermostaten kan je dan weer linken aan geofencing apps die je installeert op de smartphones van je gezinsleden. De verwarming schakelt automatisch hoger wanneer er iemand thuis is of het huis nadert, en andersom. Zo verwarm je alleen wanneer het écht nodig is.

De prijs en installatie van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een goede investering. Een nieuw apparaat kost je tussen € 125 en € 300 (meer dan het dubbel dus van een reguliere thermostaat), maar je bespaart er al snel 10 tot 25% mee op je gasverbruik.

Slimme radiatorknoppen en de installatie moet je er ook nog bijtellen. Toch is het de moeite om een slimme thermostaat door een erkende installateur te laten plaatsen. Hij geeft je alle nodige informatie over de werking van de thermostaat en de mogelijkheden van de app.

Een slimme thermostaat is voor iedereen met een centrale verwarming.

(!) Vloerverwarming werkt volgens het principe van lage temperatuurverwarming. De aanvoertemperatuur van het water ligt een pak lager dan bij traditionele centrale verwaring, en het is dan ook een zeer energiezuinige manier van verwarmen, die rendeert dankzij onze steeds beter geïsoleerde woningen.

Die lage aanvoertemperatuur vraagt om zo weinig mogelijk schommelingen, en dat vraagt dan weer veel energie van je ketel. Heb je vloerverwarming? Check dan even bij een specialist of een slimme thermostaat wel voordelig is.

Ook interessant voor jou