Wanneer is mijn cv-ketel aan vervanging toe? 5 signalen!

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, daalt zijn rendement en stijgt de kans op een panne. Stel een wissel niet te lang uit en schakel over naar een nieuwe verwarmingsketel, van zodra je (een van) de volgende 5 signalen oppikt! Zo merk je meteen wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is.

1.    Mijn cv-ketel is meer dan 12 jaar oud.

Een verwarmingsketel is gemiddeld na 12 tot 15 jaar aan vervanging toe, al kan het best dat je boiler het een pak langer volhoudt. Het is echter onwaarschijnlijk dat je ketel na 15 jaar nog ontsnapt aan regelmatige defecten, of dat hij een hoog rendement behoudt. Hoe ouder je ketel is, hoe sneller hij achteruitgaat. Grijp dus op tijd in, en vervang hem voor je oude boiler je de kosten injaagt.

2.    Mijn verwarmingsketel begeeft het regelmatig

Met een oudere cv-ketel vergroot je het risico op defecten en dat is geen pretje, zeker niet tijdens de wintermaanden. Radiatoren die niet meer goed warm worden, water dat niet opwarmt, een lek in de boiler of zelfs een complete blokkering van het apparaat, … Als dat vaker en vaker voorkomt, wordt het hoog tijd om aan vervanging van je cv-ketel te denken.

3.    Mijn verbruik gaat spectaculair omhoog

Tijdens de laatste levensjaren van een cv-ketel gaat het rendement ingrijpend achteruit. Waar je boiler eerst tot wel 90% van de gebruikte energie kon omzetten in nuttige warmte, daalt dat al snel naar 65%, 40% of zelfs 10% in extreme gevallen. Je energierekening wordt steeds hoger, in ruil voor minder comfort.

  • Stel je steeds de aankoop van een nieuwe boiler uit door de hoge aankoopprijs? Bedenk dan dat een nieuwe condensatieketel met een rendement van meer dan 110% je maandelijkse kosten serieus kan drukken en je op termijn zelfs geld zal besparen!

4.    Mijn dagelijkse comfort daalt door een minder efficiënte cv-ketel

Je hebt je thermostaat ingesteld op 21°C, maar het blijft koud aanvoelen in huis? Heb je steeds vaker dikke truien en pantoffels nodig, en moeten je kinderen dichter bij de radiatoren studeren om warm te blijven? Je cv-ketel is op dat moment misschien niet echt stuk, maar wel duidelijk aan vervanging toe. Investeren in een nieuwe condensatieketel zal je al die ongemakken besparen.

5.    Regelmatig onderhoud is niet meer voldoende voor mijn cv-ketel

Regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel zorgt ervoor dat het rendement hoger blijft en dat je je ketel minder snel moet vervangen. Toch blijven cv-ketels onderhevig aan slijtage, zelfs wanneer ze goed verzorgd worden. Als je merkt dat herstellingswerken en onderhoudsbeurten de werking van je cv-ketel niet meer verbeteren, dan wordt het tijd om aan een nieuwe te denken.

Extra redenen om een nieuwe cv-ketel te kopen

Buiten een verminderd comfort en een lager rendement zijn er nog redenen om je cv-ketel te vervangen. Bij grondige renovatiewerken aan je woning is het slim om ook je ketel te vervangen. Dan is die meteen afgestemd op de grootte en behoeften van je gerenoveerde huis.

Daarnaast spring je misschien steeds bewuster om met energie en wil je minder CO2 de atmosfeer in sturen? Ook dat kan een reden zijn om je cv-ketel te vervangen.

Ook interessant voor jou