Je cv-ketel vervangen? 5 signalen dat het tijd is!

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, daalt zijn rendement en stijgt de kans op een panne. Stel een wissel daarom niet te lang uit en schakel over naar een nieuwe verwarmingsketel zodra je (een van) de volgende 5 signalen oppikt! Zo merk je meteen of het tijd is om je cv-ketel te vervangen.

1.    Mijn cv-ketel is meer dan 12 jaar oud

De gemiddelde levensduur van cv-ketels ligt rond de 15 jaar. Na gemiddeld 12 tot 15 jaar is een verwarmingsketel aan vervanging toe, al kan het best dat je boiler het een pak langer volhoudt. Het is echter onwaarschijnlijk dat je cv-ketel na 15 jaar nog ontsnapt aan regelmatige defecten, of dat hij een hoog rendement behoudt. Hoe ouder je verwarmingsketel is, hoe sneller hij achteruitgaat. Grijp dus op tijd in, en laat je oude cv-ketel vervangen voor hij je de kosten injaagt.

2.    Af en toe gaat mijn verwarmingsketel kapot

Met een oudere cv-ketel vergroot je het risico op defecten en dat is geen pretje, zeker niet tijdens de wintermaanden. Radiatoren die niet meer goed warm worden, water dat niet opwarmt, een lek in de boiler of zelfs een complete blokkering van het apparaat… Als dat vaker en vaker voorkomt, wordt het hoog tijd om je cv-ketel te vervangen.

3.    Mijn verbruik gaat spectaculair omhoog

Tijdens de laatste levensjaren van een cv-ketel gaat het rendement ingrijpend achteruit. Waar je boiler eerst tot wel 90% van de gebruikte energie kon omzetten in nuttige warmte, daalt dat al snel naar 65%, 40% of in extreme gevallen zelfs 10%. Je energierekening wordt steeds hoger, in ruil voor minder comfort.

  • Stel je het steeds uit om een nieuwe boiler te kopen door de hoge aankoopprijs? Bedenk dan dat een nieuwe condensatieketel met een rendement van meer dan 110% je maandelijkse kosten serieus kan drukken en je op termijn zelfs geld zal besparen!

4.    Mijn dagelijkse comfort daalt door een minder efficiënte cv-ketel

Je hebt je thermostaat ingesteld op 21 °C, maar het blijft koud aanvoelen in huis? Heb je steeds vaker dikke truien en pantoffels nodig, en moeten je kinderen dichter bij de radiatoren studeren om warm te blijven? Misschien is je verwarmings-ketel niet kapot, maar is het wel tijd om de cv-ketel te vervangen. Investeren in een nieuwe condensatieketel zal je al die ongemakken besparen.

5.    Regelmatig cv-ketelonderhoud is niet meer voldoende

Regelmatig verwarmingsketelonderhoud zorgt ervoor dat het rendement hoger blijft en dat je minder snel je cv-ketel moet vervangen. Toch blijven cv-ketels onderhevig aan slijtage, zelfs wanneer ze goed verzorgd worden. Als je merkt dat herstellingswerken en onderhoudsbeurten je cv-ketelwerking niet meer verbeteren, dan wordt het tijd om aan een nieuwe te denken.

Een cv-ketelonderhoud zorgt voor een vlotte werking van je verwarmingsinstallatie, maar wanneer dat niet meer voldoende is, kijk je best uit naar de installatie van een voordeligere, nieuwe condensatieketel.

Extra redenen om een nieuwe cv-ketel te kopen

Buiten een verminderd comfort en een lager rendement zijn er nog redenen om je cv-ketel te vervangen. Bij grondige renovatiewerken aan je woning, bijvoorbeeld, is het slim om ook je cv-ketel te vervangen. Dan is die meteen afgestemd op de grootte en behoeften van je gerenoveerde huis. Daarnaast spring je misschien steeds bewuster om met energie en wil je minder CO₂ de atmosfeer in sturen? Ook dat kan een reden zijn om je cv-ketel te vervangen.